ÜRETİCİ BALTALANIYOR / HABER GAZETESİ / 27 HAZİRAN 2017

SAMSUN
30.06.2017
 

Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, enflasyonu en çok etkileyen gıda grubunda fiyat artışını engellemek amacıyla yüzde 70-130 arasında olan Gümrük Vergisi oranları yüzde 20-30‘ a düşürülmesiyle ilgili çalışmaları değerlendirdi. Tosun, tarımda ithalata değil üretime dayalı politikaların desteklenmesi gerektiğini savundu.

22 MİLYON ÜRETİCİ TARIMDAN UAZAKLAŞTI

Buğday, ayçiçeği, nohut, fasulye gibi ürünlerde yılbaşından bu yana gümrük vergi oranlarının düşürüldüğünü ve ithalatın önünün açıldığını kaydeden Tosun, "Sözde gıda enflasyonunu önlemek için yapılıyor ancak bundan önce ilk iş üretim planlamasının yapılması. Tarımda da ithalata değil, üretime dayalı politikaların desteklenmesi gerekli. İthalatla kalıcı çözümler sağlanamaz. Üstelik ithalatın önü açıldıkça hem üretimi hem de üreticiyi baltalıyoruz. Bu politikalardan kaynaklı olarak 2.2 milyon üretici tarımdan uzaklaştı. Son 10 yılda da Türkiye‘ de tarımda kaybettiğimiz arazi varlığı yüzde 10. Bu rakam maalesef Samsun‘ da yüzde 17‘ nin üzerinde. Tarım arazilerinin amaç dışı kullanılması, bugün yaşadığımız gıda ithalatının ve enflasyonunun en önemli nedenlerinden birisi" diye konuştu.

FİYAT RAFLARA YANSIMIYOR

Tosun, üreticiyi destekleyecek ve üretimi artıracak politikaların oluşturulması gerektiğini belirterek, "İthalatla dışarıya verdiğimiz dövizi kendi üreticimize versek, üreticiyi yerinde desteklesek bu sorunları yaşamayacağız. İthalatla birlikte gıda enflasyonunun azalacağını sanmıyorum. Çünkü bu raftaki fiyatlara yansımıyor. Aynı şeyi et fiyatlarında da yaşadık. Yurt dışından ithalatı yapılmış olmasına rağmen,üretici ve tüketici arasındaki fiyata yansımıyor. Bu süreçten sadece gıda tekelleri nemalanıyor" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU - Haber Gazetes

Okunma Sayısı: 119