ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE MAĞDUR - REFERANS - 26.12.2005
İHRACAT VE PAZARLAMADA YAŞANAN SIKINTILAR VE MALİYETİN ALTINDAKİ ÜRÜN FİYATLARI NARENCİYEDE DE ÜRETİCİNİN HAYAL KIRIKLIĞI YAŞAMASINA NEDEN OLURKEN, DÜŞÜK FİYATLAR DA TÜKETİCİYE YANSIMIYOR.
ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI (ZMO) ADANA ŞUBE BAŞKANI AYHAN BARUT, DÜN YAPTIĞI AÇIKLAMADA, TÜRKİYE'nin dünya narenciye üretim alanının en kuzey sınırında yer aldığını, ülke için önemli ürünlerin başında geldiğini vurguladı.
Barut, Türkiye'DE ÜRETİLEN YAKLAŞIK 2 MİLYON 500 BİN TON NARENCİYENİN 550 BİN TONUNU MANDARİN, 950 BİN TONUNU PORTAKAL, 710 BİN TONUNU LİMON VE 195 BİN TONUNU GREYFURDUN OLUŞTURDUĞUNU SÖYLEDİ.
ADANA'nın da ülkenin en önemli narenciye üretimi yapılan merkezlerinin başında geldiğini anlatan Barut, üretimin yüzde 30'DAN FAZLASININ BÖLGEDE GERÇEKLEŞTİĞİNİ İFADE ETTİ.
TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİNDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP OLAN NARENCİYE ÜRÜNLERİNDE ÜRETİCİLERİN SON YILLARDA SIKINTILI GÜNLER YAŞADIĞINI DİLE GETİREN BARUT, ŞUNLARI KAYDETTİ: “GEÇEN YIL TÜRKİYE'de üretilen narenciye ürünleri maliyetinin altında satıldı. Bu yıl da aynı tablo sergileniyor. İnsan sağlığı ve dengeli beslenmede önemli bir yeri bulunan narenciye, alıcı bulamadığı için dalında çürümeye terk ediliyor.
Dalında 20 YKr'YE SATILAN ÜRÜNÜ ARACI KâRININ YÜKSEKLİĞİ NEDENİYLE TÜKETİCİLER 5-6 KAT FAZLASIYLA SATIN ALMAK ZORUNDA KALIYOR. TARLADAKİ DÜŞÜK FİYAT KARŞISINDA ÜRETİCİ EZİLİRKEN, PAZARDAKİ YÜKSEK FİYATTAN TÜKETİCİ ZARAR GÖRÜYOR. TÜKETİCİLER, SAĞLIKLI BESLENMEDEN MAHRUM KALIYOR, ÜRETİM ARZINA GÖRE KULLANILMASI GEREKEN TÜKETİM MİKTARI GERÇEKLEŞMİYOR.”
BARUT, İHRACATIN ARTIRILMASI İÇİN BİR AN ÖNCE ÖNLEMLER ALINMASI GEREKTİĞİNİ, GLOBALLEŞEN DÜNYADA KALICI PAZAR EDİNİLEBİLMEK, ULUSLARARASI PAZARDA REKABET GÜCÜNÜN SÜREKLİLİĞİ VE İÇ PAZARDA TÜKETİM DENGELERİNİN SAĞLANMASI İÇİN İHRACATIN ZORUNLU OLDUĞUNU VURGULADI. (A.A)