ÜRETİCİ ORTADA KALDI - 17 HAZİRAN 2017 - GAZETE GERÇEK

SAMSUN
16.06.2017
 

 Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO) Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, yetkililerin fındık üreticisine sırtını döndüğünü belirtirken, ihracatçının ise piyasayı istediği gibi yönlendirdiğini söyledi.

Türkiye‘ nin tarım ürünleri arasında en önemli gelir kaynağına sahip olan fındık, üreticisine kazandırmak yerine kaybettirmeye devam ediyor. Tarım politikalarının yanlışlığından dolayı fındık üreticisinin ihracatçıların tekeline bırakıldığını belirten ZMO Samsun Şube Başkanı Tosun, "Milli tarım ürünümüz olan fındık, maalesef son dönemlerde yok olmaya doğru itiliyor. Her geçen dönem ihracatta düşüş yaşanırken, ekonomik anlamda da kayıplar yaşanmaya başlanacak" dedi.

REKOLTEYİ DÜŞÜRÜYOR

Geçtiğimiz yıla göre gerçekleşen fındık üretim miktarının bu yıl biraz daha fazla olabileceğini söyleyen ZMO Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, "Fındık üretimi bir önceki döneme göre bu dönem biraz daha fazla olacağa benziyor. Fakat şu anda fındık için en önemli risk, küllenme hastalığıdır. Rekoltenin 600 bin tonun üzerinde olacağı belirtilirken gerçekleşecek rakamların ise bunun altında olacağı öngörülüyor. Fındıkta yaşanacak olan yaz dökümleri ve küllenme hastalığı rekoltenin büyük oranda düşmesine sebep oluyor. 600 bin ton olarak görülen rekoltenin 500 bin ton olarak gerçekleşmesine muhtemel gözüyle bakılıyor" diye belirtti.

İHRACATTA DÜŞÜŞ YAŞANDI

Fındığın piyasa değeri konusunda da büyük sıkıntılar yaşadığını dile getiren Tosun, "Fındığın pazardaki fiyatı her geçen gün düşmeye devam etti. Bu konuda ilgili bakanlıklar maalesef duyarsız kaldı. Yetkililerin öncelikli olarak fındığın üretim maliyetini çıkartması lazım. Maliyet çıkartılmadığında üretici emeğinin hakkını alıp alamama konusunda birtakım kaygılar yaşıyor. Stratejik olarak bugün ihracatta bir numaralı tarım ürününe sahip olduğumuz fındık maalesef üvey evlat muamelesi görüyor. 1 Eylül 2016 ile 11 Haziran 2017 tarihleri arasında 195 bin ton iç fındık ihracatı yapılırken, 1 milyar 588 milyon TL. bir gelir elde edilmiş. Fakat bir önceki dönemde ise 207 bin ton ihracat ile 1 milyar 945 milyon TL.  gelir elde etmişiz. 356 milyon TL düşüş yaşanmış" diye kaydetti.

ÜRETİCİ İHRACATÇININ ELİNE BIRAKILDI

Başkan Tosun, "İhracata giden malın iki farklı ayağı vardır. İhracatçı ile iç piyasa arasında ciddi manada sıkıntılar yaşanıyor. Yıllardır söylenen "emanete fındık vermeyin" uyarısına rağmen üreticinin emanete muhtaç bırakılması pazar fiyatının oluşturulamamasına sebep oluyor. Toprak Mahsulleri Ofisi ve FİSKOBİRLİK devreye girmesine rağmen etkili olmadılar. Tekelleşen ihracatçı piyasayı istediği gibi yönlendirmektedir. Ağırlıklı olarak Karadeniz Bölgesinde yetişen ve 500 binin üzerinde üreticisi olan fındıktan yaklaşık 2 milyonun üzerinde aile geçimini sağlarken, yaklaşık 10 milyonun üzerinde vatandaşımız gelir elde ediyor. Dolayısıyla fındık hem bölgenin hem de ülke ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından birisi. Fakat maalesef yanlış uygulamalarla devlet fındık üreticisine sırtını döndü. Tarımdaki kötü gidişin bir ayağı fındıkta da devam ediyor" diye konuştu.

Sezer SEZER - Gazete Gerçek           

 

Okunma Sayısı: 107