ÜRETİCİ YİNE HÜSRANA UĞRADI - AYDINLIK
Tarım Bakanı Mehdi Eker, buğdayın alım fiyatını 665 TL olarak açıklarken, ZMO Başkanı Turhan Tuncer bu fiyattan üretim yapmanın çok zor olduğunu söyledi. Konyalı bir üretici ise "Tarlamızı ekmesek daha kârlıyız" dedi.
Mazota yüzde 30, ilaca yüzde 40, buğdaya yüzde 10 zam
AYDINLIK/ANKARA
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2012 müdahale alım fiyatının, Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday için ton başına 665 lira olarak belirlendiğini söyledi.
Bakan Mehdi Eker bu yıl uygulanacak TMO müdahale alım fiyatları ile hububat politikalarını açıkladı. Eker, "Geçtiğimiz yıl 605 TL olarak açıkladığımız müdahale alım fiyatı 2012 yılında Anadolu sert kırmızı ekmeklik buğday için ton başına 665 TL olarak belirlenmiştir" dedi. Eker, hasadın başlangıcından bugüne kadar piyasaların yakından takip edilerek Toprak Mahsûlleri Ofisinin alımlarını gerçekleştirmeye başladığını kaydetti.
‘Tarlamızı ekmesek daha kârlıyız‘
Açıklanan buğday fiyatları üreticiyi memnun etmedi. Üreticiler buğday fiyatlarına yapılan zammın, girdi fiyatlarına yapılan zammın çok gerisinde kaldığını belirterek, ekim yapmanın giderek zorlaştığını bildirdiler. Konyalı üretici Hüseyin Bozoğuz girdi fiyatlarındaki artışlara dikkat çekerek, "Mazot fiyatlarına yüzde 30 civarında zam yapıldı. İlaç fiyatlarına ise yüzde 100‘e varan zamlar oldu. İlaçta ortalama zam oranı yüzde 40‘larda. Durum bu iken buğdaya yapılan zam yüzde 10. Bu bize ekim yapmayın demektir. Öyle bir döneme giriyoruz ki tarlamızı ekmesek daha kârlıyız" diye konuştu.
‘Açıklanan fiyat ile üretim yapmak çok zor‘
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Turhan Tuncer açıklanan fiyatların beklentilerin çok altında olduğunu bu fiyatlarla üretim yapmanın çok zor olduğunu söyledi. Turhan Tuncer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından açıklanan buğday fiyatlarını Aydınlık`a değerlendirdi. Tuncer şunları söyledi:
"Açıklanan fiyat birinci sınıf fiyatıdır. Bu fiyata bakıp aldanmamak lazım. Çünkü bu değer tavan puan, yani maksimum. Bizim isteğimiz belirlediğimiz miktar 800 lira idi. Adana şubemizin yaptığı araştırmalar sonucu belirlediği maliyet 800‘dür. Açıklanan rakam beklentilerin altında. Bu fiyat girdilerdeki artışı karşılamaz. Yine üreticimiz zor durumda kalacaktır. Türkiye ortalamasında buğdayda aldığımız değerler mesela İstanbul için ambarı dediğimiz Konya ve Isparta`da en az yüzde 21 üretim düşüklüğü var. Türkiye geneline baktığımız zaman düşük olmayan il yok. En az yüzde 5 üretim düşüklüğü var. Böyle olunca da verilen fiyat ile üreticinin üretim yapmasını gittikçe zorlaştırıyor."
‘10 yılda maliyet yüzde 200, fiyat yüzde 40 arttı‘
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Şahin Yeter de Haziran ayı başında yaptığı açıklamada, fiyat belirlemede kendilerinin yaptıkları araştırmaların dikkate alınmasını istemişti. Yeter yetkililere şu uyarılarda bulunmuştu:
"Buğday üretim maliyeti 10 yıl öncesine göre yüzde 200 artarken, fiyat yüzde 40 arttı. Geçen yıla göre bu yıl verimde düşme yaşanacağından oluşacak fiyat daha da önem kazanmaktadır. Bugün için verilen kg başına 5 kuruşluk destek primi eklense dahi çiftçinin 10 yıl öncesine göre kaybı yüzde 100‘den fazladır. Maliyetlerde en büyük paya sahip gübrede yüzde 18 olan KDV ve mazottaki KDV ve KDV oranları düşürülmelidir. Çiftçinin gübre ve mazota ödediği KDV ve ÖTV verilen 5 kuruşluk desteklemenin kat ve kat üzerindedir.
Üretim yapan çiftçi gübreye yüzde 18 KDV, mazota KDV, ÖTV öderken, parmağına pırlanta takan, denizde yatıyla sefa sürenler 0 KDV ve ÖTV ödemektedir. Bu yıl buğday fiyatı en az 80 kuruş olmalıdır ki buğday üreticisi verdiği emeğinin karşılığını alsın. Kg başına 5 kuruşluk desteği de göz önüne alır isek Bakanlığın açıklayacağı fiyat minimum 75 kuruş olmalıdır."
‘Üretici umduğunu bulamadı‘
TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer de yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Girdi fiyatlarındaki artış, açıklanan fiyat artışının çok üzerinde olmuştur. 1. Sınıf ekmeklik buğdayın fiyatı ton başına 665 lira olarak açıklanmasına rağmen, mazotun litresi 4 liraya dayanmıştır. Böylesine yüksek girdi fiyatları nedeniyle çiftçi zaten çok ciddi bir gelir kaybına uğramıştır. Ayrıca, her üretilen buğdayın tonu da 665 lira olmayacaktır. Buğdayın kalite ve çeşidine göre daha düşük fiyatlardan alımları gerçekleştirilecektir. Açıklanan fiyatın, en üst derecedeki fiyat olduğu dikkatlerden kaçmamalıdır. Üretici umduğunu bulamamıştır."