ÜRETİCİLERİN ÇIKARI ORTAK - 02.10.2003

MERKEZ
02.10.2003
 

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI (ZMO) BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, NİŞASTA BAZLI ŞEKER (NBŞ) ÜRETİMİ KOTASININ, NE MISIR NE DE PANCAR ÜRETİCİSİNE YARAMADIĞINI SÖYLEYEREK, ÜRETİCİLERİN ÇIKARLARININ ORTAK OLDUĞUNU BELİRTTİ. GÜNAYDIN, BU İŞTEN KâRLI ÇIKAN TARAFIN NBŞ ÜRETEN VE BUNU DA YÜKSEK FİYATLARLA TÜRKİYE'YE SATAN BAŞTA CARGİLL OLMAK ÜZERE ABD FİRMALARI OLDUĞUNU VURGULADI.

SON GÜNLERDE, GAZETELERDE YAYIMLANAN TAM SAYFA İLANLARLA GÜNDEMİ OLUŞTURAN ‘'ŞEKER TARTIŞMASI'', ADANA'DA, ZMO ŞUBE BAŞKANLARIYLA ÜRETİCİ TEMSİLCİLERİNİN KATILDIĞI TOPLANTIDA MASAYA YATIRILDI. ZMO ADANA ŞUBESİ'NDE DÜZENLENEN TOPLANTIYA, ÇEVRE İL VE İLÇE ZMO ŞUBE BAŞKANLARI VE ÇİFTÇİ KURULUŞU TEMSİLCİLERİ KATILDI.

GÜNAYDIN, ŞEKER YASASI HÜKMÜ KAPSAMINDA, BAKANLAR KURULU KARARIYLA, NBŞ ÜRETEN FİRMALAR İÇİN GETİRİLEN YÜZDE 10'LUK KOTANIN, SANKİ MISIR VE PANCAR ÜRETİCİSİ ARASINDA ‘'ÇIKAR ÇAKIŞMASI VAR'' İZLENİMİNE NEDEN OLDUĞUNU KAYDETTİ. TARIM ÜRÜNLERİ DIŞALIMI İLE İLGİLİ HAMMADDE VE İŞLENMİŞ MADDE TİCARETİNDEN ÇIKAR SAĞLAYAN ÇEVRELER BULUNDUĞUNU BELİRTEN GÜNAYDIN, ÇOKULUSLU ŞİRKETLERİN TÜRK ÜRETİCİSİNİ BİRBİRİNE DÜŞÜRMESİNE İZİN VERİLMEMESİ GEREKTİĞİNİ BİLDİRDİ.

NBŞ ÜRETİMİNDE KOTANIN BAKANLAR KURULU KARARIYLA YÜZDE 10 OLARAK BELİRLENDİĞİNİ VE BUNUN YÜZDE 15'E ÇIKARILMASI KONUSUNDA DA ÇALIŞMALAR YAPILDIĞINI ANIMSATAN GÜNAYDIN, "BU UYGULAMANIN, SANKİ MISIR ÜRETİCİSİNİN ÜRÜNÜNÜ DEĞERLENDİRMEK İÇİN YAPILDIĞI YANILGISI DOĞDU. BU YÜZDEN DE AYNI SEKTÖRE HAMMADDE SAĞLAYAN PANCAR ÜRETİCİSİ İLE MISIR ÜRETİCİLERİNİN KARŞI KARŞIYA GELDİĞİ İZLENİMİ DOĞDU. OYSA, KOTANIN NE MISIR NE DE PANCAR ÜRETİCİSİNE FAYDASI VAR. AKSİNE KOTANIN ARTMASI ABD'Lİ ŞİRKET CARGİLL'İN İŞİNE YARAYACAKTIR" DEDİ.

TEKELLER KâRLI ÇIKTI

GÜNAYDIN, ‘'NBŞ ÜRETİMİNE TANINAN KOTA YÜKSELTİLSE, TATLANDIRICI FİRMALARI YERLİ MISIR ALACAKLAR VE ÜRETİCİNİN ELİNDE MISIR KALMAYACAK'' İDDİASININ, TİCARETİN DOĞASINA DA AYKIRI OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKEREK, ŞÖYLE KONUŞTU;

"OYSA, TÜRKİYE'DE, TAM MISIR HASADI ÖNCESİNDE İTHALAT KAPILARI AÇILMIŞ VE ÜLKE İTHAL MISIR CENNETİ HALİNE GETİRİLMİŞTİR. AVRUPA BİRLİĞİ VE ABD'DEKİ YÜKSEK İÇ DESTEKLEME DÜZEYİ VE DIŞSATIMIN SÜBVANSE EDİLMESİ, İTHAL MISIRIN TÜRKİYE'YE, YERLİ MISIR FİYATINDAN KİLOGRAM BAŞINA YAKLAŞIK 50 BİN LİRA DAHA DÜŞÜK MALİYETLE GİRMESİNE NEDEN OLMUŞTUR. BU DURUMDA MISIR ÜRETİCİSİ KOTADAN NASIL KâRLI ÇIKAR?"

KOTANIN, MISIR ÜRETİCİSİNİ GÜLDÜRMEDİĞİ GİBİ PANCAR EKİM ALANLARININ BİRAZ DAHA DARALMASINA VE PANCAR ÜRETİCİSİNİN YOKSULLUĞA MAHKûM EDİLMESİNE ZEMİN HAZIRLADIĞINI BELİRTEN GÜNAYDIN, "PEKİ BU KOTADAN KİMLER YARAR SAĞLIYOR? BUNUN CEVABI ÇOK AÇIK. İTHAL ÜRÜNÜ TÜRKİYE'YE SOKAN İTHALATÇILAR İLE BU UCUZ HAMMADDEYİ KULLANARAK NBŞ ÜRETEN VE BUNU DA YÜKSEK FİYATLARLA SANAYİYE SATAN AMERİKAN FİRMALARI. TÜRKİYE'Yİ İTHALAT CENNETİ YAPANLAR İSE, PARA KAZANMAYI ÇİFTÇİNİN VE ÜLKENİN MENFAATLERİNDEN DAHA ÖNEMLİ GÖRENLERDİR" DİYE KONUŞTU.

Okunma Sayısı: 1091