ÜRETİM PLANLAMASI ŞART-HABER GAZETESİ-27 TEMMUZ 2017
ZMO Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun,"Acilen üretim planlamasının yapılması gerekiyor. Üreticiyi küstürerek, üretimden uzaklaştırarak tarımda kalıcı bir gelişme sağlanamaz" dedi.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar‘ ın, "Türkiye‘ de üretilen 16,5 milyar dolarlık buğdayın 1,4 milyar liralık kısmı üretimde ve kullanımda kaybediliyor" açıklamasını değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO) Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun açıklamanın doğru olduğunu ifade etti. Acilen üretim planlamasının yapılması gerektiğini kaydeden Tosun, üreticiyi üretimden uzaklaştırarak kalıcı bir gelişmenin yaşanmayacağını aktardı.
HANDİKAP YAŞANIYOR
Açıklamanın rakamsal ve teknik olarak doğru olduğunu dile getiren Başkan Tosun, ancak sadece harman zayisi olarak düşünülmemesi gerektiğini dile getirdi. Tosun, "Ülkenin aslında en büyük problemi üretmemek değil, üretim planlamasının olmamasıdır. Sadece buğdayda değil üretilen birçok üründe bu handikap yaşanıyor. Çok acil ve öncelikli olarak üretim planlamasının yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
DESTEKLER GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Üretim planlamasına göre havza destekleri ve üretici desteklerinin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Tosun, "Vatandaşlar, pek çok üründe üretim yaparken, emeğinin karşılığını ya da masrafının karşılığını alamıyor. Üretim maliyetini düşürmenin bir yolu, verimi artırmaktır. Verimi artıracak adımlar kaliteyi de artıracaktır. Üretimdeki katma değeri artırmamız lazım. Her geçen gün artan maliyetlerle üreticiyi küstürerek, üretimden uzaklaştırarak tarımda kalıcı bir gelişme sağlanamaz" şeklinde konuştu.
Zeynep Irmak ÖCAL - Haber Gazetesi