`ÜRETİMİ DON VURDU, ACİL ÖNLEM ALINMALI` - ETKİN HABER AJANSI/CHA
Ziraat Mühendisleri Odası, kuraklık sonrası yaşanan don faciasında fındık, meyve bahçeleri ve çayda meydana gelen büyük zararlardan hükümeti sorumlu tuttu. ZMO, kuraklığın Türkiye`de halen tarım sigartası kapsamına alınmadığına dikkat çekti.
ANKARA- TMMOB‘a bağlı Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, 29-30 Mart‘ta yaşanan don olayının ardından tarım ürünlerinde oluşan zarara ilişkin açıklama yaptı.
Güngör, yaptığı yazılı açıklamada, tarımda alarm zilleri çaldığını belirtti. Güngör, "Kuraklığın yakıcı etkisi ortada iken 29-31 Mart tarihlerinde yaşanan don, özellikle İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde fındık, kayısı, elma, kiraz, kivi ve çay bahçelerine zarar vermiştir" dedi.
Önümüzdeki yıllarda tarımsal faaliyet, tarımsal ticaret, tarımsal sanayi ve çiftçi gelirlerini etkileyecek boyutlarda kuraklık yaşanacağı uyarısında bulunan Güngör, tarımsal üretimi yüzde 80 oranında yağışlara bağlı olan Türkiye‘de kuraklığın halen tarım sigortası kapsamı dışında olduğuna dikkat çekti.
Güngör, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nın koordinatörlüğünde düzenlenen Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı‘nın hiçbir somut gerçekliğinin olmadığını belirterek, hükümetin kuraklıkla ilgili çalışmalarını açıklamadığını da ifade etti.
Güngör, "Tarımda gelir düşüklüğü, ithalat bağımlılığı, tarım topraklarında kuraklık ve çölleşme tarımın kaderi olmamalıdır. Kuraklığın ve don zararının tazmini için derhal uygun önlemler geliştirilmeli ve üretici mağduriyeti giderilmelidir" dedi, afetten dolayı üreticilerin mağduriyetlerinin azaltılması için kısa vadede, zirai kredi borçları ve elektrik borçlarının faizsiz ertelenmesini, faizsiz veya çok düşük faizli tarımsal kredi verilmesini talep etti.