ÜRETİMİN KADERİ DUAYA BIRAKILAMAZ - EVRENSEL

MERKEZ
08.08.2007

ZMO Başkanı Gökhan Günaydın, kuraklıkla ilgili uyarılarının dikkate alınmadığını belirterek ‘Üretimin kaderi yağmur duasına bırakılmaz’ dedi.

 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, kuraklıkla ilgili uyarılarının dikkate alınmadığını belirterek "Üretimin kaderi yağmur duasına bırakılmaz Üretim artışı için uzun dönemli tedbirler alınmak zorunda" dedi.

ZMO Başkanı Gökhan Günaydın, Türkiye‘nin hububat üretiminin 2007 yılında ihtiyacı karşılayacak düzeyde olmadığını ve bu durumun ithalata hız kazandırdığını ifade etti.

Üretimdeki düşüşü yağış miktarına bağlayan Günaydın, "Türkiye geçen yılın sonundan itibaren yağışsız bir dönem geçirdi. Üretim azaldı, ithalat patladı. ZMO olarak veriminin önemli ölçüde düşeceğine dair kamuoyunu Ocak ayında uyardık fakat Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Nisan ayında dahi tarımsal kuraklık yoktur diyordu. Bu durumdan sonra kuraklığın etkileri görüldü ve 1 Temmuz itibariyle 40 il‘e yönelik Kuraklık Kararnamesi yayınlandı" diye konuştu.

Üretim tüketimi karşılamıyor

Günaydın, Türkiye‘nin 19 milyon ton buğday üretimi yaptığı takdirde hem insan gıdası olarak hem de tohumluk olarak ihtiyacı karşılayabileceğini söyledi. Hububattaki üretimin, tüketimi karşılamadığını vurgulayan Günaydın şunları söyledi: "İthalatın artmasının birinci nedeni üretimdeki düşüklük oldu. İkincisi neden ise Türkiye‘de girdi fiyatlarının yüksek olması ve üretici para kazanamasa dahi çıktı fiyatlarının çevre ülkelere göre daha pahalı olması. Dolayısıyla ucuz buğday ithalatı her zaman için iyi bir kazanç kaynağı oluyor. Bu yıl yaşanan ithalat patlamasını üretim eksikliğine ve ülkeler arasındaki fiyat farkına bağlamak lazım."

Kuraklığın üretim üzerindeki etkilerinin giderilmesi için uzun dönemli önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Günaydın, Türkiye‘de sulama yatırımlarının tamamlanması ve tarım alanlarının yağışa bağlı olmaktan çıkarılmasının zorunluluk haline geldiğini dile getirdi. Günaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yağışa bağlı olunduğu sürece ya yağmur duası yapılır ya da verim alınmaz. Eğer sulama yatırımlarını Türkiye yapabilseydi ve onu da modern sulama sistemleriyle gerçekleştirebilseydi; ihracat, ithalat, üretim ve tüketim dengeli hale gelirdi. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü‘nü kapatan, sulama yatırımı yapmayan bir tarımsal yapıda dönüşüm sağlanamaz."

Dayanıklı buğday ıslahı

Türkiye‘de 100‘ün üzerinde buğday tohumu çeşidi bulunduğunu ifade eden Gökhan Günaydın, araştırma enstitülerinde her yöreye uygun kuraklığa dayanıklı buğday çeşitlerinin ıslah edilerek, buğday tohumlarının üreticiye dağıtılması gerektiğini belirtti.

Günaydın, "Her yıl yeniden çoğaltılan tohumlar genetik açılmaya ve kalitede düşmelere neden oluyor. Yönetim ve pazarlamada da ciddi sorunlar var. Sulama alanlarının ve tekniklerinin geliştirilmesi gerekiyor. Türkiye dünyanın serin iklim alanlarındaki rekabet gücü yüksek ülkelerinden biridir. Söz konusu önlemler alınırsa üretim geliştirilebilir" diye konuştu. (Ankara/ANKA)

Okunma Sayısı: 444