ÜRETTİĞİMİZ ÜRÜNLERİN DIŞALIMINA HAYIR - CUMHURİYET TARIM GIDA HAYVANCILIK

MERKEZ
09.05.2007
 

Üç demokratik kitle örgütü ortak açıklama yaptı:

Ziraat Mühendisleri Odası, Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı ve Çiftçi Sendikaları Konfederasyonlaşma Platformu‘nca yapılan ortak açıklamada, Türkiye‘de uygulanan yanlış politikaların tarım sektörünü Cumhuriyet tarihinin en sorunlu dönemine soktuğu ifade edilerek, "Genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) üretim cenetti Arjantin‘den, GDO tüketim merkezi niteliğine dönüştürülmeye çalışılan Türkiye‘ye mısır dışalımı yapılmaktadır" denildi.

Ziraat Mühendisleri Odası İkinci Başkanı Dr. Turhan TUNCER, Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Sezai KAYA ve Çiftçi Sendikaları Konfederasyonlaşma Platformu Genel  Sözcüsü Abdullah AYSU, düzenledikleri basın toplantısıyla tarımdaki gelişmelere ilişkin ortak bir açıklamayı kamuoyuna duyurdular.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan‘ın, 24 Mart 2007 tarihinde İstanbul‘da düzenlenen toplantıda yapmış olduğu açılış konuşmasında "mısır üretiminde 2002 yılında 2.1 milyon ton olan üretim, 2005 yılında 4.2 milyon tona çıkarak % 100 bir artış kaydetmiştir", "2002 yılında 19 buçuk milyon ton olan buğday üretimimiz 2005 yılında 21 buçuk milyon tona ulaşmıştır" ifadelerini kullandığının anımsatıldığı açıklamada, mısır üretiminin 2002 - 2005 döneminde artış gösterdikten sonra, 2006 yılında düştüğü kaydedildi. Açıklamada, özetle şu görüşlere yer verildi:

"Gerileyen mısır üretiminin doğal bir sonucu olarak, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından mısır ithalatı yapılmaktadır. Bu kapsamda, 2 Nisan - 21 Mayıs 2007 tarihleri arasında, 110 bin tonu Arjantin‘den olmak üzere, toplam 250 bin ton mısır ve buğday Bandırma ve Derince limanlarına getirilecektir.  

Türkiye‘nin kendi ekolojisinde yetişen mısır dışalımına kaynak aktarması yanında, özellikle Arjantin‘den yapılan genetiği değiştirilmiş olma olasılığı çok yüksek olan mısır dışalımı, halk sağlığını da tehdit etmektedir.

ABD‘den sonra dünyanın en büyük Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) üreticisi olan Arjantin‘den gelecek mısırlar, Ulusal Biyogüvenlik Yasası‘nın çıkartıl(a)madığı ortamda GDO testleri yeterli etkinlikte yapılmadan iç piyasaya sunulacak, işlenmiş ürünlerin hammaddesi ve yem rasyonlarının katkı maddesi niteliğinde tüketici sofrasına ulaşacaktır.

Avrupa Birliği‘nde, içeriğinde % 0.9‘dan fazla GDO bulunduran ürünlerin etiketlenmesi zorunludur. Türkiye‘de ise, Ulusal Biyogüvenlik Yasası bilinçli olarak çıkartılmamakta, GDO üretim cenneti Arjantin‘den GDO tüketim merkezi niteliğine dönüştürülmeye çalışılan Türkiye‘ye mısır dışalımı yapılmaktadır.

Hububat alanında yapılan açıklamalar da, düzeltilmeye muhtaçtır. Türkiye‘nin ekilebilir alanlarının % 70‘ini kaplayan hububat ürünlerinde, ülkeye düşen yıllık yağış miktarına göre üretim değişmektedir. Bu kapsamda buğday üretimi 2002 yılında 19.5 milyon ton iken, 2003 - 2005 yıllarında üretim sırasıyla 19, 21 ve 21.5 milyon ton olmuş, 2006 yılında ise 20 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. 2007 yılında yaşanan kuraklığın etkisiyle, buğday üretiminin 18 milyon tona doğru gerilemesi beklenmektedir."

Okunma Sayısı: 477