URFA DEĞİŞİM GAZETESİ: ŞANLIURFA`DA TARIMIN GELECEĞİ KONUŞULDU- 27 MART 2022

URFA DEĞİŞİM GAZETESİ: ŞANLIURFA`DA TARIMIN GELECEĞİ KONUŞULDU- 27 MART 2022
MERKEZ
27.03.2022
 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen ‘’Türkiye Tarımının Geleceği ve GAP’’ konulu konferansta tarımın geleceği için çözüm önerileri sunuldu.

GAP Tarımsal Araştırma Eğitim Merkezi (GAPTAEM) Altınbaşak Konferans Salonunda gerçekleşen panele, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Baki Remzi Suiçmez, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, İYİ Parti Tarım Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ziya Dumlupınar, Saadet Partisi Şanlıurfa İl Temsilcisi Niyazi Yanmaz, Hür Dava Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan katılım sağladı. Panele konuşmacı olarak davet edilen Ak Parti MKYK üyesi Abdurrahman Kurt katılmadı.

Türkiye’nin kanayan yarası çiftçilik mesleğine ortak çözümler bulmak için bir araya gelen parti temsilcileri ve başkanları tarım ve çiftçiliğin kalkınması için önemli çözümler sundu.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıdal, ucuz üretip, ucuz satacaksın ya da çiftçiyi ve tüketiciyi mağdur etmeden yaşam standartlarını yükseltirsen tarımın gelişebileceğini belirtti.

BU ÜLKEDE ÇOCUKLAR SÜT İÇEMEYECEK DURUMA GELDİ

Sarıdal Konuşmasına şöyle devam etti: “ekonominin işlenmesi için iki seçenek vardır. Ya maliyetleri aşağıya çekersiniz çiftçi ucuz üretir. Ucuz ürettiği için tüketici onu pazarda onu ucuz alır.  Bu birinci yol, ikinci yol ise üretici yüksek fiyata alır. Tüketicinin gelirini yükseltirsiniz denge sağlanmış olur. Maalesef bu düzen Türkiye de yok. Çalışan nüfusun yüzde 43’ü asgari ücret ile çalışan, ne yazık ki emeklilerin çoğu 2500 – 3000 maaş almakta. Günün sonunda 20 milyon insan açlık sınırının altında 50 milyon insan da yoksulluk sınırı altında yaşamaktadır. Bir tarafta çiftçi en pahalı mazotu en pahalı tohumu ilacı kullanmakta diğer taraftan tüketici asgari ücret ile en pahalı ürünü almakta. Israrla ete süte zam yapıldı. Peki, bunu kim yiyecek kim içecek. Sadece bir yılda 10 bin ton süt azalmıştır. İnsanımız azaldı mı nüfusta bir azalma var mı? Ne demek bu biliyor musunuz bu ülkede artık çocuklar süt içemeyecek duruma gelmişler.”

İNSANLAR TARLA BİTİKLERİNDEN UZAKLAŞIYOR

İYİ Parti Tarım Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ziya Dumlupınar da çiftçilere destek olmanın yanı sıra mevsimlik işçileri de sigortalı yapacaklarını belirtirken “Tarım işçilerimizin 5 yıl sigortasını yapacağız. Seyahat sigortası yapacağız. Çalıştıkları yerlerde insanca yaşamaları için gereken koşulları sağlayacağız. Çiftçilere destek olacağız. Nadas alanlarını tarıma kazandıracağız. GAP ile ilgili bir tehlikeden bahsedeyim. Bu bazıları için iyi olabilir fıstık zeytin üretimi artıyor.  Ama bunun yanında kırmızı mercimekte azalmalar yaşanacak. İnsanlar tarla bitkilerinden vazgeçiyor. “ ifadelerini kullandı.

DEDAŞ’ın Doğu bölgesinde derebeylik kurduğunu, çiftçileri mağdur ettiğini belirten HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, “Özellikle DEDAŞ denen bir firma burada derebeyliğini ilan etmiş bir durumda. Çiftçinin üreticinin ensesinde. Sen tarıma böyle bakarsan tarımda sana böyle bakar. İşte mısırı şu Ukrayna Rusya savaşı bitsin biraz daha oradan alayım der noktasına geliriz” dedi.

Haber: Mehmet Kırvar / Urfa Değişim

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 151
Fotoğraf Galerisi