URFA DEĞİŞİM GAZETESİ: SON YAĞIŞLAR YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ- 21 OCAK 2021
"Şanlıurfa'da etkili olan kuraklık nedeniyle hububat filizlendi. Bazı bölgelerde badem ve fıstık ağaçlarında göz atımı olması çiftçileri iyice telaşlandırdı. Son günlerde etkili olan yağmur ve kar yüzleri yeniden güldürdü."
Kasım ayında Şanlıurfa genelinde 25 milimetre yağışın ardından yaklaşık 70 gün süren kuraklık nedeniyle hububat ekiminde kırmızı mercimekte çimlenme başladı. Yine sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle fıstık, badem ve nar ağaçlarında göz atımı başladı. Bademlerde yer yer çiçeklenme başladı. Kuraklık telaşının yaşandığı bu günlerde son günlerde etkili olan soğuk, yağmur ve karın ardından çiftçiler rahat bir nefes aldı.
Fıstık, badem ve nar ağaçlarında göz atımı başladı
Şanlıurfa’da 70 gün süren kuraklık nedeniyle fıstık, badem ve nar ağaçlarında göz atımı başladığını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, aynı zamanda hububat ekiminde kırmızı mercimekte çimlenmenin başlaması yağış istediğini oluşturduğunu belirterek, “ Türkiye ve Şanlıurfa 2020 yılını kurak bir yıl geçirmiş oldu. %49’luk bir yağış eksikliğiyle mevsim normallerin altında bir yağış eksikliği yaşandı. Buda özelikle ilimizde hububat ekiminde kırmızı mercimekte çimlenme başladı. Bu da istet istemez bir yağış isteği oluşturdu ve bitkini yeşermesi ve gelişmesi açısından bir yağışa ihtiyaç duymaktadır. Urfa’da Kasım ayında 25 milimetre yağış düştü. Bu yağışın ardında yaklaşık 70 günlük bir sürede yağış olmadı. Bunun neticesinde bitkilerde yavaş yavaş kuruma baş gösterdi. Özelikle hububatta daha çok etkili oldu. Sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde olmasından dolayı fıstık- badem ve nar ağaçlarında göz atımı başladı. Nerdeyse bademlerde çiçeklenme başlayacaktı. Tabi buda büyük sıkıntı oluşturacak bir durum arz etmekteydi. Gerek hububata gerek meyve bahçelerinde olsun bitkilerin bir soğukluğa ihtiyaçları vardı” dedi.
70 gün sonra gelen yağışlar güldürdü
Konya’dan sonra Şanlıurfa’nın hububat deposu olduğunu söyleyen Melik, “Nihayetinde Urfa’da yavaş yavaş kışı hissetmeye başladık. Kar yağışından önce güzel bir yağmur yağdı. Buda tarım açısından bir nevi bitkilere nefes aldırdı. Bitkinin özellikle hububatın ve kırmızı mercimek için yeşermesi, gelişmesi sapa kalkması açısından bu yağış önemli oldu. Türkiye’de Konya’dan sonra Urfa önemli bir hububatta deposudur ve Türkiye de bu anlamda 3. sırada yer almaktadır. Urfa’da yaklaşık olarak 11 milyon dönüm işlenebilir tarım arazisine sahip, bunun 6 milyonu hububat ekimi yapılmaktadır. Kuru susuz olan tarım arazilerinde yağışlar olmasaydı büyük sıkıntı oluştu. Bu açıdan 70 gün sonra yağan yağışlar çiftçimizin yüzünü güldürdü.” İfadelerini kullandı.
“Yağışların periyodik olarak düşmesini umut ediyoruz”
Başkan Melik, sözlerine son verirken bu süreçten sonra yağışların periyodik bir şekilde yağmasını umut ettiklerini vurgulayarak, “Tabi bizim asıl amacımız bu yağışların mevsim normalinde devam etmesidir, bu şekilde bitkilerin gelişimi daha iyi olacaktır. Periyodik olarak yağışların devam etmesidir. Yani belirli aralıklarla 10- 15 -20 gün aralıklarla yağışların devam etmesidir. Birde şu şekilde de bir durum söz konusu, önemli olan yağışların şehir merkezine yağmaması; çünkü şehir merkezine yağan yağış bir şekilde kanalizasyona aktarılıyor. Önemli olan yağışların su havzalarına yağmasıdır. Buda özellikle gölet, kırsala ve Atatürk barajına yağmasıdır” diyerek sözlerine son verdi.
Haber: Mehmet Halhalli / Urfa Değişim
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.