ÜRÜN BOLLUĞU SEBZE-MEYVE FİYATLARINI AŞAĞI ÇEKTİ
DÜNYA Gazetesi‘nin 20.06.2007 tarihli haberidir...
ADANA - Sıcak hava, seraların bozulması ve yerli ürünlerin çıkması, sebze-meyve fiyatlarına yansıdı. Adana‘da fiyatlar düşerken, Antalya‘da ise Toptancı Hal‘ine ürün girişinde tonajın azalması ve ihracatın sürmesi nedeniyle sebze fiyatlarında artış oldu.
Adana‘da başta domates, salatalık, fasulye, patlıcan ve çilekte olmak üzere birçok sebze ve meyvenin kilogram fiyatında düşüş oldu. Domates 0,15-0,20 YKr, salatalık 0,7 YKr, fasulye 0,40 YKr, patlıcan 0,15-0,20 YKr‘ye kadar geriledi. Meyvelerden ise çileğin kilogram fiyatı 0,40 YKr‘ye kadar düştü.
Adana Büyükşehir Belediyesi Vedat Dalokay Hal Kompleksi yetkililerinden alınan bilgiye göre, seraların dağılması ve yerli ürünün de çıkmasıyla toptancı hal pazarına bol miktarda ürün girişi oldu. Üründe bollaşma yaşanması fiyatları etkileyerek, düşüşe yol açtı ve fiyatlar normal seviyesine indi. Yetkililer, havanın sıcak gitmesi halinde fiyatların, önümüzdeki günlerde daha da ucuzlayacağını bildirdi. Halde işlem gören diğer sebze ve meyve fiyatları ise şu şekilde oluştu: Yeşil biber (sivri) 0,50-1.30, kabak 0,30-0,70, kayısı 0,20-0,60, karpuz 0,30-0,70, kavun 0,40-1.00 YTL.
"Fiyatlardan kimse memnun değil"
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, hasatla birlikte bollaşan tarımsal ürünlere yansıyarak, ürünlerin kilogram fiyatının düşüşe geçmesine karşın, bu durumun ne üretici ne de tüketiciye yaradığını öne sürdü. "Ürün bollaşıyor, ama bundan üretici kazanamadığı gibi tüketici de nasiplenemiyor" diyen Barut, tarımsal ürünlerin tarladaki fiyatı ile piyasaya yansıyan fiyatı arasında 4-5 kat fark olduğunu belirtti. Barut, "Ürünü üreten değil, o ürünü alıp pazara sunan aracılar kazanıyor. Yıllardan beri tüccar veya komisyoncunun kazandığı bu mekanizmanın yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Biz çiftçi temsilcileri olarak üreticinin kazanamadığı, tüketicinin de pahalı tükettiği bir mekanizmanın işlemesini istemiyoruz" diye konuştu.