USTA FOTOĞRAFÇI ALİ ÖZ ODAMIZA KONUK OLDU

USTA FOTOĞRAFÇI ALİ ÖZ ODAMIZA KONUK OLDU
ADANA
17.03.2010

Odamızda, 13 Mart 2010 günü yapılan “Her Cumartesi” etkinliğimizin konuğu, usta politik belgesel fotoğraf sanatçısı Ali ÖZ’dü.

 

1982‘den 2007‘ye Fotoğraflarla Türkiye Politik Belgeseli ve Ankara‘nın Taşına Bak/Gözlerimin Yaşına Bak "TEKEL DİRENİŞİ" adlı gösterilerinin yağıldığı etkinliğe farklı çevreden yoğun ilgi vardı. Adana‘lı Tekel işçilerinin de katıldığı etkinlikte duygusal anlar yaşandı. Gösterinin ardından yapılan söyleşide Ali ÖZ, "Derdi olduğunu ve onları fotoğrafladığını, Türkiye‘de yaşanan tüm toplumsal olayları fotoğraflamayı hedeflediğini belirterek, politik belgesel bir yaklaşımla olayları görüntüleyerek bir hafıza oluşturmaya çalıştığını ifade etti." Gösteri ve söyleşinin ardından Odamız II. Başkanı Ramazan KARAKOÇ, ÖZ‘e teşekkür ederek plaket takdim etti.

Fotoğrafa 1979 yılında elindeki kısıtlı para ile edindiği bir makine ve bir agrandizör ile başlayan Ali ÖZ, Ankara Siyasal Bilgiler Basın Yayın Yüksek Okulu Radyo Televizyon Bölümü Mezunudur.

Onu bütün toplumsal eylemlerde, yürüyüşlerde fotoğraf için uygun gördüğü, en iyi açı için seçtiği uygunsuz bir yerde görmek mümkündür. Konuşmayı pek sevmeyen sanatçı, söylemek istediklerini, öfkesini, acısını, sevincini fotoğraflarında, dialarında anlatır. Fotoğraf onun için "en yakın iletişim aracıdır" ve bu konudaki düşüncelerini yıllar önce yapılan bir söyleşide şöyle özetlemiştir; ‘İnsan açlığa katlanabiliyor ama sevgisizliğe, tutkusuzluğa ve amaçsızlığa katlanamıyor. Benim de insan sevgimin odaklandığı en dolaysız ve en somut bir sesleniş aracı oldu fotoğraf sanatı."

Ustamıza, gösterileriyle üzerimizde bıraktığı ışık için sonsuz teşekkür ederiz.

Okunma Sayısı: 991
Fotoğraf Galerisi