'ÜZÜM ALANLARI YOK OLUYOR' - CUMHURİYET TARIM/HAYVANCILIK - 13.09.2005
ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI TEKİRDAĞ ŞUBE BAŞKANI PROF. DR. TEMEL GENÇTAN, TEKEL'in şarap fabrikasının özelleştirilmesi ve şarap üretimine getirilen ÖTV nedeniyle geçimini bağcılıkla sağlayan yurttaşların durumunun çok kötü olduğunu söyledi.
Gençtan son 2000-2005 yılları arasında özellikle Şarköy ve çevresinde bağcılık ve şarapçılık sektörünün geliştiğini, yeni bağ alanlarının açılmaya başladığı kaydederken, burada üretilen üzümlerin yüzde 90'ININ ŞARAPLIK OLDUĞUNU KAYDETTİ. ANCAK 2005 YILINDA HIZLI BİR GERİLEMENİN BAŞLADIĞINI ANLATAN GENÇTAN, ŞUNLARI SÖYLEDİ:
``BUNUN EN ÖNEMLİ NEDENİ TEKİRDAĞ'daki şarap fabrikası özelleştirildi. Üreticiler üzümlerini değerinin çok çok altında satmak zorunda kaldılar. Ve maliyetinin de altında satmak zorunda kalınca üretici, haliyle, çok büyük zarar gördü. Bunun arkasından üreticilerin bir kısmı, özellikle küçük üreticiler bağlarını sökmek gibi bir yola yöneldiler. Arkasından şarap üretim vergisinin ve ÖTV'NİN YÜKSELTİLMESİ DE ÜRETİCİYİ ÇOK OLUMSUZ ETKİLEDİ. ÖZELLİKLE ŞARKÖY'de butik şarapçılık yapanlar bu verginin altında inim inim inliyorlar. Eğer bu şekilde devam ederse Tekirdağ ve çevresinde şarapçılık, buna bağlı olarak da bağcılıkta, çok büyük sorunlar yaşanacak. Bağ alanları çok çok azalacak. Bu bakımdan üzüm üreticisinin durumu çok kötü.''