"ÜZÜMCÜ İÇİN 2015 KARA YIL OLDU"-YARIN GAZETESİ(27.07.2015)

MANİSA
28.07.2015

Manisa Ziraat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Dr. Selçuk Karabat, Manisa’da bu yıl meydana gelen afetlerin üzümcüler için sıkıntıya yol açtığını söyledi. Bazı üreticilerin başka bir ürüne geçme ya da geçmeme konusunda kararsız kaldığını vurgulayan Karabat, çeşitli afetlerin meydana gelebileceğini kaydederek, “Umarız bu tarz olumsuz olaylarla karşılaşmayız” dedi.

 

 Manisa`da bu yıl hem kışın, hem de ilkbaharda meydana gelen doğal afetler nedeniyle binlerce tarım alanı zarar görürken, üreticiler de mağdur oldu. Özellikle üzüm üreticileri bu durumdan en çok etkilenen kesim oldu. Bazı üreticiler bağlarını köklediler. Manisa Ziraat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Dr. Selçuk Karabat, bu yılın üzümcüler için sıkıntılı bir yıl olduğunu ifade ederek, bu günden sonra çeşitli afetlerin de olabileceğini söyledi.

BAĞCILAR BAĞLARINI SÖKTÜ

Özellikle kurutma sezonunda yağmur, dolunun meydana gelebileceğini kaydeden Karabat, "Umarız bu tarz olumsuz olaylarla karşılaşmayız. Mevcut ürünü üreticilerimiz en iyi şekilde pazarlayabilir hala getirir. Bu yıl kış donlarından başlayıp, ilkbahar donları, dolular, değişik felaketler bağcılarımızı gerçekten rahatsız etti ve ürünlerimizi geriye doğru taşıdı. Hemen her sene bu tür hadiseleri yaşıyoruz. Ama bu sene özellikle Sarıgöl civarında kış donları yaşandı ve bu durum bağları sökecek duruma getirdi. Hatta bazı bağcılarımız bağlarını köklediler. Üretici başka bir ürüne geçme ya da geçmeme konusunda kararsız kaldı. Bizler Ziraat Mühendisleri Odası olarak değişik zamanlarda oralarda bulunduk. Üzümün bölge için önemli olduğunu, kaliteli üzümün yetiştiğini, bu tarz iklimsel hadiselerin 40-50 yılda bir olduğunu söyledik. Bunun için üzüm dışında farklı bir ürünün ekilmesinin sağlıklı olmayacağını ifade ettik. Saruhanlı`da, Turgutlu`da, Salihli`de, Alaşehir`de de üreticiler bu durumlardan olumsuz etkilendi. " dedi.

KİMİN MAĞDUR OLDUĞUNU BULMAK ÖNEMLİ

Meydana gelen afetler nedeniyle rekolte anlamında hem sofralık yaş üzümde, hem de kurutmalık üzümde ciddi sıkıntılara neden olacağını vurgulayan Karabat, "Ziraat Mühendisleri Odası bizim öngörümüz çekirdeksiz kuru üzümde geçen sene elde edilen rekolteye ulaşamayacağı yönündedir. Tespit çalışmaları yapıldıktan sonra tahmini rekolte ortaya çıkacaktır. Önemli olan bu olaylarda kim mağdur oluyor onu bulabilmektir. Bu olayların dönemlerde bazı üreticilerde ürün olurken, bazılarında ise herhangi bir ürün bulunmuyor. Sigorta yaptırmayan ve sigortadan gerekli gibi yararlanmayan üreticilerin birçok yere borcu olduğunu hepimiz biliyoruz. Hiç üzüm olmayanların durumu esas bizi ilgilendiriyor. Bunların hayatlarını sürdürmesi, piyasalara ve bankalara olan borçlarını ödeyebilir durumda olması gerekiyor. Devlet tarafından bu konularda bazı çalışmalar yapılıyor. Bundan dolayı çok hassas olunması lazım" diye konuştu.

BAĞCI BAŞKA İŞLERE YÖNELİYOR

Bağcılıkta istediği geliri elde edemeyenlerin bağcılığı bıraktığına dikkat çeken Karabat, başka işlere yönelenlerin olduğunu söyledi. Üreticinin bankaların ipoteklerinden kurtulduğu takdirde bağcılığı bırakmayacağının altını çizen Karabat, "Ama önümüzdeki süreç ne gösterir bilmiyoruz. Çünkü insan yaptığı bu işten gelir elde etmek istiyor. Tarımsal sigorta sistemi düzgün işlemelidir. Üreticilerin sigorta primleri adilane bir şekilde tespit edilmelidir. Böyle olursa kimse kimseye yardım etmesine gerek kalmaz" diye konuştu. Cüneyt HASÇELİK

Okunma Sayısı: 135