VAKIF ÇİFTLİĞİ EL ALTINDAN SATILIYOR MU?

VAKIF ÇİFTLİĞİ EL ALTINDAN SATILIYOR MU?
ANTALYA
24.03.2007

VAKIF ÇİFTLİĞİNDE SÖZLEŞMELİ OYUN!

 

BASIN AÇIKLAMASI

  

Antalya İli, Merkezde Vakıf Zeytinliği olarak bilinen alan, Antalya Kent Merkezinin en büyük yeşil alan niteliği ile kent için özel bir öneme sahiptir. Bu özel önem kentin giderek artan yoğun yapılaşması ve çevresindeki sanayi alanları nedeni ile mikro klimasına olumlu etkisiyle daha da artmaktadır ki bu özelliği ile "kentin akciğeri" olarak tanımlanmaktadır.

Kentsel bir yeşil alan olarak sahip olduğu özellik yanında, 1936 yılında zeytinlik üretim alanı olarak kurulması ile neredeyse Cumhuriyet yaşına yakın bir süreçte Cumhuriyetin ilk yıllarında ülkemizdeki üretimin canlandırılmasına yönelik oluşumlardan biri olması, bu özelliğini halen sürdürmesi ve kent belleğinde bu özelliği ile yer etmesi açısından da çok önemlidir. Aynı şekilde alanın yeşil örtüsünün de büyük bir kısmını oluşturan zeytin ve narenciye ağaçlarının bölgenin bitki karakterini yansıtması özelliği ile birleşince Vakıf Zeytinliği Antalya‘nın tarımsal kültürünü yansıtan ve geleceğe aktarılacağı zorunlu alanlardan biri konumundadır.

Vakıf Zeytinliği sahip olduğu fiziksel, toplumsal ve peyzaj özelliği ile mutlaka korunarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla, Koruma Yüksek Kurulu‘nun 14.7.1998 gün ve 596 sayılı ilke kararı uyarınca Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu‘nca 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak belirlenmiştir.

Bilindiği gibi Antalya‘mızın akciğeri konumundaki Vakıf Zeytinliği 28.09.2006 tarihinde özel sektöre kiralanmak üzere ihaleye çıkarılmış, kentlilerden, Sivil Toplum Örgülerinden ve medyadan gelen tepkiler ve bazı Antalya milletvekillerinin desteğiyle ihale iptal edilmiştir.

Odalarımız iptal sonrası Vakıf Çiftliği ile ilgili her an ikinci bir ihale yapılabileceği ve her türlü olumsuzluğa karşı; kentlileri ve Sivil Toplum Örgütlerini hazırlıklı olmaları konusunda uyarmışlardır.

Odalarımızın uyarılarının ne kadar yerinde olduğu, Vakıf Bölge Müdürlüğü‘nün 18.12.2006 günü çiftlikteki zeytin mahsulünün toplanması ve satış ihalesinde ortaya çıkmıştır.

Şartnamede işin konusu ve nevi; "Antalya İli Merkez İlçe Ahatlı Mahallesi Duraliler Mevkiinde 226 (Yeni 2906) parsel numaralı 2.630.000 m2 alanlı taşınmazın Zeytinlik alanında kalan (Antalya Vakıf Muratpaşa Çiftliği) zeytin mahsulünün iş bu sözleşme eki eklerinde yer alan yükümlülükler çerçevesinde; korunması gerekli tabiat varlıkları ve arazi yapısının korunarak bakımı kaydıyla 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununun 45. maddesine göre Açık Teklif Usulüyle satışı işidir." diye açıklanmaktadır.

Oysa daha sonra yapılan sözleşmede şartnamenin aksine sözleşme konusu işin tanımı; "Sözleşme konusu iş; Antalya İli Merkez İlçe Ahatlı Mahallesi Duraliler Mevkiinde 226 (Yeni 2906) parsel numaralı 2.630.000 m2 alanlı taşınmazın Zeytinlik alanında kalan (Antalya Vakıf Muratpaşa Çiftliği) zeytin mahsulünün iş bu sözleşme eki eklerinde yer alan yükümlülükler çerçevesinde; korunması gerekli tabiat varlıkları ve arazi yapısının korunarak bakımı kaydıyla kiralanması ve Zeytin mahsulünün satışı işidir. Taşınmaz 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hükümlerine tabiidir." diye açıklanmaktadır.

Yine 11.madde; "Sözleşmenin yapılmasından sonra tarafların yazışmaları, sözleşmeyi değiştirmez ve sözleşme hükümlerinin aksine tarafları bağlamaz. Sözleşme, ancak karşılıklı verilecek birbirine uygun açık irade beyanları ve değişikliği kapsayan bir belgenin imza edilmesi ve yasal prosedürün tamamlanması suretiyle değiştirilebilir."demektedir.

Şartnamede olmayan, şartnameye aykırı bu maddelerle Vakıf Zeytinliği ile ilgili her zaman yeni bir kiralama sözleşmesi yapılarak çiftlik, mahsulünün toplama ve satış ihalesini alan şirkete; daha önce iptal edilen ihale şartlarına uygun kiralanabilecektir. Vakıflar Bölge Müdürlüğü‘nün amacı da bu olmalıdır. Bu durumda Antalya hem yeşil alanını hem de akciğerini kaybedecektir.

Vakıflar Bölge Müdürü‘nün "bilmeden hata yapıldı" açıklamasını kabullenmek mümkün değildir. Bize göre hata bile bile yapılmıştır ve kamuoyundan gizlenerek kiralamanın önü üstü kapalı açılmaya çalışılmıştır.

Bu tür olumsuzlukların bir daha yaşanmaması, Vakıf Çiftliği‘nin korunabilmesi ve Antalyalılarda kalması için Sivil Toplum Örgütlerince hazırlanan alternatif sözleşme doğrultusunda Üniversiteye verilmesi zorunluluktur.

Uzman Sivil Toplum Örgütlerinin (Ziraat Mühendisleri Odası, Ziraatçılar Odası, Borsa gibi) desteğiyle, Şubelerimiz, Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu ve Kent Konseyi tarafından konu çeşitli platformlara aktarılarak, kampanya başlatılacaktır. 16.03.2007

 

 

Vahap TUNCER                                                         M. Osman AYDIN

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI                                MİMARLAR ODASI

ANTALYA ŞUBESİ BAŞKANI                               ANTALYA ŞUBESİ BAŞKANI

Okunma Sayısı: 2557
Fotoğraf Galerisi