VIII. ÖĞRENCİ KURULTAYI
Türkiye’nin dört bir köşesinde okuyan öğrenciler, ODA`mızın düzenlediği VIII. Öğrenci Kurultayı`nda bir araya geldi.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından düzenlenen "VIII. Öğrenci Kurultayı", 1-2 Aralık 2012 tarihlerinde gerçekleştirildi.
Kurultayın 1 Aralık 2012 günü Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi`nde yapılan açılışında konuşan ZMO Genç Öğrenci Temsilcisi Ece İRİCE, tarımsal yükseköğretim ve ziraat mühendisi istihdamında yaşanan sıkıntılara dikkat çekti.
ODA Başkanımız Dr. Turhan TUNCER, kurultay ile gelecekte ZMO`yu yönetecek gençlere ODA`yı tanıtmayı ve fakülteler arasında genç ZMO ilişkilerinin oluşturulmasını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. "Değerli arkadaşlar bizler insanları giydiren-doyuran bir meslek grubuyuz bunu gerçekleştirebilmemiz, mesleğimizi yapabilmemiz için tarım sektörünün var olması lazımdır" diyen TUNCER, tarım sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılara işaret etti.
Son 10 yılda işlenen tarım alanlarının 3,2 milyon hektar azaldığını belirten TUNCER, aynı dönemde mısır, çeltik, ayçiçeği ve meyveler dışında bitkisel üretimde de herhangi bir artış olmadığını kaydetti. TUNCER, şu görüşleri dile getirdi:
"10 yıllık bir periyotta sürekli azalan ya da aynı seyreden üretim düzeyi ile 74 milyonluk nüfusumuzu doyuramayız. Türkiye`nin kendine yeterliliği sağlayabilmesi için en azından nüfus artış hızına paralel bir tarımsal üretim artışını yakalaması gerekmektedir. Son 20 yıldır büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığımız da azalmaktadır. Topraktan geçimini sağlayamayan çiftçi üretimden vazgeçmek zorunda kalmıştır. 2001-2011 döneminde çiftçi sayısı 8 milyondan 6 milyona gerilemiştir. Yani 2 milyon üretici tarımdan kopmuş ve tarımın istihdamdaki payı %37,6`dan %25,5`e düşmüştür."
Tarımsal ithalatta ise patlama yaşandığını vurgulayan TUNCER, "Son 10 yıldan 7`sinde tarım ürünleri ithalatı ihracatı geçmiştir" dedi.
IMF ve Dünya Bankası reçetelerine son verilerek, ülke gereksinimlerine uygun ulusal politikaların yürürlüğe konulması gerektiğini belirten TUNCER, "Bizler dünyayla rekabet edebilmek için daha ucuz maliyetle, kaliteli ve daha çok üretmek zorundayız. Bunun için tarım arazilerine, suya ve doğal varlıklarımıza sahip çıkarak mühendislik bilimini toprakla buluşturmalı ve bunu halktan, emekten ve üretenden yana kullanmalıyız" diye konuştu.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet ÇOLAK, Büyükşehir Belediyesi Kanunu`na tepki göstererek, düzenlemenin kırsalı kentleştireceğini söyledi. ÇOLAK, "Yüzyılların biriktirdiği kültür ve doğal kaynak sermayemizi rant sermayesiyle takas etme riskini asla göze almamalıyız. Bu konuda ODA`mızın açıklamalarını destekliyor, kaygılarına katılıyorum" dedi.
Gündemde bulunan Yükseköğretim Yasası`na da dikkat çeken ÇOLAK, "Bizler Türkiye Cumhuriyeti`ne katılımcı, özgürlükçü, araştırmacı, çoksesli çağdaş bir üniversiter sistemi kazandırmış olan bir kültürden geliyoruz. Bu nedenle daha ileride olmayan hiçbir öneriye sıcak bakmayız. Akademik, idari, mali özerkliğimizin ve bilimsel özgürlüğümüzün sağlanması ve korunması yaşamsal öneme sahiptir, olmazsa olmazımızdır, saygı duyulması en büyük dileğimizdir" diye konuştu.
Anıtkabir ziyaret edildi
Kurultaya, yurt genelindeki üniversitelere bağlı 35 Ziraat Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi, Deniz Bilimleri Fakültesi ve Tütün Eksperliği Yüksek Okulu`ndan, 100`ü aşkın öğrenci ve öğretim üyesi katıldı.
ZMO`nun geleneksel hale getirdiği Kurultayın sekizincisinde, "Açlık ve Tarım, Kırsal Kalkınma, Hayvansal ve Bitkisel Üretim, Toprak Koruma, Su Ürünleri ve Balıkçılık" konuları işlendi.
Kurultay kapsamında, 2 Aralık 2012 Pazar günü öğrencilerle birlikte Anıtkabir ziyaret edildi.