WEBAGRON.COM: TARIM PLATFORMU: “DAHA İYİ BİR TARIM MÜMKÜN!”- 11 EKİM 2024

WEBAGRON.COM: TARIM PLATFORMU: “DAHA İYİ BİR TARIM MÜMKÜN!”- 11 EKİM 2024
MERKEZ
11.10.2024
 
Tarımdan Haberler: Tarım Platformu, yaptığı basın açıklamasında Türkiye’deki tarım politikalarını eleştirerek, üretimin desteklenmesi ve verimli tarım arazilerinin kullanılması için daha gerçekçi adımların atılması gerektiğini vurguladı.

Pandemi, savaş, deprem, iklim değişikliği ve ekonomik kriz gibi olağanüstü durumlar nedeniyle, dünya genelinde korumacı tarım politikaları yeniden gündeme gelirken, Türkiye’de ise piyasanın yerli ve yabancı sermayeye bırakılmasının tarımda yaşanan sorunları derinleştirdiği belirtildi.

Açıklamada, Türkiye’nin yüksek tarımsal potansiyeline rağmen, tarımda yaşanan sorunların temelinde yanlış politikaların olduğu ifade edildi. Üreticiye verilen vaatlerin gerçeklerle uyuşmadığına dikkat çekilerek, meyve ve sebzede kendine yeterlilik sağlanmasına karşın, stratejik bitkisel ve hayvansal ürünlerde yeterli olunamadığı ve arz açığının ithalatla kapatılmaya çalışıldığı belirtildi. Üretim maliyetlerinin yüksekliği ve ürün fiyatlarının baskılanması nedeniyle üreticilerin kâr edemediği, bitkisel üretimde olduğu gibi hayvancılıkta da sektörden çekildiği vurgulandı.

SÜT ÜRETİMİ VE HAYVAN VARLIĞI AZALIYOR

Tarım Platformu, 2020 yılından bu yana süt üretiminin 2 milyon ton azaldığını, hayvan varlığının ise 1 milyon baş sığır ve 5 milyon baş koyun eksildiğini belirtti. Ayrıca, SGK’ya kayıtlı çiftçi sayısının düştüğü ve nüfus artışına karşın üretimin azalmasının gıda güvenliği açısından ciddi bir tehlike oluşturduğuna dikkat çekildi.

ÇİFTÇİNİN BORCU 900 MİLYAR TL’Yİ AŞTI

Çiftçilerin yaşadığı mağduriyetlerin giderek arttığını belirten Platform, yüksek üretim maliyetlerine karşın yetersiz ve geç ödenen destekler nedeniyle üreticilerin zarar ettiğini vurguladı. Üreticilerin bu yıl hasat ettiği hemen hemen tüm ürünlerden zarar ettiğini ve ülke genelinde çiftçilerin tarlada ürünlerini bırakarak, bedava dağıtarak veya çöpe atarak seslerini duyurmaya çalıştıkları ifade edildi. Çiftçilerin kredi borçlarının toplamda 900 milyar TL’ye ulaştığı ve bu borçların ipoteklerle haciz ve icraları beraberinde getirdiği kaydedildi.

YENİ DESTEKLEME MODELLERİNE ELEŞTİRİLER

Açıklamada geçtiğimiz dönemde yürürlüğe giren tarımsal üretim planlaması, sözleşmeli üretim modeli ve ekilmeyen arazilerin kiraya verilmesi gibi yeni düzenlemelere de değinildi. Bu düzenlemelerin çiftçileri daha da zor durumda bırakacağına dikkat çekilerek, özellikle zorlayıcı tarımsal üretim planlaması ve sözleşmeli üretimde üreticinin korunmadığı ifade edildi. Tarım Platformu bileşenlerinden TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, bu düzenlemelerin iptali için yargıya başvurdu.

TARIMSAL DESTEKLERİN YETERSİZLİĞİ

Tarım Platformu, yeni dönemde açıklanan tarımsal desteklerin yetersiz olduğunu ve geç ödenen desteklerin üreticiye yardımcı olamayacağını belirtti. 2024 yılı için açıklanan son desteklerin genelde yetersiz kaldığı ve ülkemizde tarımsal destek bütçesinin toplamda yetersiz olduğu ifade edildi. Yüksek enflasyon ortamında geç ödenen desteklerin, üreticinin üretime devam etmesi için yeterli olmayacağı vurgulandı.

TARIM VE GIDA GÜVENCESİ TEHLİKEDE

Platform, tarımsal üretimde yaşanan sorunlar çözülmedikçe, gıda enflasyonunun düşürülemeyeceğini ve üretimdeki sorunların çözülmeden tüketim sorunlarının da çözülemeyeceğini belirtti. Üretimin artırılması için maliyetlerin düşürülmesi, desteklerin artırılması ve kamu alım fiyatlarının maliyetlerin üzerinde belirlenmesi gerektiği ifade edildi. Aksi takdirde, 2025 yılı ve sonrasında tarım ve gıdada daha zor bir dönemle karşı karşıya kalınacağı uyarısı yapıldı.

TÜKETİCİNİN ALIM GÜCÜ ZAYIFLIYOR

Tüketicilerin de tarım ürünlerini yüksek fiyatlarla satın almak zorunda kaldığına dikkat çekilen açıklamada, tarladaki fiyat ile market raflarındaki fiyat arasındaki farkın büyük olduğu belirtildi. Tüketicilerin düşük alım gücü nedeniyle sahte ve hileli ürünlere yönelmek zorunda kaldığı ifade edildi.

GELECEK İÇİN MÜCADELE ÇAĞRISI

Tarım Platformu, açıklamasının sonunda tarım ve gıdada yaşanan sorunların çözümü için birlik ve mücadele çağrısında bulundu. Tarımda yapısal sorunlar çözülmedikçe, üretimin artırılmadıkça gıda güvencesinin ve egemenliğinin kaybedileceği ifade edildi. Platform, bilimsel veriler ışığında ortak mücadele kararlılığıyla hareket edileceğini belirtti.

Tarım Platformu adına açıklamayı yapan Dönem Sözcüsü Serap Baysal, üreticiye yönelik politikaların yeniden gözden geçirilmesi ve gerçekçi adımlar atılması gerektiğini belirtti.

Basın açıklamasının yapıldığı toplantıya TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Üzümcü, KESK Tarım Orkam-Sen Yönetim Kurulu Başkanı Serap Baysal, Veteriner Hekimler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Gülay Ertürk, Türkiye Ziraatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Demirtaş katıldı. Basın açıklaması Tarım Platformu dönem sözcüsü KESK Tarım Orkam-Sen Yönetim Kurulu Başkanı Serap Baysal tarafından okundu.

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.

Okunma Sayısı: 53
Fotoğraf Galerisi