WWW.GİDATARİM.COM: GÜNGÖR: KANATLI SEKTÖRÜNDE BİRÇOK FİRMAYI KAYBEDEBİLİRİZ'
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, kanatlı sektörünün oldukça zorlu bir dönemden geçtiğini açıkladı. Güngör, "Şeker Piliç`in iflası, Köytür Piliç`in iflas erteleme talebi, Mudurnu ve Aytaç gibi firmaların üretimi bırakması sektördeki mevcut tabloyu daha net ortaya koymaktadır." dedi.
Geçtiğimiz günlerde, Türkiye`nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Banvit`in, sermayesinin yaklaşık yüzde 79,48`ine karşılık gelen hisselerinin Brezilya merkezli BRF S.A.`nın bağlı ortaklığı olan BRF GmbH`ye satışı için hisse satış sözleşmesi imzalaması, gözleri kanatlı sektörüne çevirdi.
Dün, yaptığı yazılı açıklamayla kanatlı eti ve ürünleri ihracatında yaşanan sıkıntıların üretim rakamlarına da yansıdığını bildiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar`ın ardından, bir açıklama da TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör`den geldi. Facebook hesabından sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özden, kanatlı sektörünün oldukça zor bir dönemden geçtiğine dikkat çekerek şu yorumda bulundu:
"2016 yılında Türkiye`de yılık kişi başına kanatlı et tüketimi 22,5 kilogram, büyükbaş et tüketimi 13,1 kg. küçükbaş et tüketimi 1,7 kg, toplam et tüketimimizde 37,3 kg.`dır. Türkiye kişi başına et tüketiminin yüzde 60`ından fazlası kanatlı etidir. Türkiye kanatlı eti ihracatında 2015 ve 2016 yıllarında gerileyerek payımız yüzde 2,6`ya düştü.2015 yılında 359 bin 223 ton ihracat yapıldı ve 472 milyon dolar gelir elde edildi. 2016 yılında ise 336 bin 931 ton ihracat karşılığında, 387 milyon dolar gelir elde edildi. Yani 2016 yılında miktar olarak yüzde 6,2 parasal olarak ise yüzde 17,9 azalma oldu."
Peki, Banvit niye satıldı? "Sektörün yem girdilerinin önemli bir kısmı ithalata bağlıdır. Dolar ve Euro kuru çok yüksek, dolayısıyla maliyetleri yukarı çıkarıyor. İhracat tarafında rekabet avantajını ortadan kaldırıyor. Komşularımız ülkelerle maalesef iyi değiliz. Tarım politikamız evlere şenlik.
Bu durumları değerlendirdiğimizde sektör oldukça zor bir dönemden geçiyor. Şeker Piliç`in iflası, Köytür Piliç`in iflas erteleme talebi, Mudurnu ve Aytaç gibi firmaların üretimi bırakması sektördeki mevcut tabloyu daha net ortaya koymaktadır. Mevcut olan kanatlı sektörümüz zor durumdadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın kösteği değil desteği gerekmektedir. Aksi takdirde daha birçok firmayı kaybedecek gibiyiz."