YAĞIŞ ÇİFTÇİYİ PERİŞAN ETTİ - EKSPRES-BARIŞ-MERHABA-BÖLGE GAZETESİ

ADANA
03.11.2006

Çukurova’da şiddetli yağışlar üreticiyi üzdü. Üreticiler, mevsim normallerinin üzerinde seyreden yağışlar nedeniyle binlerce dönüm ekili pamuk ve mısır tarlalarının sular altında kaldığını, ürün kalitesinin düştüğünü belirtti ve çamurlaşma nedeniyle de yerfıstığı ve soyanın tarlada çürümeye başladığını ifade ettiler.

 

ADANA- Çukurova’da, şiddetli yağışların binlerce dönüm pamuk, mısır, soya ve yerfıstığı ekili alanlarda zarara yol açtığı bildirildi.

Üreticiler, mevsim normallerinin üzerinde seyreden yağışlar nedeniyle binlerce dönüm ekili pamuk ve mısır tarlalarının sular altında kaldığını, ürün kalitesinin düştüğünü, çamurlaşma nedeniyle de yerfıstığı ve soyanın tarlada çürümeye başladığını söylediler.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis ise, yaptığı açıklamada, 3 gündür sağanak halinde yağan yağmurlardan çiftçilerin büyük zarar gördüğünü, bölgede çok önem arz eden pamuk, mısır, soya ve yerfıstığının kalite ve fiyatının düştüğünü, hasadının da zorlaştığını belirtti. Halis, “Makineli hasat için ilaçlanan ve erken açan pamuklar, yağışlarla birlikte sular altında kaldı, çamurlaştı. Kalite ve fiyatı yarı yarıya düştü. Pamuk çiğidi 20-25 Ykr, pamuk 40 Ykr’ye indi. Mısır koçanları fırtınadan yere düştü, çamura bulandı. Yerfıstığında da, topraktaki aşırı nemlenme nedeniyle kök çürümesi oluştu. Soya fasulyesi yağmurdan döküldü. Hasad çok zorlaştı. Çiftçi ne yapacağını şaşırdı” dedi.

Halis, İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in Güneydoğu’daki sel felaketi sonrası bölgeye gitmesini memnuniyetle karşıladıklarını aynı duyarlılığı Çukurova’ya da göstermelerini beklediğini söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut da, son yağışların bölgedeki tarımsal üretime önemli darbe vurduğunu, özellikle aşırı yağışlar sonucu Adana’da tarımı yapılan pamuk, mısır, yerfıstığında önemli zararlar oluştuğunu söyledi. Barut, “Aşırı yağış nedneiyle pamukta renk ve benek oluştu, kalite kaybı oldu. Yağmur yiyen pamuk piyasada 70-75 Ykr’dan 45-40 Ykr’ya düştü. Mısırda da dane ve verim kayıplarına yol açtı. Tabi ki hem pamuğun hasadının hem de mısır hasadının yapılmaması başka bir sorunu da gündeme getirdi. Hasadı yapılmayan tarlalarda toprak işleme çalışması yapılmayacağı için yeni ekim işlemini engelledi. Böyle giderse, önümüzdeki yıla yönelik verimde önemli azalma olacaktır. Aşırı yağışlar nedeniyle buğday ekimi ertelenecek” diye konuştu. Barut, daha önceki afet dönelerinde hükümetin üretici zararlarını telafi ettiğini hatırlatarak, “Tarım ve köyişleri Bakanı Mehdi Eker, selden zarar gören Güneydoğuda’ki üreticilerin ayağına giderek, zarar tazmini konusunda  söz verdi. Çukurova’da da benzer zararlar söz konusu. Çukurova çiftçisine de zarar tazmini konusunda yol göstermeli ve üvey evlat muamelesi görmemeli” dedi.

 

Okunma Sayısı: 906