"YAĞIŞLAR EKİNE CAN VERDİ" MERHABA GAZETESİ

"YAĞIŞLAR EKİNE CAN VERDİ" MERHABA GAZETESİ
KONYA
06.01.2014

ZMO Konya Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ, "Yaklaşık bir ay önce etkili olan kar yağışı ve iki gündür de aralıksız devam eden yağmurlar başta hububat çiftçisi olmak üzere herkesin yüzünü güldürdü" dedi.

 

Konya‘da iki gündür aralıksız devam eden yağmurlar çiftçiyi sevindirdi. Arazileri yeterince yağış alamayan hububat çiftçisi, etkili olan yağmurlar sayesinde rahat bir nefes aldı.


YAĞIŞLAR HERKESİ SEVİNDİRDİ
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ, uzun zamandır buğday ve arpa ekimi tamamlanmasına rağmen yeterli oranda yağış düşmediği için bazı bölgelerde ürünler çimlenemedi. Bu da üreticileri korkuttu. 25 Ekim‘den önce ekim işlemini yapan tarlalarda çimlenme oldu. Ancak 25 Ekim‘den sonra tohumu toprakla buluşturan çiftçilerin tarlalarında çimlenme sıkıntısı vardı. Yaklaşık bir ay önce etkili olan kar yağışı ve iki gündür de aralıksız devam eden yağmurlar başta hububat çiftçisi olmak üzere herkesin yüzünü güldürdü. Kuraklık Konya Ovası‘nın acı bir gerçeği. Kuraklıkla mücadelede etmek kolay değil. Bu yağışlar ekinlere can suyu gibi gelir. Çimlenmesini tamamlamamış araziler çimlenir" açıklamasında bulundu. Bugünlerde gece-gündüz sıcaklık farkında da bir düşmenin gözlendiğini hatırlatan ÇALIŞ, sıcak havaların don olaylarının önüne geçeceğini söyledi.  

DAHA ÇOK YAĞIŞA İHTİYACI VAR
Yağışsız geçen ekim sezonunun çiftçilerin moralini bozduğunu ifade eden ZMO Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ, yılın ilk günlerinde etkili olan yağışların herkesi sevindirdiğini anlattı. Ova‘nın hububat üretimi bakımından ülkenin en önemli merkezlerinden olduğunu hatırlatan ÇALIŞ, "Ekinlerin durumu şimdilik iyi. Ekinlerin yanması durumunda ülke genelinde ciddi bir hububat sıkıntısı yaşanır" diye konuştu. Ekinin yeşermesi için, ekili alanların bu dönemde daha çok yağışa ihtiyacı olduğunu ifade eden ÇALIŞ, ekinin güçlü olması için bu dönemde yağışın gerekli olduğunu söyledi.

Başkan ÇALIŞ, "Konya Ovası‘nda hububat ekimi büyük ölçüde aylar öncesinden tamamlandı. Ekinin kuvvetlenmesi ve kardeşlenmesi açısından bu dönemde yağış çok önemli. Bu dönemde yağış olursa ekin kuvvetlenir ve kışın donlara karşı dirençli olur. Fakat yağış olmazsa ekin kuvvetsiz kalır ve dona yenik düşer. O yüzden bu dönemde yağış vazgeçilmez bir nimettir" diye konuştu.  

Okunma Sayısı: 274
Fotoğraf Galerisi