YAĞIŞLARLA İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

YAĞIŞLARLA İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI
KONYA
30.12.2008

Konya Şube Başkanımız Hasan Hüseyin Motuk Basına yaptığı açıklamada "Çiftçiler Verim Artışı Bekliyor" dedi.

 

KONYA ŞUBE BAŞKANIMIZ HASAN HÜSEYİN MOTUK BASINA YAPTIĞI AÇIKLAMA DA  "ÇİTFÇİLER VERİM ARTIŞI BEKLİYOR" DEDİ.

Buğdayın yaklaşık yüzde 90‘ının sonbaharda düşen yağışlarla ve kar yağmadan çimlenmesi, Konya Ovası‘ nda çiftçileri sevindirdi.

Konya Ovası‘nda ekilen buğdayın yaklaşık yüzde 90‘ı sonbaharda düşen bol yağışlarla çimlendi. Kar yağmadan çimlenmesini tamamlayan buğdayın veriminin yüzde 20 artmasını bekleyen çiftçiler, " Eğer buğday yeterince çimlenmeden kar yağsaydı verim daha düşük olurdu" dedi.

Yıllık ortalama 20 milyon ton buğday üretilen Türkiye‘de 2007 yılı kurak geçti. Toprakların yarıdan fazlasında kuru tarım yapılan Konya Ovası da kuraklıktan nasibini aldı.

Geçen yıl kıtlığı nedeniyle buğday ithal etmek zorunda kalan Türkiye‘de bu seneki üretim çiftçileri memnun etti. Tahılda belini doğrultan Anadolu insanının gelecek yıl dışarıdan buğday almak zorunda kalmayacağı belirtildi.

Sonbaharda metrekareye düşen 100 kilogramlık yağış gelecek yıl için çiftçiyi umutlandırdı. Konya Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Hasan Hüseyin MOTUK, en büyük sevinçlerinin sonbahar yağışlarının zamanında ve yeterli miktarda düşmesi olduğunu söyledi.

Ovadaki buğdayın yüzde 90 oranında çimlenmesini tamamladığını ifade eden MOTUK, "Çimlenen hububat kar altında kışı soğuklanarak geçirecektir. Bu durum verimi yüzde 20 oranında artırabilir" dedi.

Son 8 yıldır sonbaharda çiftçilerin beklediği miktarda yağış düşmediğini hatırlatan Hasan Hüseyin MOTUK, "Kurak geçen 2007‘de toplam düşen yağış ortalaması 170 kilogramdı. Ama bu yıl sonbaharda ekim öncesi düşen yağış miktarı ortalama 100 kilogram oldu. Konya yağış ortalamasının 230 kilogram olduğu göz önünde bulundurulursa, 100 kilogram daha yağış açığımız kaldı. İçinde bulunduğumuz kış döneminde ciddi miktarda kar yağışı bekliyoruz. Bahar yağışları da istediğimiz gibi düşerse verim çok yüksek olur" dedi.

MOTUK, şu an çiftçilerin en büyük korkusunun kar yağışının kesilmesi ve hava sıcaklığının eksi 20‘lere düşmesi olduğunu ifade etti. Karın olmadığı soğuk havalarda toprağın üst kısmının kabarabileceğini dile getiren MOTUK, çimlenen buğdayların kökleri ile yeşil kısmının arasının açılmasına sebebiyet veren bu durumun buğdayın zayi olması anlamına geldiğini vurguladı. Verim düşüşüne yol açan bu tehlikenin yaşanmaması için kar duası yaptıklarını anlatan MOTUK, "İnşallah böyle bir olumsuzluk yaşanmaz" dedi.

Öte yandan kış aylarında düşecek bol kar ve baharda yağacak yağmur, yeraltı sularının yükselmesi açısından da büyük önem taşıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin MOTUK, kış ve bahar yağışlarından umutlu olduklarını sözlerine ekledi.

  

   

Okunma Sayısı: 1335
Fotoğraf Galerisi