YAĞLI TOHUMCULARIN PRİM TEPKİSİ SÜRÜYOR - DÜNYA
ADANA - Başta pamuk olmak üzere mısır, soya, ayçiçeği, kanola, aspir ve zeytin gibi yağlık bitkilere verilen primin yeniden belirlenmesine ve dekar başına ortalama verimin düşürülerek primlerin aşağı çekilmek istenmesine tepki sürüyor. Sektör temsilcileri, başta pamuk olmak üzere tüm yağlı tohum üreticilerinin mağduriyetini artıracağı gerekçesiyle bu uygulamadan geri adım atılmasını istiyor.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın tüm illere gönderdiği genelgeyle yağlı tohum üreticilerine verilen primin yeniden belirlendiğini söyledi. Bu kapsamda, dekara ortalama verimlerin yüksek olduğu bölgelerde aşağı çekilmek istendiğini belirten Barut, "Yağlı tohum üreticilerinin mağduriyetini artıracak bu uygulama ile primleri ortalama verimleri geri düşürerek almaya çalışıyorlar" dedi.
Pamuk ve mısır ekiminin yoğun yapıldığı ve dekara ortalama verimlerin yüksek alındığı yöreler arasında yer alan Adana‘nın Karataş ilçesinde 2006 yılında pamukta dekara verim ortalamasının 650 kilogram, mısırda ise bin 200 kilogram olarak belirlendiğini kaydeden Barut, "Şimdi ise pamukta dekar başına 650 kilo olan desteklemede 550 kilo, mısırda ise bin kilo baz alınıyor. Bu durum hem zaman hem de ciddi maddi kayıplar açısından geri dönüşümü olmayan zararlar verecektir. Dekara ortalama verimler ve prim komisyonu toplantısı hasat döneminde kesin ve net bir şekilde belirlenmeli, üretici yanıltılmamalı. Pamuk ve mısırda daha önce belirtilen ve yıllarca uygulanan ortalama verim rakamlarında herhangi bir düşüş yapılmadan aynen uygulanmalı. Üretici mağduriyeti önlenmeli" diye konuştu.
‘Uygulama gözden geçirilmeli‘
Adana‘nın Karataş ilçesi Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak, dekar başına verimin düşürülmesinin üreticiye büyük zararlar vereceğine dikkat çekti. Uygulamanın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Yeşilyaprak, şöyle konuştu: "Bu uygulamayla üretici cezalandırılıyor. Bakanlık, zaten Hazine arazisine ekilen pamuğa prim ödemiyor. Biz bunun düzeltilmesini beklerken bir de dekar başına rekoltenin düşürülmesinin sancısını yaşıyoruz. Bakanlık genelgesinde, yeni uygulamaya gerekçe olarak ‘ortalama verimlerin, destekleme pirimi ödemelerinde devleti zarara uğratmayacak şekilde ve suistimallere meydan verilmeden daha dikkatli belirlenmesi gerekmektedir‘ deniliyor. Eğer bir suistimal varsa bu durum inceleme ve takip yapılarak ortaya çıkarılmalı. Aksi taktirde tüm çiftçiler cezalandırılmış olacak. Uygulamanın yeniden gözden geçirilmesini bekliyoruz."