YAĞMAYI MEŞRULAŞTIRACAK - YURT
ORMAN özelliğini yitirmiş 2-B arazileriyle ilgili çıkan yasa hakkındaki tartışmalar bitmek bilmiyor. İçine girilmiş ekonomik kriz ortamında AKP Hükümeti‘nin beklentisi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 20 milyar lira olarak açıklarken, yasanın uygulamasının doğuracağı adaletsizlikler hesaba katılmadı.
Kamuoyunda 2B olarak bilinen tasarı yasalaştıktan sonra, kapsamının genişletildiği görüldü. Bunun üzerine TMMOB Şehir Plancıları Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası yöneticileri bir araya gelerek, yasa hakkındaki öngörülerini açıkladılar.
ZİHİNLER İŞGAL EDİLDİ
Yasanın "iktidar ve muhalefet partilerinin büyük uyumuyla" çıkarıldığı öne sürülen meslek odaları açıklamasında, "Kamuoyunda 2B arazileri olarak bilinen "orman vasfını kaybetmiş" bir başka ifadeyle orman alanlarının işgali ile işgalcilerince ormanlar kesilerek yerine villalar, konutlar, ticarethaneler dikilmiş alanların işgalcilerine satılması öngörüldü" denildi.
2B ESKİŞEHİR KADAR
"Orman Köylülerinin Kalkındırmalarının Desteklenmesi" kılıfı altında 410.000 hektar orman alanının işgalcilerine satılmasının karara bağlandığı belirtilen açıklamada, bununla da yetinilmeyip, Hazine‘ye ait 927.000 hektar arazinin de tarım amacıyla kiracılarına veya isteklilerine satışının da kabul edildiği belirtildi.
Buna göre satışı yapılacak alan Türkiye‘nin alan olarak 8. büyük ili olan Eskişehir ile eşit bir yüzeye denk geliyor.
İşgalcisine haksız kazanç sağlıyor
TMMOB‘ye göre, 2B yasası orman ve Hazine alanlarının talanıyla yetinmiyor. İlk kanun teklifinde yer almayan sürprizler de içeriyor:
• Devlet ormanlarında toplu yerleşimin bulunduğu alanların Orman Genel Müdürlüğünce yapılacak planlarla devlet ormanı niteliğindeki "yaylalarda" bina ve tesislerin yapılabilir hale getirilmesi,
• Orman alanlarında ve özel ormanlarda yüzde 6 olan yapı hakkının yüzde 15`e çıkarılması
• Üniversite ve yurtların kurulabilmesi için Orman alanlarının YÖK`e bedeli karşılığında satılabilmesi,
• 6831 sayılı kanunun 8. Maddesi uyarınca 31 Aralık 2011 tarihinden önce müsaderesine karar verilen ve tapuları iptal edilen fabrika ve ticari tesislerin işgalcilerine 29 yıllığına kiraya verilmesi de kabul edilmiştir.