YAĞMUR DUASINA DEVAM-CUMHURİYET-ANKARA KULİSİ-20.07.2009
Yağmur Duasına Devam
Geçen yıllarda sıkıntıyı "küresel ısınma"ya bağlayıp sorumluluğu üstlerinden atmışlardı. Bu yıl yağmurlar yağdı, kuraklık filan da yok. Değişen ne? Hiç.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, durumu rakamlarla ortaya koyuyor:
"Türkiye‘nin krizlerle boğuştuğu 1998-2002 döneminde her yıl ortalama 65 bin hektar sulamaya açılırken, bu değer 2003 - 2007 döneminde 50 bin hektara düşmüştür. Bunun nedeni, sulama yatırımı için önceki dönemde ayrılan yıllık 1.82 milyar liranın, AKP döneminde 1.42 milyar liraya düşürülmüş olmasıdır. Tablo açık: Su götürülmesi gereken 4.5 milyon hektar alan var. Bu yatırım hızıyla ancak 90 yıl sonra sulanabilir alanlarımızın tümüne su götürmüş olabileceğiz.
2007 ve 2008, ağır kuraklık yanında, başta gübre ve mazot olmak üzere tüm tarımsal girdilerin fiyatlarının rekorlar kırdığı, buna karşılık birçok temel üründe fiyatların gerilediği bir dönem olarak, üreticinin belini kırdı. 2000‘li yılların başında 7.5 milyonu aşan tarım istihdamı, 4.2 milyona geriledi; köyler boşaldı, varoşlar doldu. 2009‘da daha uygun yağış değerleriyle daha iyi bir tarım yılı bekleyen üretici ise tarımsal gelir açısından yine hayal kırıklığına uğruyor. Verim daha yüksek olmasına rağmen, 50 kuruş olarak açıklanan buğday fiyatlarında olduğu gibi, yetersiz destekler ve piyasanın adeta üreticinin alın terine ve ürettiği katma değere el koyma mekanizması gibi çalışması, üreticinin belini yine büküyor.
Kısacası, yatırım ve mühendislik yerine, yağmur duası ve idare-i maslahat devam ediyor..."