YAĞMUR YAĞDI EKİM BAŞLADI - KONYA YENİGÜN GAZETESİ - 26.10.2018
Şube Başkanımız Prof. Dr. Süleyman SOYLU, Yağışlar ve Ekim Zamanı Hakkında Açıklamalarda Bulundu.
Hububat ekimi için günlerdir rahmeti bekleyen çiftçi, son günlerde Konya Ovası’na düşen yağmurla umutlandı. Yağmuru gören çiftçi, ekim için tarlasının yolunu tuttu. Türkiye`nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası’nda yağan yağmur tarlalarını ekmek için bekleyen çiftçileri umutlandırdı. Buğday ve arpa ekmek için bekleyen çiftçiler yağan yağmur ile birlikte ekim sezonunu gecikmeli de olsa açtı. Uzmanlar ekim yapılacak alanların yeterli neme sahip olması ve toprak tavının yeterli olması konusunda çiftçilere uyarıda bulunurken, çiftçilerin ekim konusunda acele etmemesi ekim için toprak şartlarının ideal olmasını beklemeleri konusunda uyarılarda bulundu.
YAĞMUR KONYA OVASINDA ÇİFÇİLERİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı ve Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, Konya Ovası’na son günlerde yağan yağmurlar ile çiftçilerin yüzünün gülmeye başladığına dikkat çekerek, “Konya Ovası’na son günlerde yağan yağmur ile çiftçilerin yüzü gülmeye başladı. Konya Ovası’ndaki durgunluk yağmur ile birlikte yerini hareketliliğe bıraktı. Özellikle hububat ekim sezonunun geldiği son bir aydır Konya Ovası’ndaki ciddi kuraklık son bir haftadır yerini yağışlı periyota bıraktı. Çiftçiler tohumu kuru toprağa atmak istemedi. Bu nedenle yağmuru beklediler. Konya Ovası’nda yavaş yavaş hububat ekimi hızlanmaya başladı. Hububat ekiminin hızlanması ile birlikte tohum ve gübre piyasasında durgun olan ortam kısmen hareketlenmeye başladı. Şu anda ovada gerek tarla hazırlığı gerekse ekim işleri için gayretli bir çalışma var. Herkes mevcut yağışlardan faydalanarak bir an evvel ekim işlerini bitirme telaşında. Yağış çiftçiyi araziye indirdi. Tohum toprakla buluşuyor. Önümüzdeki günlerde de yağışlar devam ederse geçen yılki gibi güzel sağlıklı bitki çıkışları olur. Bu da hububat sezonun sağlıklı başlaması için iyi bir başlangıç demektir” ifadelerini kullandı.
Tohum ve gübre sektörünün de son günlerde ekimlerin yavaş gitmesinden şikayetçi olduğuna değinen Prof. Dr. Soylu, “Mevcut yağışlar Konya’nın su kaynakları açısından da çok önem arz ediyor. Bu yıl barajlardaki sulardaki düşme alarm veriyordu. Yağan yağışlar barajların doluluk oranına etki etmesi açısından çok önemli fakat asıl önemli olan bu yağışların kış sezonunda da devam etmesidir. İnşallah bol yağışlı bir koş sezonu geçiririz gerek barajlarımız gerekse topraklarımız suya doyar” dedi.
‘EKİM İÇİN ACELE ETMEYİN’
Toprak nem açısından çok aç olduğu için yağan yağışların toprağı işleme açısından da katkı sunduğuna dikkat çeken Soylu, “Yağışların olumlu yönünün yanında henüz hasat edilmemiş mısır ve şekerpancarı gibi baharlık ürünlerin hasat işlemlerimin gecikmesi ve sekteye uğraması gibi çiftçi açısından olumsuzluklara da yol açan tarafları bulunmaktadır. Toprak aç olduğu için yağan yağışları toprağı işleme açısından katkı sundu. Ama toprak tam doymuş diyemeyiz. Toprağın yağışa daha çok ihtiyacı var. Çiftçilerimiz özellikle ekim yaparken ekecekleri toprağın tavlı olmasına dikkat etsinler. Çiftçilerimiz nemini ve tavını almayan alanlara ekimler gerçekleştirmesinler. Çünkü risk oluşturabilir. Önümüzdeki günlerde yağışlı periyot devam edebilir. Kasım ayının 15’ine kadar çiftçilerimiz ekimlerini gerçekleştirebilirler. Önümüzdeki günlerde pastırma sıcaklarının artacağı ve pastırma yazının yaşanacağına dair öngörü var. İlla ağır veya tavsız topraklara ekim yapmak gibi durumlardan çiftçilerimiz kaçınsınlar. Ekim için toprak tam kıvamında iken, ekim için uygun zaman olduğu zaman ekimler yapsınlar. Çünkü girdi maliyetleri çok yüksek. Maliyetlerin yüksek olması sebebi ile yapılan masrafların boşa gitmemesi açısından kılı kırk yararak zamanlamaya dikkat etsinler” ifadelerini kullandı.