YANAN ANIZ İÇERİSİNDE SİZ OLMAK İSTER MİYDİNİZ?
ANIZ YAKMAYIN!
Şube Başkanımız Ahmet Faruk DEMİR, yazılı ve görsel olarak yapmış olduğu basın açıklamalarında anızların yakılmaması gerektiğini belirterek, "Anızı yakma neticesinde gerek tarımsal ekosistem ve gerekse doğal ekosistem tahrip edilmektedir" dedi.
Ahmet Faruk Demir; ülkenin verimli tarım alanlarının bazı kesimlerinde, bilinçsiz sulama, gübreleme, tarımsal mücadele ve mekanizasyon uygulamalarının göze çarptığına dikkat çekti. DEMİR; yanlış uygulamalar neticesinde giderek çoraklaşan ve yoğun hastalık, zararlı ve yabancı ot problemini gündeme getiren bir bitkisel üretim faaliyetinin sürmekte olduğunu ifade ederek, "Bu problemlerle, zaten yorgun ve bitkin düşen toprağın üzerindeki atıkların da yakılması eklendiğinde durum daha da ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Özellikle Mayıs ve Haziran aylarında buğday hasadının arkasından anızların yakılması maalesef bütün engellemelere rağmen önlenememektedir.
Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Faruk DEMİR, anızların yakılmaması gerektiğini belirterek, "Anızı yakma neticesinde gerek tarımsal ekosistem ve gerekse doğal ekosistem tahrip edilmektedir" dedi.
Ahmet Faruk DEMİR; yaptığı açıklamada, ülkenin verimli tarım alanlarının bazı kesimlerinde, bilinçsiz sulama, gübreleme, tarımsal mücadele ve mekanizasyon uygulamalarının göze çarptığına dikkat çekti. DEMİR; yanlış uygulamalar neticesinde giderek çoraklaşan ve yoğun hastalık, zararlı ve yabancı ot problemini gündeme getiren bir bitkisel üretim faaliyeti sürdürmekte olduğunu ifade ederek, "Bu problemlerle, zaten yorgun ve bitkin düşen toprağın üzerindeki atıkların da yakılması eklendiğinde durum daha da ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Özellikle Mayıs ve Haziran aylarında buğday hasadının arkasından anızların yakılması maalesef bütün engellemelere rağmen önlenememektedir. Kuşkusuz bütün anız yangınlarının tek nedeni arazi sahiplerinin istekli tutumları değildir. Buna iş makinelerinin çıkardığı kıvılcımlar, bilinçsizce yakılan ve kontrol altına alınmadan terk edilen piknik ateşleri, söndürülmemiş sigara izmaritleri gibi çok az bir dikkatle önlenebilecek davranışların onlarcasını eklemek de mümkündür. Anızı yakma neticesinde gerek tarımsal ekosistem ve gerekse doğal ekosistem tahrip edilmektedir. Özellikle topraktaki Karbon (C) ve Azot (N) dengesi yok olmakta ve tarlalar verimsizleşmektedir" diye konuştu.
Anız yakmanın neden olduğu olumsuzluklar anlatan Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Faruk DEMİR; bu konuda şunları söyledi:
"Organik madde miktarı azalır, mikrobiyolojik aktivite geriler, omurgasızlar yok olur, su tutma kapasitesi azalır, toprak verimliliği düşer, erozyon riski yükselir, biyolojik denge bozulur, fiziksel ve kimyasal yapı zarar görür, çevre kirliliği artar, orman ve benzeri yangınlara neden olur, telefon ve enerji iletim hatları zarar görür, trafik kazası ihtimali yükselir. Bu noktada, çiftçilerimizin zamandan kazanmak ve toprağı daha kolay işlemek düşüncesi ile yakma uygulamalarına meydan vermemek için; biçim yüksekliğinin mümkün olduğunca kısa olması sağlanmalıdır. Anızlı toprak işlemede kolaylık sağlayan sap parçalayıcı makinelerin kullanılmasının yaygınlaştırılması hedeflenmelidir. Ülkemizde uygulamada önemli eksikliği görülen, makine gruplarından birisi olan anıza ekim makineleri, ikinci ürün olarak ekim yapılacak bölgelerde, çok önemli bir mekanizasyon aracı olduğunun, bilincine varılarak anıza ekim makinelerinin kullanılmasının yaygınlaştırılması gerekmektedir.
Bölgemiz genelinde hububat hasadı başlamış olup, hasat sonrası arazide kalan anızların yakılmamasına özen gösterilmelidir.
Doğal kaynakların geçmişten bizlere miras kalmadığı gelecek nesillerden ödünç alındığı bilinç çerçevesinde kaynakların korunması ve sürdürülebilir tarım için anız yakma gibi çağdışı uygulamalara son verilmelidir. Şeklinde açıklamalarda bulundu.