YANLIŞ BUDAMA REKOLYE KAYBI-PUSULA GAZETESİ 28.02.2016

YANLIŞ BUDAMA REKOLYE KAYBI-PUSULA GAZETESİ 28.02.2016
KONYA
01.03.2016

Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Celil Çalış, bilinçsizce yapılan budamanın ürünlerde büyük rekolte kaybına neden olacağını söyledi

 

 Baharın gelmesiyle birlikte meyve bahçelerinde gözlenen canlılık, çiftçileri bahçe temizleme ve ağaç budama telaşına düşürdü. Çiftçilere önemli uyarılarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Celil Çalış, bilinçsizce yapılan budamanın ürünlerde büyük rekolte kaybına neden olacağını söyledi. Meyve ağaçlarında budamanın, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapıldığını belirten Celil Çalış , "Kışları soğuk geçen bölgelerde budama yerlerinin soğuktan zarar görmemeleri için budamayı soğuklar geçtikten sonra; fakat ağaçlar uyanmadan önce yapmalıdır. Meyve ağaçları kış ayları dışında yaz başlangıcında da, kış aylarındaki kadar sert olmamak şartıyla budanabilir. Bu dönemde yapılan budama, genç ağaçlarda şekil vermek için yapılır. Bu budama dal eğme, uç alma, açı genişletme veya daraltma şeklinde olur. Yaz başlangıcında yaşlı ağaçlarda ise aşırı olmamak kaydıyla iç kısımların ışık almasını sağlamak için dal seyreltmesi yapılır" ifadelerini kullandı.

 

 

 

GENEL KURALLARIN BİLİNMESİ ZORUNLU

 

Meyve ağaçlarının budanma şekli, meyve tür ve çeşidine, ağaçların yaşına, toprak ve iklim koşullarına, budamadan beklenen amaca ve ağacın gelişme gücüne göre değişebilir diyen Çalış, "Her meyve tür ve çeşidinin değişik iklim ve toprak koşullarındaki gelişme gücünün ve bunların budamaya karşı gösterdiği tepkilerin iyi bilinmesi gerekir. Ayrıca dalların kesilmesi, bırakılacak ve kesilecek dalların iyi seçilmesi konusundaki genel kuralların da bilinmesi zorunludur. Genel hatları ile özetlemek gerekirse; çeşit ve türe göre tek tek ele alınmalı, her ağacın ayrı bir birey olduğu unutulmamalı, bilen kişi tarafından yapılmalı, gerekli alet ve ekipmanlara sahip olmalı,  doğru zamanda yapılmalı, en önemli diğer bir nokta ise hastalık ve zararlı bulaşma riskini azaltmak için kullanılacak ekipmanların dezenfekte olması gereklidir" diye konuştu.

 

BİLİNÇSİZ BUDAMA ÜRÜN KAYBINA NEDEN OLUYOR

 

Baharın gelmesi ile birlikte canlanan meyve ağaçlarında, çiftçilerin bahçe temizlemesi ve budama telaşının tetiklediği hatalardan dolayı ürünlerde büyük rekolte kaybına neden olduğu belirten Çalış,  "Ayrıca bu bilinçsizce yapılan hata yüzünden sadece bir senelik ürün kaybı değil bir sonraki sezonlarında etkilenmesi söz konusudur" dedi. 

Okunma Sayısı: 349
Fotoğraf Galerisi