YANLIŞ POLİTİKALAR, TÜRKİYE`Yİ TARIMDA İTHALATÇI HALE GETİRDİ - MİLLİ GAZETE
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Turhan Tuncer, Türk tarımının temel sorunlarının bağımsız tarım politikaları ile çözülebileceğini bildirdi.
Tuncer, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) salonunda düzenlenen, ‘‘Bağımsızlık ve Toplumsal Eşitlik İçin Ulusal Tarım Politikaları‘‘ konulu sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye tarım politikalarının 1980‘lerden bu yana Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası (DB) öncülüğünde, uluslararası sermayenin çıkarları doğrultusunda şekillendiğini savundu.
Türk çiftçisinin büyük sorunlarla karşı karşıya kaldığına ve tarımsal üretim alanlarının azaldığına dikkati çeken Tuncer, ‘‘Türk çiftçisi yeterli desteği alamıyor. Çaresiz kalıyor, buna paralel olarak da yeterli üretim yapılamıyor. Türkiye için tarım çok önemli. Büyük sorunlar var. Tarımsal alandaki temel sorunların çözümü ancak bağımsız tarım politikaları ile çözülebilir‘‘ diye konuştu.
Türkiye‘nin yanlış tarım politikaları nedeniyle birçok tarım ürününü ithal eder hale geldiğini belirten Tuncer, ‘‘Türkiye yılda en az 18,5 milyon ton buğday üretirse nüfusuna yetmektedir. 2007 ve 2008 yıllarında bu miktarın altında kalan üretimle, en çok övündüğümüz hububatta bile dışa bağımlı hale gelinmiştir. Bu yalnızca kuraklıkla açıklanabilecek bir durum değildir‘‘ dedi.
Türk tarımında 25 yıldan beri hububat üretiminin verimlilik ve maliyet sorunlarını çözmek için kalıcı adım atılamadığını kaydeden Tuncer, şöyle konuştu: ‘‘Türkiye arpa ithal eder hale geldi. Prim uygulaması ve tohumluk niteliğindeki yükselmeden dolayı ise mısır ve pirinçte üretim artışı sağlandı.‘‘