YANLIŞ POLİTİKALARDAN SAMSUN BİR DEĞERİNİ KAYBETTİ - SAMSUN HABER 17 EKİM 2017
Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, uygulanan tütün politikasından dolayı Samsun un bir değerini kaybettiğini söyledi. Samsun un iklimi ve toprağı ile tütün üretimi için bir fırsat olduğunu belirten Tosun, "Bugün şark tipi tütün denilen ve uluslararası firmaların dahi sigaralarında bir harman ürünü olarak kullanmak mecburiyeti olan tütünde sahipsizlikten dolayı sürekli geriye gidiyoruz. Son dönemlerde özellikle mevcut olan ürün fiyatları da üreticiyi sıkıntı içerisinde bırakıyor. Emek-yoğun çalışmanın içerisinde tütün üreticisi artık üretimden para kazanamadığı için köylerden uzaklaşmaya başladı" dedi.
"Tütün, Samsun un Markasıdır" tütünün Samsun la özdeşleşmiş bir ürün olduğunu anlatan Tosun, "Tütün bir markadır. Tütün denildiğinde eskiden Samsun un tütün kolonyası vardı mesela. Yani bugün tütün dediğimizde Samsun un akılda kalacak en ufak bir şeyi kalmadı. Örneğin; sigara fabrikamız bile artık bir AVM. Nostaljik olarak bir hatırası dahi kalmadı. Yerel yönetimlerin kendi değerlerine sahip çıkmadığının bir şekilde zaten göstergesi" diye konuştu.
"Bir kilo tütünden 50 paket sigara çıkar.Tütünde uygulanan yanlış politikalar sonucu piyasa tamamen uluslararası firmalara bırakılmış durumda" şeklinde konuşan Tosun, "Bir kilo tütünden 50 paket sigara çıkar. Ortalama bir paket sigaranın 10 lira olduğunu düşünürsek; 500 lira hasılat edilecek sigaranın ürünün maliyeti 17 ile 20 lira arasında. Yani 20 liralık bir ürünün katma değer haline dönüştürülmesi 500 liralık bir ürüne tekabül ediyor. Bugün yurt dışından bu malı getirip ithal edeceğimize cari olarak; siz bu ürünü satar kendi değerlerinize sahip çıkabilirdik" ifadelerini kullandı.
Sarımlık el sigaraları, hijyenik olmayan ürünler piyasada dolaşıyor. Yerli tütün üretiminin kaçak sigara satışını da arttırdığını söyleyen Tosun, "Kötü tarafı yurt dışından ithal edilen bu ürünlerin serbest piyasada yüksek fiyattan satılmasından dolayı; kaçak, sağlıksız sarım sigaralar piyasaya yerleşti. Devlet aldığı vergi ile kar etmeyi düşünürken piyasada oluşan boşlukla beraber sağlıksız ürünlerin önünü açmış oldu. Sarımlık el sigaraları, hijyenik olmayan ürünler piyasada dolaşıyor. Bu kaçak piyasası dahi devlette ciddi bir gelir kaybına sebep oluyor. Devlet hem yurt dışından ithal edilen sigaralarla yurt dışına dövizin transferinin önünü açmış oldu hem de iç piyasadaki üreticiyi cezalandırmış oldu" dedi.
Yasir BABA