YARGI KARARLARINI YOK SAYIP DİNLEMEYEREK, İŞGAL ETTİĞİ VERİMLİ TARIM ARAZİSİNİ BETONLAŞTIRAN CARGİLL, BU KEZ ÜLKENİN HUKUKUNU DEĞİŞTİRİYOR!..

MERKEZ
28.03.2008
 

TEMA VAKFI VE ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

  

Yargı Kararlarını Yok Sayıp Dinlemeyerek, İşgal Ettiği Verimli Tarım Arazisini Betonlaştıran Cargill, Bu Kez Ülkenin Hukukunu Değiştiriyor!..

 

Ülke toprağını korumaya yönelik ANAYASA MAHKEMESİ, DANIŞTAY ve BURSA İDARE MAHKEMELERİ kararlarını geçersiz kılan ve bu niteliği ile "HUKUKA AYKIRI OLAN" Kanun teklifi, Cargill yararları doğrultusunda, 26.03.2008 tarihinde TBMM Genel Kurulu‘nda kabul edildi. 

 

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ve TEMA VAKFI, "ulusal bağımsızlığımız ve toprak varlığımızın korunması adına", Sayın Cumhurbaşkanından, çıkarılan yasayı bir kez daha görüşülmek üzere TBMM‘ye geri göndermesini talep etmektedir.

 

Bilindiği gibi, kamuoyunda CARGİLL yasası olarak tanınan ve "verimli tarım arazilerinin izinsiz ve hukuka aykırı biçimde işgal edilmesi" eylemlerine af getiren 5578 sayılı Kanun 9 Şubat 2007 tarihinde yasalaşmıştır.

CARGİLL firması bu Kanunun sağladığı af olanağından yararlanmak amacıyla aynı gün başvuruda bulunmuş ve Bursa Valiliği tarafından verilen 20 Şubat 2007 tarihli izinle, firmanın hukuk dışı yatırımına "meşruiyet" kazandırılmak istenilmiştir.

Valilik işleminin iptali için Bursa İdare Mahkemelerinde iptal davaları açılmıştır. Bu davalar devam ederken, sayın CUMHURBAŞKANI‘nın anılan Kanunun iptaline ilişkin olarak açtığı dava ilk sonucunu vermiş ve 19 Şubat 2007 tarihli  ANAYASA MAHKEMESİ kararıyla Kanunla ilgili olarak "yürürlüğün durdurulması" kararı verilmiş ve bu karar Resmi Gazetede yayınlandığı 22 Şubat 2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 

ANAYASA MAHKEMESİ tarafından verilen bu karar değerlendirilerek, artık yasal dayanağı kalmamış bulunan Valilik işlemi hakkında Bursa 1. İdare Mahkemesince 23 Mart 2007 ve 3. İdare Mahkemesince de 8 Kasım 2007 tarihlerinde iki ayrı "yürütme durdurma" kararı verilmiştir.  

ANAYASA MAHKEMESİ ve idare mahkemeleri kararlarıyla "hukuka aykırılığı" belgelenen ve kanıtlanan Valilik izin işleminin ortadan kalkması üzerine, firmanın verilmiş mahkeme kararlarına aykırı yatırımının kurtarılması amacıyla, bu kez 14 Şubat 2008 tarihinde TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonunca kabul edilen Kanun teklifi hazırlanmış ve ne yazık ki 26.03.2008 tarihinde TBMM Genel Kurulu‘nda kabul edilerek yasalaşmıştır. Bu Kanun ile "tarım arazisinde izinsiz gerçekleştirilmiş yatırımlara hukuksallık kazandırmak amacıyla" bir yıllık yeni bir af süresi getirilmektir.  

Bu düzenleme, açıkça hukuka aykırı olduğu gibi, ülke ve ulusun geleceğinin güvencesi olan verimli tarım arazilerinin talanına yol açacak özelliği ile ülke ve ulus yararlarına da aykırıdır.  

-Çıkarılan yasa, ANAYASA MAHKEMESİ, DANIŞTAY ve idare mahkemelerince verilmiş olan yargı kararlarına uymayan ve onları geçersiz kılan niteliği ile ANAYASA‘nın 138. maddesinde yer alan "yasama ve yürütme mahkeme kararlarına uymak zorundadır" hükmü ile hiçbir biçimde bağdaşmayan özelliğinden ötürü hukuka aykırıdır.  

-Yasa, "özel bir firma yararını amaçlayan" niteliğinden dolayı,  ANAYASA‘nın 10. maddesinde yer alan "hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz" hükmüyle de bağdaşmamakta ve bu nedenle de hukuka aykırı bulunmaktadır.  

-Yasa, esasen son derece yetersiz olan "verimli tarım arazilerinin talanını hızlandıracak özelliğinden ötürü, ülke ve ulus yararlarına da açıkça aykırıdır.  

-Hukuka ve toplum yararlarına aykırı olan bu yasa, bir yabancı firma yararlarını gözeten özü ve niteliği ile ulusal bağımsızlığımızla da bağdaşmamaktadır.  

Sayın CUMHURBAŞKANI‘ndan ulusal varlıklarımızı ve bağımsızlığımızın korunması amacıyla, çıkarılan yasanın bir kez daha görüşülmek üzere TBMM‘ye geri gönderilmesini toplumumuz adına istiyoruz.  

 

             

Ümit Y. GÜRSES                                  Dr. Gökhan GÜNAYDIN

TEMA Vakfı                            TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası 

Yönetim Kurulu Başkanı                   Yönetim Kurulu Başkanı

Okunma Sayısı: 1329