YASA GÜNDEMDE, CARGİLL SAVUNMADA - CUMHURİYET

MERKEZ
21.02.2008

Cargill’in tesisine yarayan yasa önerisinin Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edilmesiyle tartışma büyüdü.

 

Ekonomi Servisi - Ülke toprağını korumaya yönelik Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve Bursa idare mahkemeleri kararlarını geçersiz kılan ve bu niteliği ile hukuka aykırı olduğu ileri sürülen yasa teklifi, Cargill yararları doğrultusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu‘nda kabul edildi. Gelişmeler üzerine TEMA Vakfı ile Ziraat Mühendisleri Odası ortak bir açıklama yaparak, milletvekillerini yasa teklifine hayır demeye, kamuoyu ve medyayı konuya duyarlı davranmaya çağırdı.

Söz konusu yasa teklifi, "tarım arazisinde izinsiz gerçekleştirilmiş yatırımlara hukuksallık kazandırmak amacıyla" bir yıllık yeni bir af süresi getiriyor.

Öte yandan şirketin geçen yılki faaliyetlerini değerlendiren ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cargill Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu, söz konusu yasanın ‘Cargill Yasası‘ olarak lanse edilmesinden üzüntü duyduklarını, aynı durumda olan 20 bine yakın işletme olduğunu dile getirerek, "Ama bu yasaya ihtiyaç var, mutlaka çıkmalı" dedi.

CİROSU 480 MİLYON YTL

Cargill, 2000‘de faaliyete başlayan Bursa Orhangazi fabrikası tarım arazisi üzerine kurulduğu için birkaç kez üretime ara vermek zorunda kalsa da, 100 milyon dolarlık yatırımın geri dönüşünü çoktan aldı. ABD‘li dev, Türkiye‘de faaliyetlerine 1960‘larda başlamış, ilk yatırımını 1989‘da Kurtköy‘de nişasta ve tatlandırıcı tesisi ile gerçekleştirmişti. Murat Tarakçıoğlu, Cargill‘in Türkiye‘de bugüne kadar yaptığı yatırımların toplamını 300 milyon dolar olarak açıkladı.

Mayıs 2007‘de biten mali yılda şirket 480 milyon YTL yaptı. Gıda faaliyetlerinden 300 milyon dolar civarında ciro elde eden şirkette 300 kişi çalışıyor. Dünyadaki Cargill‘lerde de 20 Türk yönetici görev alıyor.

Okunma Sayısı: 422