YAŞAM İÇİN GIDA: AKLA TARIMIN YABANCILARA MI SATILACAĞI VEYA İPOTEK EDİLECEĞİ GİBİ KUŞKULARI GETİRMEKTE"- 19 NİSAN 2019
Güngör: “Dünya Bankası projesi”
TMMOB Ziraat Mühendisleri (ZMO) Odası Genel Başkanı Özden Güngör
TMMOB Ziraat Mühendisleri (ZMO) Odası Genel Başkanı Özden Güngör Ulusal Kanal’a yaptığı açıklamada; “Tarımda Milli Birlik Projesi, şirketleşme ile tarımda kırsalda kalkınmayı göz ardı eden, tabana dayalı üretici yapısını göz önüne almayan, üretim için yatırım desteklerini kapsamayan tam da Dünya Bankası projesidir.” ifadelerini kullandı.
“Tarımı bu uluslararası şirketlerin egemenliğine teslim etmek, Türkiye’nin tarım sorunlarını çözmez.” diyen Güngör şöyle devam etti:
“Bu proje gıda egemenliğini sermayeye teslim eden bir rant projesidir aynı zamanda. Biyoçeşitlilik, endemik türler, tarım toprakları, meralar ve suyun korunması, üretici destekleri, aile çiftçiliği, yerel tarımsal değerler, girdi maliyetleri, kırsal alanın durumu, üreticinin borcu ve bir takım sorunlar, doğası gereği sermayenin umurunda değildir, sermaye kâr ve rant hesapları yapar. Bu proje üreticileri daha da zor duruma düşürür. Bu proje Devletin, ben bu işi beceremiyorum, buyurun özel sektör siz yapın demesidir. Sermayeye peşkeş çekmesidir. Türkiye’nin yapısı böyle bir proje için uygun değildir. Derhal vazgeçilmelidir.”
Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği (TZYMB) Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Kiraz
TZYMB Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Kiraz, Tarımda Milli Birlik Projesi’ne yönelik açıklamasında; kamuoyunda varlık fonu ile ilgili sık sık olumsuz yorumların yapıldığını, bu fonun içinde bulunan kitlerin bazılarının da aynı zamanda tarıma ortak olacak özel sektörün (holding) içinde olduğunun görüldüğünü, bu durumun akla, tarımın yabancılara mı satılacağı veya ipotek edileceği gibi kuşkuları getirdiğini dile getirdi.
Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği (TZYMB) Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Kiraz, Tarımda Milli Birlik Projesi’ne ilişkin Birliğin görüşlerini paylaştı. Tarımın yeni baştan yapılandırılmasını içeren “Tarımda Milli Birlik Projesi” adı altında bir yapılandırma çalışmasının kamuoyunda sıkça duyulmaya başlandığına işaret eden Fehmi Kiraz, kamuoyuna yansıdığı kadarıyla; yeni yapılanmada Tarım Bakanlığının merkez ve taşra yapısının, Milli Birlik Kooperatifi ile özel sektörün ortak olacağı bir yapıya dönüşeceğinin öngörüldüğünü ifade etti.
Kamuoyunda bu çalışmanın ayrıntıları, ne zaman, hangi paydaşlarla çalışarak hazırlandığı gibi bir bilgi bulunmadığını aktaran ve “Herhangi mesleki sivil toplum örgütü, çiftçi örgütünün de bu süreci bilmediği ya da bu çalışmanın içinde olmadığı anlaşılmaktadır.” diyen TZYMB Başkanı Kiraz, değerlendirmesinde şunları kaydetti:
“Ülkemizde yanlış bir kanaat vardır, “Göç yolda düzülür”. Bu proje bu kanata göre hazırlanmış gibi durmaktadır.
Tarımsal üretimde son yıllarda görülen önemli sorunlar varken, tarım kesiminin devletçe ciddi desteklenmesi gerekirken, üreticinin bir sürü sorunun olduğu bir ortamda, kurumun % 50 sinin özel sektörün karlılık esasına göre çalışacağı, zarara hiç bir zaman yanaşmayacağı bilindiğinden, stratejik öneme sahip tarımın bir milli sorunu haline geleceği unutulmamalıdır.
Yine kamuoyunda varlık fonu ile ilgili sık sık olumsuz yorumların yapıldığı ve bu fonun içinde bulunan kitlerin bazılarının da aynı zamanda tarıma ortak olacak özel sektör (holding) ün içinde olduğu görüldüğü için, akla tarımın yabancılara mı satılacağı veya ipotek edileceği gibi kuşkuları getirmektedir.
Bu sebeplerle Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği olarak tarımda yeni bir yapılandırma olacaksa bu çalışmanın tüm STK ve paydaşların içinde olduğu ortak bir çalışma ile hazırlanması gerektiğini kamuoyuna saygı ile duyurulur.”
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız.