YAŞAM PATENT ALTINA ALINAMAZ - EVRENSEL - 30.06.2004
‘YAŞAM PATENT ALTINA ALINAMAZ’
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR’IN (GDO) ÜLKEYE GİRİŞİNİ ENGELLEMEK VE KAMUOYUNU BİLGİLENDİRMEK AMACIYLA ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI’NDAN ÇEŞİTLİ ÇEVRE VE DEMOKRATİK KİTLE ÖRGÜTLERİNE; ÇİFTÇİLERDEN EKOLOGLARA KADAR 30’DAN FAZLA KURUM VE KİŞİ BİR ARAYA GELEREK ‘GDO’LARA HAYIR PLATFORMU’NU KURDULAR. TARIM ÜRÜNLERİNİN GENETİK YAPILARINDA DEĞİŞİKLİK YAPARAK PİYASAYA SÜRÜLMELERİNE KARŞI OLAN PLATFORM, BU ŞEKİLDE OLUŞTURULAN ÜRÜNLERİN VE ÖZELLİKLE DE TOHUMLARIN TÜRKİYE’YE GİRİŞİNİN ENGELLENMESİNİ İSTİYOR. PLATFORM İMZA KAMPANYASI BAŞLATMASININ YANI SIRA ÖZEL BİR GAZETE DE HAZIRLADI. TEMMUZ 2004’DE YAYIMLANACAK OLAN 32 SAYFALIK GAZETEDE, GDO VE ‘GDO’YA HAYIR KAMPANYASI’ KONUSUNDA PEK ÇOK HABER, YAZI VE RÖPORTAJ YER ALIYOR.
ÇEŞİTLİLİĞE SON
ARALARINDA CARGİL VE NOVARTİS GİBİ TÜRKİYE’DE DE ÇALIŞAN FİRMALARIN DA BULUNDUĞU BİRKAÇ ULUSLARASI TEKELİN ELİNDE BULUNAN BU SEKTÖRE ADINI VEREN GDO’NUN TARİFİ: “MODERN BİYOTEKNOLOJİ KULLANILARAK ELDE EDİLMİŞ YENİ BİR GENETİK MATERYAL KOMBİNASYONUNA SAHİP OLAN HERHANGİ BİR CANLI ORGANİZMA.” ÇEŞİTLİ CANLI TÜRLERİNİN GENLERİ BİRBİRİNE AKTARILARAK YA DA GENLERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILARAK GDO’LU ÜRÜNLER ELDE EDİLİYOR. BİR ÇOK ÜLKEYE GİRİŞİ YASAK OLAN GDO’LARI ÜRETEN ŞİRKETLER DOĞADAKİ CANLILARI PATENT ALTINA ALIYORLAR.
GDO’LAR, BULUNDUKLARI ÇEVREDEKİ DOĞAL TÜRLERDE GENETİK ÇEŞİTLİLİĞİN KAYBINA; YABANİ TÜRLERİN DOĞAL YAPILARINDA SAPMALARA NEDEN OLARAK; EKOSİSTEMDEKİ TÜR DAĞILIMINI VE DENGELERİ BOZUYORLAR. ÖRNEĞİN GDO’LU BUĞDAY, EKİLDİĞİ YERDEKİ YABANİ BUĞDAY TÜRLERİNİ YOK EDİYOR. MİLYONLARCA YILDA OLUŞAN TÜRLER 5-10 YILLIK BİR SÜREDE YOK OLUYOR. TÜRKİYE İSE BİYOLOJİK ZENGİNLİK BAKIMINDAN EN ŞANSLI ÜLKELERDEN BİRİ. GDO’LU TOHUM VE ÜRÜNLER İSE İŞTE BU ÇEŞİTLİLİĞİ ÖLDÜREREK GERİYE SADECE ULUSLARARASI GDO ŞİRKETLERİNİN ÜRETTİĞİ BİR KAÇ ÜRÜNÜN KALMASINA NEDEN OLUYOR.
PATENT TEHLİKESİ
DÜNYADA GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ TARIM VE YEM ÜRÜNLERİNİN TOHUM PİYASASI 8-10 FİRMANIN ELİNDE. HEDEF; TÜM ÜLKELERİN TARIM VE HAYVANCILIĞINI, TOHUM ALIMINDA KENDİLERİNE BAĞLANACAK ŞEKİLDE BİÇİMLENDİRMEK. KAR POLİTİKALARI PATENT BEDELİ TAHSİL ETME ÜSTÜNE KURULU. DOĞADA MİLYONLARCA YIL YAŞAYAN MİKROORGANİZMALAR BİLE BU ŞİRKETLER TARAFINDAN PATENT ALTINA ALINIYOR; CANLILAR ‘ÖZEL MÜLKİYET’ ALTINA GİRİYOR. GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ PAMUK, MISIR YA DA TÜTÜN TOHUMUNU EKEN ÇİFTÇİ, HASATTAN SONRA ELİNDE KALAN TOHUMLARI EKİNDE YENİDEN KULLANIRSA, PATENT SAHİBİNE BİR BEDEL ÖDEMEK ZORUNDA KALIYOR.
TÜRKİYE
GDO’LARA HAYIR PLATFORMU İSE GDO’LU TOHUM VE ÜRÜNLERİN TÜRKİYE’YE GİRİŞİNİN YASAKLANMASINI, GDO’LU ÜRÜN KULLANDIĞI BİLİNEN NESTLE ÜRÜNLERİ GİBİ İTHAL BAZI ÜRÜNLERİN; CARGİLL, NOVARTİS, ZENECA, DU-PONT, SYNGENTA, MONSANTO VE DOW CHEMİCAL GİBİ GDO ÜRETİCİSİ ŞİRKETLERİN, TÜRKİYE’YE GETİRDİĞİ ÜRÜNLERİN MERCEK ALTINA ALINMASINI VE GDO’LU ÜRÜNLERİN YÜZDE 98’İ BÖCEK İLACI İÇERDİĞİ İÇİN SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN İLGİLİ KURULUŞLARINCA DENETLENMESİNİ TALEP EDİYOR.
BİTKİSEL YAĞ SANAYİCİLERİ DERNEĞİ BAŞKANI FARUK SARI BİR SÜRE ÖNCE, TÜRKİYE’YE GİREN GDO’LU YEMLİK SOYA FASULYESİNİN BÜYÜK BÖLÜMÜN SOYA YAĞI HALİNE GETİRİLDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI. TÜRKİYE’YE YURTDIŞINDAN GETİRİLEN SOYA FASULYESİNİN BÜYÜK BÖLÜMÜ, DÜNYANIN EN BÜYÜK GDO’LU SOYA ÜRETCİLERİ OLAN ABD VE ARJANTİN’DEN GETİRİLİYOR. TÜRKİYE YEM SANAYİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI ÜLKÜ KARAKUŞ İSE “TÜRKİYE’YE GEÇEN YIL 1 MİLYON TON YEMLİK SOYA FASULYESİ VE KÜSPE GİRDİ. BU SOYANIN BİR BÖLÜMÜ HAYVAN YEMİ OLMAK ÜZERE KAVRULUYOR, GERİ KALANI MUHTEMELEN YAĞ FABRİKALARINA GİDİYOR VE SOYA YAĞI OLUYOR” AÇIKLAMASINDA BULUNMUŞTU. REKABET GÜCÜNÜ ARTIRMAK İÇİN BU TÜR GDO’LU ÜRÜNLERDE DOMUZ GENİ KULLANILDIĞINI BELİRTEN ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, GDO’LU ÜRÜNLERİN İNSANLARDA NESİLLER BOYU SÜRECEK HASTALIKLARA YOL AÇABİLECEĞİNİ SÖYLEYEREK, “BU ÜRÜNLER BEBEK MAMASINDAN KOLALI İÇECEKLERE, HATTA BAKLAVAYA KADAR UZANABİLİR” DEMİŞTİ.
SAĞLIĞA ETKİLERİ
UZMANLARA GÖRE, GDO’LU ÜRÜNLERİN SAĞLIK RİSKLERİ ŞUNLAR; ANTİBİYOTİKLERE KARŞI DAYANIKLILIK OLUŞMASI, İNSAN VE HAYVANDA TOKSİK (ZEHİR) YA DA ALLERJİK ETKİ YAPMASI, DOĞRUDAN ALIM DURUMUNDA İNSAN VE HAYVAN BÜNYESİNDEKİ MİKROPLARLA BİRLEŞME VE YENİ HASTALIKLARA NEDEN OLMASI İHTİMALİ. ROWETT ENSTİTÜSÜ’NDE YAPILAN SON DENEYLERDE GENETİK YAPISI DEĞİŞTİRİLMİŞ PATATESLERİN FARELER İÇİN ZEHİRLİ OLDUĞU, BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNDE BOZUKLUKLAR, VİRAL ENFEKSİYONLAR GİBİ BİRÇOK ETKİLERİ OLDUĞU ORTAYA ÇIKMIŞ. KOLERA BAKTERİSİ TAŞIYAN YONCA, AKREP GENİ TAŞIYAN PAMUK, TAVUK GENİ TAŞIYAN PATATES, BALIK GENİ DOMATES GİBİ FRANKEŞTAYNLAR GIDA OLARAK SUNULMAYA ÇALIŞILIYOR.
AÇLIK DEĞİL ADİL DAĞITIM
GDO SAVUNUCULARIN TEMEL İDDİASI ‘AÇLIĞA SON VERMEK’. İDDİANIN DAYANAĞI, BU YÖNTEMLE TARIMA UYGUN OLMAYAN ALANLAR DA BİLE TARIM YAPILABİLECEK OLMASI. ANCAK GDO’YA HAYIR PLATFORMU BU İDDİAYI ŞÖYLE ÇÜRÜTÜYOR: DÜNYADA HERKESE YETECEK KADAR BESİN VAR, AÇLIĞIN NEDENİ BU DAĞITIMDA ADELET OLMAMASI. BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GIDA VE TARIM ÖRGÜTÜ FAO’NUN 1990 TARİHLİ RAPORUNA GÖRE, TAHIL ÜRETİMİNDEKİ ARTIŞ, NÜFUS ARTIŞINDAN YÜZDE 50 DAHA FAZLA. ABD TARIM BAKANLIĞI’NIN VERİLERİNE GÖRE, ABD’LİLER HER YIL ÜRETİLEN GIDANIN YÜZDE 25’İNDEN FAZLASINI İSRAF EDİYOR. SADECE 1995 YILINDA ÇÖPE ATILAN GIDA MİKTARI 43 MİLYON TON CİVARINDA. BİR KİŞİNİN GÜNDE ORTALAMA 1.5 KİLO GIDA TÜKETTİĞİNİ VARSAYILINCA, İSRAF EDİLEN GIDANIN SADECE YÜZDE 5’İ BİLE GERİ KAZANILSA 4 MİLYON İNSANIN DOYMASI SAĞLANABİLİR.
‘TÜRKİYE’YE SOKULMASIN’
GDO’YA HAYIR PLATFORMU TEMSİLCİLERİNDEN MEBRUKE BAYRAM, GDO’LARI “YÜZYILIN EN BÜYÜK FELAKETİ” OLARAK NİTELENDİREREK ŞÖYLE KONUŞTU: “TÜRKİYE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK AÇISINDAN ÇOK ZENGİN BİR ÜLKE. ANCAK, SADECE TÜRLERİN AZALMASI DEĞİL TEHLİKELİ OLAN, BİZİM TÜRLERİMİZİN PATENTİNİN ULUSLARARASI BİR TEKELİN ELİNDE OLACAK OLMASI ASIL TEHLİKE. SİZİN BUĞDAYINIZI ALIP ÇOK BASİT BİR DEĞİŞİKLİK YAPIP ONU PATENTİNİ ALDIĞINDA, SİZ ARTIK ASLINDA KENDİNİZE AİT OLAN BU BUĞDAYI PARA ÖDEMEDEN ÜRETEMEZSİNİZ. HİNDİSTAN’DA BİR KÖYDE, HALKIN BİN YILLARDIR BÖCEK İLACI VE HATTA İNSAN SAĞLIĞI İÇİN KULLANDIĞI BİR TESPİH AĞACI VAR. BİR AMERİKAN PATENT FİRMASI AĞACIN SADECE ÖZELLİĞİNİ ARTTIRICI KÜÇÜK DEĞİŞİKLİKLER YAPARAK PATENTİNİ ELE GEÇİRİYOR VE KÖYLÜLERE DAVA AÇIYOR: ‘BİZİM ÜRÜNÜMÜZÜ KULLANIYORSUNUZ’ DİYE. HALBUKİ KÖYLÜLER BUNU 2 BİN YILDIR KULLANIYORLAR VE ONLARA AİT. İŞTE BÖYLE SOMUT OLAYLARLA KARŞI KARŞIYAYIZ.
ULUSLARASI ŞİRKETLERİN ÖYLE DÜNYANIN GELECEĞİ, İNSANIN SAĞLIĞINI DÜŞÜNDÜKLERİ GÖRÜLMEMİŞ; AMAÇ YİNE KAR ETMEK. GDO, 21.YY’IN YEŞİL ALTINI. KAR ÜSTÜNE KAR ELDE EDİLEN BİR SEKTÖR. TÜRKİYE’DE İSE BASININ EN ÇOK İLGİSİNİ ÇEKEN DAHA ÇOK SAĞLIĞA ETKİLERİ; GELECEĞİMİZİ NASIL ETKİLEYECEĞİ BASINDA YER ALMIYOR. HALBUKİ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ AZALTMASI VE FİRMALARIN TOHUMU TEKELLERİ ALTINA ALMALARI, GELECEĞİMİZİ ETKİLEYEN GELİŞMELER. BİR ÇOK YOKSUL ÜLKE BUNA KARŞI DURUYOR. VENEZÜELLA VE BİR ÇOK AFRİKA ÜLKESİ ‘HİÇ BİR ÜRÜNÜ ÜLKEYE SOKMAYACAKLARINI’ AÇIKLADI. TÜRKİYE’DE BÖYLE BİR TAVIR ALINMASINI VE TOHUMLARIN BU ÜLKEYE SOKULMASINI İSTEMİYORUZ. TÜRKİYE’DE BUNU DENETLEYECEK TEK LABARATUAR ANKARA’DA O ONUN ÇALIŞANLARI DA HENÜZ EĞİTİM AŞAMASINDA. BU ÜRÜNLER GÜMRÜKLERDEN GİRİYOR VE BURALARDA BİR DENETİM YOK. TÜRKİYE’NİN ÇEŞİTLİ BÖLGELERİNDEN ÖRNEĞİN CARGİLL, NOVARTİS GİBİ ŞİRKETLERİN ÇİFTÇİYE BEDAVA TOHUM DAĞITTIĞINI DUYUYORUZ. BEDAVA DAĞITILIYOR OLMASI ŞÜPHELİ. BİR İLAÇ BİLE PİYASA SÜRÜLMEDEN ÖNCE YILARCA LABARATUARLARDA DENEMELERİ YAPILIR, HATTA PİYASA SÜRÜLDÜKTEN SONRA BİLE KONTROL EDİLİR AMA, GDO’LU ÜRÜNLER HİÇ BİR DENETİM SÜRECİNE SOKULMADAN PİYASAYA SÜRÜLÜYOR VE DENETİMLERİ YAPILMIYOR