YAŞAMIMIZA GENETİK MÜDAHALE - MİLLİ GAZETE - 18.09.2005

MERKEZ
18.09.2005
 

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ BİTKİLER İNSANLIĞIN FAYDASINA MI YOKSA ÇEVRECİLERİN DEYİMİYLE "CANAVAR FRANKEŞTAYN" MI? YEDİĞİMİZ ŞEYLERİ NE KADAR BİLİYORUZ!

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLEN BİTKİLER

DÜNYA KAMUOYU GÜNDEMİNİ SIKÇA MEŞGUL EDEN KONU BU KEZ İSTANBUL'da Sabancı Üniversitesi'NDE TARTIŞILDI.

BİRKAÇ FARKLI ÖRNEK.

MACARİSTAN HÜKÜMETİ GENETİĞİYLE OYNANMIŞ MISIR İTHALİNİ VE YETİŞTİRİLMESİNİ YASAKLADI.

MACARİSTAN'da durum böyleyken Japon araştırmacılar tam tersinden bir bakış açısıyla insan karaciğerinden aldıkları genleri pirince aşıladı.

Amaç pirincin vücuttaki zararlı kimyasal maddeleri sindirmeye yarayan bir tür enzim üretmesiydi.

Bilim çevreleri ikiye ayrılmış durumda.

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Selim Çetiner, "Mesela hiçbir zaman markette modern biyoteknolojik yöntemlerle genetiği değiştirilmiş domates yok, üzüm yok, karpuz yok, çilek yok insanlar bunu yanlış anlıyorlar." dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, "Bir kere alerjik reaksiyon oluşturuyorlar, ikincisi antibiyotiğe dayanıklılık oluşturuyorlar, üçüncüsü dünyada bundan dolayı ölümler tesbit edilmiş ve bilimsel endekslerde yayınlandı bu. Tüketici bilmeden tüketiyor bir tüketicinin bir yağın gdo'LU MISIRDAN YAPILDIĞINI ANLAMA ŞANSI YOK. BU SORUMLULUK KAMU YÖNETİMİNİNDİR GDO'lu ise etiketlemek zorunda" dedi.

Genetiği değiştirilmiş ürünler konusunda uzman görüşleri böylesine farklı.Yediğinden içtiğinden emin olamayan halkımız ise endişeli.

Okunma Sayısı: 521