YENİ ANKARA GAZETESİ: TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI BAKİ REMZİ SUİÇMEZ: 2024 TARIMDA ZOR BİR YIL OLDU, 2025 DE KOLAY GEÇMEYECEK!- 14 OCAK 2025
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Türkiye’deki tarım ve hayvancılık sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerini yeniankara.com.tr'ye değerlendirdi.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, 2024’ün tarımsal üretim açısından zorlu bir yıl olduğunu belirterek, 2025’in de çiftçiler ve üreticiler için kolay olmayacağını söyledi. Tarımda yüksek maliyetlerin ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine dikkat çeken Suiçmez, üreticinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE YÜKSEK MALİYETLER ÜRETİMİ VURDU
Baki Remzi Suiçmez, kuraklık, aşırı yağışlar ve dolu gibi olumsuz iklim olaylarının 2024’te hububat üretiminde düşüşe yol açtığını ifade etti. Suiçmez, “Kuraklık, aşırı yağışlar ve dolu gibi olumsuz iklim olayları, 2024’te hububat üretiminde düşüşe yol açtı. Hububat dışında yağlı tohumlarda azalma var. Meyve ve sebzede üretim artışı görülse de gelir dağılımındaki adaletsizlik, tüketicilerin bu ürünlere ulaşmasını zorlaştırıyor” ifadelerini kullandı.
Mazot, gübre ve yem gibi temel girdilerde dışa bağımlılığın devam ettiğini belirten Suiçmez, “Çiftçilerin maliyetlerini düşürmeye yönelik ÖTV ve KDV indirimleri konusunda bir gelişme yaşanmadı” dedi.
HAYVANCILIKTA KRİZ DERİNLEŞİYOR
Hayvancılık sektöründe de ciddi sorunların devam ettiğini dile getiren Suiçmez, “Süt ve yem fiyatlarındaki baskı üreticiyi zarara uğratıyor. Hayvan sayımız son 3 yılda 18,5 milyondan 16,5 milyona düştü. Üreticilerin kâr ederek sektörde kalması için somut politikalar uygulanmalı” şeklinde konuştu.
ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA
Baki Remzi Suiçmez, çiftçilerin yüksek maliyetler ve yetersiz destekler nedeniyle borçlanmaya mecbur kaldığını belirtti. Suiçmez, “Çiftçiler yüksek maliyetler ve yetersiz destekler nedeniyle borçlanmaya mecbur kalıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun verilerine göre çiftçilerin toplam nakit kredi borcu 2024 Kasım ayında 814 milyar TL’ye ulaştı. Takipteki kredi miktarı ise 2,9 milyar TL’ye çıktı” diyerek çiftçilerin borçlarını döndürmekte zorlandığını vurguladı.
“ÜRETİCİ TÜKETİCİYE KAZANDIRMALI”
Suiçmez, tarım sektöründe çözümün üretici ve tüketici arasındaki tedarik zincirini kısaltmak olduğunu belirtti. Demokratik ve güçlü üretici kooperatiflerinin desteklenmesi gerektiğini söyleyen Suiçmez, çiftçilerin ürünlerini değerinde satabilmesi ve tüketicilerin uygun fiyatla kaliteli gıdaya ulaşabilmesi için aracılık sisteminin daraltılması gerektiğini ifade etti.
TÜRKİYE KENDİ KENDİNE YETECEK GÜCE SAHİP
Türkiye’nin doğru politikalar ve zamanında verilen desteklerle birçok tarımsal üründe kendine yeterli hale gelebileceğini vurgulayan Suiçmez, “Artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılayabilmek için tarım sektöründe uzun vadeli, somut politikalar uygulanmalı. Çiftçiler üretimde kalmak istiyor; yeter ki destekler zamanında ve yeterli miktarda verilsin” dedi.
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.
Okunma Sayısı: 26