YENİ DÖNEM: ÇAKMAK: TARIM ARAZİLERİ İMARA AÇILMAMALI!' - 06 MART 2023
ÇAKMAK: ‘TARIM ARAZİLERİ İMARA AÇILMAMALI!’
Bursa için kuraklık uyarısı yapılıyor, tehlike çanları çalıyor. Deprem nasıl bir tehdit ise kuruyan barajlar da aynı şekilde felaketin öncüsü. Bir sonraki adım ise kıtlık. Hem Bursa’da hem afet bölgesinde tarımsal üretimin durumunu ve kuraklığı TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak’a sorduk.
Kahramanmaraş Depremi sonrası yaşadığımız şehirleri her açıdan sorgulamaya başladık. Bugün deprem kadar önemli başka bir doğa gerçeği ile karşı karşıyayız. Kuraklık, bugüne kadar ki en şiddetli haliyle gündemimizde. Bursa’da Nilüfer barajı tamamen kurudu. Meteorolojiden de müjdeli haberler hala yok. Bu kadar sorunumuz varken hızla sanayileşen şehirde tarımsal üretim risk altında. Verimli araziler sanayi bölgesi oluşturulması adına imara açılıyor, Bursa Ovası hızla kentleşiyor. Hava kirliliği, yer altı suyunun çekilmesi, çiftçinin tarımdan ekonomik sebepler yüzünden vazgeçmeye başlaması gelecek için endişelerimizi daha da artırıyor. Konu ile ilgili açıklamalar yapan, sesini duyurmaya çalışan ilgili meslek odası olan, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ise şehir için endişeli. Doğru ürün planlamasıyla hem deprem bölgesinin yeniden yapılandırılması çağrısı hem de Bursa’da suyun doğru kullanımı için uyarıda bulunuluyor. Çarpıcı verileri de paylaşan Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak konuyla ilgili sorularımızı cevapladı.
Tasarruf için belediyeler uyarıda bulunuyor, evlerde tüketimin azaltılması, dikkatli olunması için ilanlar yayınlıyor. Her damlası çok kıymetli olan suyu ise en çok tüketen ne haneler, ne de sanayi. Çok dikkat çekici bir bilgi olan suyun en çok tarımda kullanılıyor olması bunun da yüzde 50’sinin kayıp kaçak olarak yok olması! Bunu önlemek yerine, su ihtiyacını karşılayabilmek için yer altı sularını yönelen Bursa’yı, Konya’da oluşan obruk manzaraları bekliyor. Üstelik bu depremde çökmeleri de tetikliyor. Doğa bir bütün olarak çalışıyor. İnsan tarafından atılan her yanlış adım birbirini tetikleyen afetler zinciriyle karşımıza çıkıyor. Üstelik olanlardan hiç ders çıkarılmıyor. Yıkımın çok olduğu Hatay’da yeni yerleşim yine sulak arazi üzerine planlanıyor. Kış şartları nedeniyle bir an önce sokaktan, çadırdan kurtarılmak istenen halk denetimsiz imara açılan tarım arazilerine yerleştirilmeye çalışılıyor. Bu aynı şeylerin bir daha yaşanması anlamına geliyor. Doğa talanının durması çağrısını yapan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak’a kulak verelim.
Türkiye’nin üstünlüğü tarımdı. Ne oldu da bundan vazgeçip sanayiye yöneldik?
Özellikle 1980 yılından bu yana uygulanan neo-liberal, liberal tarım politikalarıyla beraber, IMF dayatmaları, AB uyum yasaları ve ardından gelen büyükşehir yasasıyla beraber ne yazık ki çiftçiye verilen destekler azaltıldı, çiftçi kaderine terk edildi, bilinçli yapı yok edildi. Kazanamayan çiftçi yavaş yavaş tarımdan uzaklaşmaya başladı. Çocuklarını başka iş yapmaları için şehirlere gönderdiler. Kimisi okudu tarımdan koptu, kimisi şehirlerde sanayide asgari ücret karşılığı çalışmak zorunda kaldı. Bir yandan köyler boşaldı, yaşlılara terk edildi, yaş ortalaması 55 ve üzeri oldu. Eğer tedbir alınmaz, gerekli yatırımlar yapılmazsa, oraları cazibe merkezi haline getirmez, köylünün gelirini artırıcı faaliyetleri devreye sokmazsak genç nüfus köyde kalmayacak.
Bir nesil sonra korkarım köylerde tarım yapacak insan bulamayacağız. Tarımsal üretimde şirketleşme başlayacak. Onların hegemonyasında Türkiye tarımı göreceğiz. Dışardan da alacak gıda zor bulacağız ve bulursak çok pahalı olacak. Çiftçiyi bilinçlendirmeliyiz ve üretime devam etmeleri için teşvik etmeliyiz. Köyler üretsin, biz şehirlerde yiyelim mantığından çıkmalı, gerekenleri yapmalıyız.
YENİ DÖNEM: İREM GÜNER
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ