YENİ MERAM GAZETESİ İLE ROPÖRTAJ

YENİ MERAM GAZETESİ İLE ROPÖRTAJ
KONYA
30.05.2012

Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR bu yıl hububatta verim ve kalite beklentisi konusunda Yeni Meram Gazetesi Muhabirinin sorularını yanıtladı.

 

ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, Yeni Meram Gazetesi Muhabirinin bu yıl hububatta verim ve kalite beklentisi nedir sorusuna karşılık, "Kış aylarının sert geçmesi nedeniyle hububatta bu yıl rekoltenin yüzde 25 düşeceği, kalitenin ise yüksek olacağını belirterek değerlendirmelerde bulundu.

Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR şunları kaydetti;

Yağışlar olumlu seviyede olsa da aşırı dondan dolayı hububat, derin dondurucuda bekler gibi toprağın altında beklemiş oldu. Dolayısıyla hububatın gelişiminde bir aylık gecikme oldu. Bir dönem yağış beklendi. O dönemde yüzde 50 oranında bir verim kaybı tahmin ediyorduk. Ancak Mayıs ayında düşen yağışlar, az da olsa sevindirdi. Dolayısıyla yüzde 50 oranında beklenen verim kaybı tahmini, yüzde 30‘a düştü. Zaten don olayından dolayı hububat ekili arazilerde yüzde 20 oranında seyreklik oluşmuştu. Sulu arazilerde üretim yapan çiftçiler, don olayından dolayı hububat ekili araziyi sürerek yerine ayçiçeği, mısır ve şeker pancarı gibi bitkiler ekti. Konya Ovası‘nın yüzde 80‘inde kıraç tarım yapılması sebebiyle büyük bir kısmın iptal edilip yeniden bitki ekme şansınız yok.

KALİTEDEN DOLAYI FİYATLAR ARTABİLİR

Trakya ve doğu bölgelerinde çok fazla zarar yok. Bilindiği gibi 5-6 ilçemizde yüz kilometreyi aşan fırtınalar yaşandı. Bundan dolayı da çok zarar görüldü. Konya‘da bu sezonda, geçen yıllara nazaran verim kaybının yüzde 25 olarak tahmin ediyoruz. Ülke genelinde ise bu oran daha az oldu. Bu yıl, süne de önemli oran da azalma söz konusudur. Hastalık da fazla yaşanmadı. Geçen yıllarda hastalıklar önemli verim düşüklüğüne sebep oluyordu. Bu yıl hastalıklardan etkilenmedik.

Yağışlar, sanayici açısından kaliteli buğday anlamına gelmekle beraber rekoltenin düşmesi nedeniyle çiftçiler açısından ise sıkıntı olabilir. Hububatın kalitesinin yüksek olması birim fiyatlarını artırabilir.

 

Okunma Sayısı: 712
Fotoğraf Galerisi