YENİ MESAJ GAZETESİ: SARIMSAK VERİMİNDE SINIFTA KALDIK- 8 EKİM 2019

MERKEZ
09.10.2019

"Yaklaşık 150 bin dekar alanda sarımsak üretimi yapılan Türkiye`de verim dünyanın çok gerisinde kaldı. Dekar başına sarımsak verimi dünya ortalaması 1.785 kilogramken Türkiye`de verim 882 kilogramda kaldı."

 

 

 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından hazırlanan 2019 yılı Sarımsak Raporu, Gaziantep, Kastamonu ve Kahramanmaraş başta olmak üzere pek çok kentimizde üretimi yapılan sarımsak konusunda ülkemizin durumunu ortaya koydu.

Rapora göre Türkiye`nin sarımsak üretimi 140 bin tonu geçiyor. Bu üretimin yaklaşık yüzde 25`lik kısmı taze olarak iç piyasada tüketiliyor. Sarımsak dendiğinde akla ilk gelen il Kastamonu olmasına karşın, 2018 yılında en fazla sarımsak üretimi Gaziantep`te gerçekleştirildi. Sarımsak üretimi yapılan diğer illerimiz ise Kastamonu,
Kahramanmaraş, Aksaray, Tokat, Konya, Adıyaman, Balıkesir, Hatay, Karaman, Kütahya, Antalya, Şanlıurfa, Uşak ve Edirne. Rapor Türkiye`de sarımsak veriminin dünya ortalamasının çok gerisinde olduğunu gösteriyor. Dünyada 2017 yılında 1.6 milyon hektar alanda 28 milyon ton sarımsak üretildi. Dünya sarımsak verimi ortalaması 2017 yılında dekar başına 1.785 kg olarak gerçekleşti. Türkiye`de ise 2018 yılında kuru sarımsakta dekar başına ortalama verim yalnızca 882 kg oldu.

Sarımsakta da ithalatçıyız

Rapora göre Türkiye 2018 yılında 408 ton sarımsak ihracatı gerçekleştirdi. 2019 yılının ilk sekiz ayında 1.500 ton sarımsak ithal eden Türkiye, en fazla ithalatı yıllık bazda Çin`den yapıyor. 2019 yılının ilk sekiz aylık verilerine göre ise İran en fazla sarımsak ithalatı yapılan ülke oldu.

Raporda sarımsak üretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerine de yer verildi. Sarımsak üreticilerine devlet desteğinin verilmesi gerektiğinin ifade edildiği rapora göre; sarımsak fiyatlarında görülen artışların ithalatla önlenmeye çalışılması en fazla sarımsak üreticilerine zarar veriyor.

Son yıllarda özellikle Çin sarımsağına talebin arttığına dikkat çekilen raporda, bu yüzden ihracattan çok ithalat oranlarının yüksekliği dikkat çektiği ifade edildi.

Çin sarımsağının, coğrafi işaret belgesine sahip olan Taşköprü sarımsağının geleceğini tehdit ettiğine vurgu yapılan raporda, düşük maliyeti nedeniyle tercih edilen ithal sarımsakların piyasaya girmesiyle birçok üreticinin zor durumda kaldığı ve rekabet gücünün zayıfladığı belirtildi. 

Haber: İBRAHİM E. YIĞ / İSTANBUL

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız. 

Okunma Sayısı: 655