YENİ MESAJ GAZETESİ / TARIMA TORBA YASA DARBESİ / 25 KASIM 2017

YENİ MESAJ GAZETESİ / TARIMA TORBA YASA DARBESİ / 25 KASIM 2017
MERKEZ
27.11.2017
 

Son hazırlanan torba yasada 4342 sayılı Mera Kanunu‘nun tahsis amacının değiştirilmesini düzenleyen 14 üncü maddesindeki istisnalara endüstri, teknoloji geliştirme, organize sanayi ve serbest bölgeler de eklendi. Düzenlemeye tepki gösteren Ziraat Mühendisleri Odası‘ndan "Hayvancılığın olmazsa olmazsı meralar yasalarla tahrip ediliyor" açıklaması geldi.

Ülkemizin kırmızı et ihtiyacının karşılanması ve artan et fiyatlarının düşürülmesi için et ithalatı olanca hızı ve lop etten canlı hayvana kadar olan çeşitliği ile devam ederken, sorunun kesin çözümünün hayvancılığımızın geliştirilmesi ve bunun için girdi fiyatlarının düşürülmesi gerektiği, meraların hayvancılık için en önemli alanlar olduğu tüm kesimlerce dile getirilirken, yeni torba yasada yine meralarımızın tahribatına yönelik düzenlemeler yer aldı. Meraların tahrip edilmesine sebep olacak düzenlemelere tepki gösteren Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) yazılı bir açıklama yaptı. Ülkemizde son 27 yılda tarım alanlarının yüzde 14 azaldığının ifade edildiği açıklamada, "Üreticilerimiz giderek tarımdan koptu, toprak ve su kaynakları yanlış kullanıldı, tarım arazileri rant uğruna elden çıkarıldı. Türkiye‘nin kendi topraklarında yetiştirebildiği birçok ürün ithal edildi, yüksek girdi maliyetleri altında ezilen üretici yeterince desteklenmedi, milyarlarca dolarlık kaynak ithalat yoluyla başka ülkelerin refahına aktarıldı" ifadeleri kullanıldı.

Tarıma rant tehdidi

"Verimli tarım arazilerimiz birçok sorunla karşı karşıyadır. Erozyon ve benzeri doğal yitim süreçlerinin yanında, rant odaklı yapılaşmalar topraklarımızı, dolayısıyla geleceğimizi tehdit etmektedir" ifadelerinin yer aldığı ZMO açıklamasında, "Tarım arazilerimiz potansiyel sınırına ulaşmış, bir "avuç" yeni arazi olanağı neredeyse kalmamıştır. Buna karşın tarım arazilerine yönelik yapılaşma girişimleri vahim bir durum yaratmaktadır. TÜİK verilerine göre 2002‘de 26.5 milyon hektar olan toplam tarım arazimiz son 14 yılda 23.5 milyon hektara inmiş, yani toplam tarım arazilerinin yüzde 10‘dan fazlası üretim dışı kalmıştır. Aynı dönemde mera alanlarımız yaklaşık 15 milyon hektar alandan 13.5 milyon hektara düşmüştür" denildi.

Yasa değişiklikleri de tarımı vuruyor

Tüm bu olumsuzluklar yetmezmiş gibi yapılan yasa değişiklikleri sorunları daha da büyüttüğünün ifade edildiği Ziraat Mühendisleri Odası‘ndan yapılan yazılı açıklamada, "nerede ise her torba kanunda ya 4342 sayılı Mera Kanunu‘nda ya da 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu‘nda değişiklik yapan ve bu değişiklikler hep nedense bu alanların geliştirilmesine değil, tahribatına yönelik hükümler içeren düzenlemeler yer alıyor ve olmaya devam ediyor" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada şunları kaydedildi: "Son hazırlanan torba yasada bu anlamda şaşırtmadı. 4342 sayılı Mera Kanunu‘nun tahsis amacının değiştirilmesini düzenleyen 14 üncü maddesinde değişiklik yapılıyor. Düzenleme ile meraların tahsis amacının değiştirilebileceği istisnalara endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, organize sanayi bölgeleri ve serbest bölgeler olarak ekleniyor. 4342 sayılı Mera Kanununun 14 üncü maddesi tahsis amacı değiştirilmedikçe mera, yaylak ve kışlaklardan başka şekilde yararlanılmasını engelliyor. Ancak bu hüküm yıllardır eklenen istisnalar ile etkisini giderek kaybediyor." Maddeye bugüne kadar tahsis amacının değiştirilmesine yönelik istisnai faaliyetler olarak şunlar eklendi: "Maden ve petrol arama, turizm yatırımları, kamu yatırımları, tarımsal üretim faaliyetleri, 442 sayılı Köy Kanunu kapsamındaki faaliyetler, güvenliği ve olağanüstü hal durumlarında ihtiyaç duyulacak faaliyetler, petrol iletim faaliyetleri ile elektrik ve doğal gaz için ihtiyaç duyulan faaliyetler, jeotermal kaynaklı teknolojik seralar ve kentsel dönüşüm ve gelişim için ihtiyaç duyulan faaliyetler.Nerede ise her türlü faaliyetin, istisna hükümlere girmesi söz konusu iken, bunlar bile yeterli görülmemiş olacak ki son değişiklikle endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, organize sanayi bölgeleri ve serbest bölgelerde istisnai faaliyetlere de maddeye istisna olarak eklendi."

 

YENİ MESAJ GAZETESİ/ SELİM AYANOĞLU/İSTANBUL

OKU, YORUMLA ve PAYLAŞ ==> http://www.yenimesaj.com.tr/gundem/tarima-torba-yasa-darbesi-h13053143.html

 

 

Okunma Sayısı: 128