YENİANKARA.COM.TR: ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI SUİÇMEZ: "UCUZ GÖÇMEN İŞÇİLİĞİNE DAYALI POLİTİKALARDAN VAZGEÇİLMELİ" - 11 OCAK 2025
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, tarım ve sanayi sektörlerinde artan işçilik maliyetleri ve göçmen işçiliği konularına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, tarım ve sanayi sektörlerinde asgari ücret zammı, göçmen işgücü bağımlılığı ve yerli istihdam politikalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Suiçmez, tarımda ucuz göçmen işçiliğine dayalı istihdam politikasının sürdürülemez olduğunu belirtirken, yerli iş gücünün desteklenmesi ve kırsal alanların yaşanabilir hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
"ASGARİ ÜCRET ARTIŞI ÜRETİMİ DESTEKLEMELİ"
Baki Remzi Suiçmez, asgari ücretin artırılmasının işçilik maliyetlerini yükselteceğini ancak bunun gerekli bir adım olduğunu ifade etti. Suiçmez, "Üreten kesimlere yönelik kemer sıkma politikalarının yükünü artırmak son derece yanlıştır. Asgari ücretin artışı işçilik maliyetini artıracaksa da bu desteklenmelidir" dedi.
"GENÇLER TARIMA YÖNLENDİRİLMELİ"
Türkiye'deki çiftçi nüfusunun yaşlandığına dikkat çeken Suiçmez, genç nüfusun tarıma kazandırılması gerektiğini belirtti. Göçmen işçiliğine dayalı politikaların sektörde sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Suiçmez, "Afgan ve Suriyeli işçiler olmasa tarım ve hayvancılık sektörü çöker algısı doğru değil. Kendi gençlerimizi tarıma yönlendirmek için kırda yaşam şartlarını iyileştirmemiz gerekiyor" dedi.
"SOSYAL DEVLET ANLAYIŞIYLA YERLİ İŞ GÜCÜ DESTEKLENMELİ"
Suiçmez, sosyal hukuk devleti anlayışına uygun olarak yerli iş gücünün desteklenmesi gerektiğini belirtti. Gençlerin tarım ve hayvancılığa yönelmesini teşvik etmek için köy okullarının yeniden açılması, kırsal alanların ekonomik ve sosyal açıdan yaşanabilir hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Çobanlık mesleğine yönelik yanlış algılara da değinen Suiçmez, "Çobanlara yönelik önyargılar kırılmalı, ekonomik ve sosyal koşullar iyileştirilmelidir. Sürü yöneticiliği gibi projeler bu alanda sürdürülebilirliği sağlamalı. Çobanların meslek adı artık sürü yöneticiliği oldu" dedi.
"GÖÇMEN İŞGÜCÜ BAĞIMLILIĞI YERİNE MİLLİ İSTİHDAM POLİTİKASI"
Tarımda milli güvenlik ve beka boyutuna dikkat çeken Suiçmez, sektörde sosyal güvenceli ve yerli iş gücüne dayalı bir istihdam politikasına geçilmesi gerektiğini vurguladı. Suiçmez, "Bu ülkenin genç nüfusu var. Göçmen işçilerle ucuz ve kaçak yöntemlerle çözüm aramak yerine yerli istihdamı artırmak zorundayız" diyerek çağrıda bulundu.
Haberin kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.