YENİÇAĞ GAZETESİ: PAZARA BAHAR GELMEDİ!- 14 NİSAN 2019

MERKEZ
15.04.2019

"Tarım sektörünün çöküşü, hem üreticiyi hem de tüketiciyi vuruyor. Türk çiftçisinin borç batağından dolayı üretmediği ürünler dışardan ithal edilince, başta mutfağın temel taşları soğan patates ithalatına milyonlarca dolar ödeniyor."

 

 

Pazara bahar gelmedi!

Türk mutfağının vazgeçilmezleri, soğan ve patates başta olmak üzere, sebze meyve fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, şu anda patates ve soğan fiyatlarının düşmesinin aksine artmasının ihtimal dahilinde olduğunu belirterek, "Nisan ayına girdik İran hariç başka ülkelere para verseniz de soğan bulma ihtimali zayıf. Durumu fırsat bilen Mısır ve Kazakistan soğanı bize pahalıya verdi. Türkiye son iki ayda 28 bin tondan fazla soğan ithalatı oldu. Özbekistan, Mısır, İran, Azerbeycan, Kazakistan, Rusya’dan getirdiğimiz soğanlara 6 milyon 657 bin dolar döviz  ödedik." dedi.

Patates ve soğanın fiyatının düşmesinin özellikle de bir lira gibi fiyatlara düşme ihtimalinin hiç olmadığını belirten Güngör, şunları söyledi:"Patates dikimleri havaların soğuk geçmesi nedeniyle mayıs ayında yapılacaktır. Yaklaşık 4 ay sonra hasat ediliyor. Yazlık Patates hasatları ise bazı illerimizde başladı. Fakat maalesef verim istenildiği gibi olmadı.Kg maliyeti 1,5-2,0 lira olan patatesin tüketiciye intikali yüksek olacaktır. Türkiye`de soğan ekimi ise kademeli olarak Şubat-Mart aylarında ekildi. Hasadı yine kademeli olarak Temmuz sonlarında başlar, eylül sonlarına kadar devam eder. Yani ağırlıklı olarak soğan ekimi yeni bitti.Yazlık soğan hasadının başlamasına rağmen, hem üretim miktarı ülkemiz için yeterli değil hemde maliyetleri fazladır. Diğer soğan ve patates aldığımız ülkelerdede patates ve soğan ekim ve hasatları yaklaşık bizimle aynıdır. Elimizde yeterli derecede patates, soğan yok şu anda. Zaten bitmeseydi soğan ve patates ithalatı yapılmazdı.Dolayısiyle kısa zamanda soğan ve patates fiyatlarının düşme ihtimali yok gibi.

"FİYATLARIN DÜŞME İHTİMALİ YOK"

Mart ayında zaten gümrüksüz ithalat uygulandığını ifade eden ZMO Başkanı Güngör, şunları söyledi:"Soğan ve patates ithal ediliyor şu anda. Soğan getirdiğimiz ülkeler ekim zamanları Türkiye ile yaklaşık aynı anda olan ülkeler. Türkiye`de soğan yoksa, onlarda da soğan yok. Nisan ayına girdik İran hariç başka ülkelerde para verseniz de soğan yok. Soğan fiyatlarının düşme ihtimalide yok. Yazlık patatesler şuanda sökülüyor. Maalesef rekolte beklenildiği gibi değil, dekardan 2 bin 500- 3 bin ton almışlar. Normalde 3,5-4,0 ton almaları gerekirdi..

 

 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız. 

Okunma Sayısı: 572