YENİGÜN GAZETESİ: ÇEŞİTLİLİK RENK KATTI- 20 NİSAN 2019

YENİGÜN GAZETESİ: ÇEŞİTLİLİK RENK KATTI- 20 NİSAN 2019
KONYA
22.04.2019

Şube Başkanımız Prof. Dr. Süleyman Soylu, "Tarımın renklenmesi sadece çiftçiyi değil sanayiyi ve bunu değerlendirecek sektörler ile ilgili de renk katmış durumda. Konya Ovası ürün çeşitliğinde önemli bir sorumluluk üstlenmiş durumdadır" dedi

 

SORUMLULUĞUMUZ BÜYÜK

Konya Ovası, Konya ovası İç Anadolu Bölgesinde Türkiye in yedi coğrafi bölgesinden biridir ve İç Anadolu’nun ortasındadır. Konya ovasında büyüklü küçüklü göller ve barajlar vardır. Ova budağının güneyi ve Çumra’nın güneyinde yer alır. Bu ova Türkiye’nin en büyük ovalarından bir tanesidir. Genişliği 50 km uzunluğu ise 80 km ve yüz ölçümü 151 bin km kare çanak biçiminde ovaların en önemlisidir. Konya ovasının geniş bir bölümü tatlı su gölleriyle kaplıdır. Konya ovasında karasal iklim ve etrafı dağlarla çevrilidir. İklim değişikliği nedeniyle yer altı sularının azalması sonucu obruklar oluşumu ve bu oluşum sonucu yer kabuğunda çatlaklar meydana gelmiştir. Yoğun su kullanımına bu obrukların oluşumunu tetikleyen bir nedendir. Konya ovasına yapılan Mavi Tünel projesi GAP tan sonra en büyük proje olup Konya havzasını canlandırıp tarım üretimini yüzde 40 artırdı. Türkiye’nin tahıl ambarı olan Konya Ovası son 15-20 yıldan beri de ürün çeşitliliği artmış durumda. Geçmişte sadece şeker pancarı, buğday ekim nöbeti uygulanırken, bugün dane mısır, Silajlık Mısır,Patates,ayçiçeği, yonca, çerezlik kabak. Ekstrem ürünler, meyvecilik ile ilgili üretimler çok artmış durumda.

‘BÖLGEMİZDE TARIM ÇEŞİTLİLİĞİ ARTINCA TARIMA DAYALI SANAYİ SEKTÖRÜ DE GELİŞMEKTE’

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, Konya Ovası ürün çeşitliğinde önemli bir sorumluluk üstlenmiş durumda olduğuna dikkat çekerek, “Konya Ovası özellikle Konya Kapalı Havzası olarak içerisinde Aksaray, Karaman, Niğde’nin de bir kısmını alan çok geniş bir tarım havzası. Yaklaşık olarak 3 milyon hektarlık tarım alanına sahip. Burada çok büyük üretim potansiyeli olmasına rağmen üretimi kısıtlayan en önemli faktör su. Bu arazilerin yaklaşık yüzde 20-25 sulanabilmekte. Bu sulanan alanlarda da son 15-20 yıldan beri de ürün çeşitliliği artmış durumda. Geçmişte sadece şeker pancarı, buğday ekim nöbeti uygulanırken, bugün dane mısır, Silajlık Mısır, Patates, ayçiçeği, yonca, çerezlik kabak. Ekstrem ürünler, meyvecilik ile ilgili üretimler çok artmış durumda. Buda bölgemizde yarımımızın renklenmesine sebep oluyor. Katma değeri yüksek ürünlerin üretime girmesi ile birlikte çiftçilerin gelirlerinde ve tarım teknolojilerinde önemli gelişmeler oluyor. Modern tarım aletleri çiftçilerimiz tarafından kullanılıyor. Buda verimliğe ve kaliteye önemli yansımalara sebep oluyor. Bölgemizde tarım çeşitliliği artınca tarıma dayalı sanayi sektörü de gelişmekte. Başta hayvancılık ve hayvancılığa dayalı ürünler ile ilgili sektör, Konya tohumculuk sektöründe Türkiye’nin yüzde 30’u kapsamakta. Tohumculuk ile ilgili bölgemizde firma sayısı bakımında önemli artışlar var. Bu firmaların içerisinde ulusal ve uluslararası firmalar da söz konusu. Bölgemizde çok sayıda un ve unlu mamullere bağlı sanayi mevcut. Tarımın renklenmesi sadece çiftçiyi değil sanayiyi ve bunu değerlendirecek sektörler ile ilgili de renk katmış durumda. Konya Ovası ürün çeşitliğinde önemli bir sorumluluk üstlenmiş durumdadır” dedi.

 

Okunma Sayısı: 304
Fotoğraf Galerisi