YENİGÜN GAZETESİ: KONYA OVASI ŞENLENDİ-10 NİSAN 2019
Şube Başkanımız Prof. Dr. Süleyman SOYLU Yağışların Etkileri İle İlgili Açıklamalarda Bulundu.
Soğuk havaların geride kalmasıyla birlikte Ova`daki çiftçilerin hareketlilikleri de artmaya başladı. Hububatta çıkışların ve bitki gelişiminin iyi durumda olduğu Ova`da, Nisan-Mayıs yağışlarının da iyi geçmesi halinde rekoltede güzel sonuçlar yakalanabileceği tahmin ediliyor.
Soğuk havaların geride kalmasıyla birlikte Konya Ovası`nda çiftçilerin hareketliliği de artmaya başladı. Konya`nın önemli ürünlerinden olan şekerpancarı için ekimler başlarken, Konya bölgesindeki yaygın baharlık ürünlerden olan ayçiçeği, patates, mısır gibi ürünlerin ekimi için de toprak hazırlıkları devam ediyor. Konya Ovası`nın Ekim-Şubat döneminde iyi bir yağış almasıyla hububat ürünlerinde güzel bir çıkış yakalayan Konya çiftçisi, bugünlerde yağan yağışlarla da tavında olan toprağa ekmeye başladıkları baharlık ürünlerde de iyi bir rekolte elde edebilecekleri öngörülüyor. Zamanlama konusunda çiftçiyi uyaran Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, ayçiçeği, patates, mısır gibi ürünlerin nisan ayının 15`inden itibaren ekilmeye başlamasını tavsiye ediyor.
TARIMSAL SÜREÇ NORMAL SEYRİNDE
Konya Ovası`ndaki tarımsal faaliyetler ve ürünlerin durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ZMO Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, bu yıl tarımsal faaliyetlerin normal seyrinde başladığına dikkat çekti. Geçtiğimiz birkaç yıl, iklim değişimlerinden dolayı havaların erken ısınmasıyla baharlık tarımsal faaliyetlerin öne kaydığını hatırlatan Soylu, bu yıl zamanlamanın normale döndüğünü söyledi. "Konya Ovası Ekim-Şubat arası çok güzel yağış aldı" diyen Soylu, şöyle devam etti, "Mart`ta bir miktar yağışlarda azalmalar meydana geldi. Nisan başıyla birlikte tekrar yağışlı bir periyoda girdik, bu da çiftçinin yüzünü güldürmeye başladı. Özellikle baharlık ürünler yetiştirecek olan çiftçilerimiz, sulama yapmadan, yeterli nemde, tavlı bir toprak yapısında ekim yapma fırsatı buldu. Çiftçilerimiz baharlık gübrelerini, yabancı ot ve hastalıklara karşı koruyucu faaliyetlerini sürdürüyor. Şekerpancarı ekimleri başladı ve hızla devam ediyor. Yaygın baharlık ürünlerinden ayçiçeği, patates, mısır ekimi için toprak hazırlığı devam ediyor. Hububatta da bu yıl bitki gelişimi çok güzel, çıkışlar çok iyi."
ZAMANLAMA UYARISI
Çiftçilere önerilerde bulunan Prof. Dr. Soylu, "zamanlama" uyarısı yaptı. Soylu, "Herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamaları ve ürünlerin zarar görmemesi için Konya ve çevresinde çiftçilerimiz mısır, patates, ayçiçeği gibi ürünlerde acele etmesinler. Nisan ayının 15`inden itibaren ekime başlamalarını öneriyoruz. Muhakkak tavlı bir toprağa ekim yapmalılar. Yağış öngörülüyorsa yağışı bekleyip, toprak tavlı iken ekim yapsınlar. Atacakları gübre miktarını toprak analizlerini dikkate alarak, ihtiyaç kadar gübre kullanmaları da maliyet açısından fayda sağlayacaktır. Yem bitkilerinden yoncada da fare zararı son yıllarda ciddi bir sıkıntı. Onla ilgili mücadeleye önem vermeliler. Ova`da iklimsel açısından şuanda her şey normal görünüyor. Çiftçilikte her şeyin vaktinde yapılması gerekiyor. Ne geç kalınmalı ne de erken davranılmalı. Verimlilik ve karlılık açısında vakit önemlidir" diye konuştu.
REKOLTE NİSAN-MAYIS YAĞIŞINA BAĞLI
Son yıllarda özellikle buğday ekim alanlarının azaldığını hatırlatan Prof. Dr. Soylu, bu durumun üretim miktarına nasıl yansıyacağının yağışlara bağlı olduğunu bildirdi. Soylu, "Nisan-Mayıs yağışları tahminimiz gibi olursa, buğdaydaki ekim alanlarındaki daralma, rekolteyle bir miktar telafi edilecek gibi görünüyor. Bölgemizde kuru tarımda nohut, mercimek, kimyon gibi baharlık ürünlerde de ekim işlemleri devam ediyor. Toprak tavını yakalayan çiftçilerimiz güzel çıkışlar yakalıyor" dedi.