YENİGÜN GAZETESİ / TARIM PROFESYONELLEŞİYOR / 11 AĞUSTOS 2017
Nisan ayında kurulma kararı alınan Ürün İhtisas Borsası`nın yönetmeliği Resmi Gazetede yayımlandı.
Tarım profesyonelleşiyor!
Nisan ayında kurulma kararı alınan Ürün İhtisas Borsasının yönetmeliği de dün Resmi Gazetede yayımlandı. Ürün İhtisas Borsasının tarımsal üretime ve ticarete değer katacağını ifade eden ilgili kurumlar, Türk tarımının profesyonelleşmeye doğru gittiğine dikkat çekti
Uzun zamandır gündemde olan ve biran önce kurulup faaliyete geçmesi beklenen Ürün İhtisas Borsasının yönetmeliği dün Resmi Gazetede yayımlandı. Ürün İhtisas Borsasının kurulmasıyla ilgili karar ise 6 Nisan 2017de yayımlanmıştı. 30150 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Ürün İhtisas Borsası Kuruluş, Faaliyet, İşleyiş ve Denetim Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ilgili kurumlar tarafından memnuniyetle karşılandı. "Ürün İhtisas Borsasının kurulması, faaliyete geçmesi ülke tarımsal kaynaklarının verimli ve sürdürülebilir bir şekilde ticarete konu olması adına elektronik ürün senetleri ile elektronik ürün senetlerine (ELÜS) dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin güven, serbest rekabet ve istikrar içinde şeffaf ve kolay bir şekilde işlem göreceği bir kurum olacaktır" denildi.
KTB BAŞKANI ÇEVİK: ÖNEMLİ GÖREVLER ÜSTLENECEK
"Türkiye Ürün İhtisas Borsasının, 6 Nisan 2017de Resmi Gazete`de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla kuruluş kararı alınmıştı" hatırlatmasında bulunan Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, "Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Ürün İhti̇sas Borsasının Kuruluş, Faaliyet, İşleyiş ve Denetim Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği de Resmi Gazetenin 10 Ağustos 2017 tarihli 30150`nci sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Bakanlık ve Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan Ürün İhtisas Borsası, anonim şirket statüsünde faaliyet gösterecek.
Ürün İhtisas Borsasının Türkiye`de kurulması, faaliyete geçmesi ülke tarımsal kaynaklarının verimli ve sürdürülebilir bir şekilde ticarete konu olması adına elektronik ürün senetleri ile elektronik ürün senetlerine (ELÜS) dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin güven, serbest rekabet ve istikrar içinde şeffaf ve kolay bir şekilde işlem göreceği bir kurum olacaktır" dedi.
Ürün İhtisas Borsası`nın kurumsal bir yapı ile önemli görevler üstleneceğine dikkat çeken KTB Başkanı Çevik, "Mevcut durumda, 5 bin üye ile yaklaşık 1 milyon ton kapasiteli 26 farlı lisanslı depo ile anlaşma sağlayarak, 750 bin ton ELÜS işlem hacmine ulaşan Borsa Konya ELÜS İşlem Piyasası serbest piyasalarda önemli bir görev üstlenmiştir. Resmi Gazete` de yayınlanan yönetmelik çerçevesinde kurulan Ürün İhtisas Borsası`nın ülkemiz tarımına ve tarımsal ticaretine yüksek katma değer sağlayacağına inancımız devam etmektedir. Bu noktada en yüksek işlem hacmi ve serbest piyasa tecrübesiyle tarımsal ticarete derinlik kazandıran Konya Ticaret Borsası, Ürün İhtisas Borsası`nın kurumsal bir yapı ile önemli görevler üstleneceği kanaatindedir" değerlendirmesinde bulundu.
ÜRETTİĞİNİZ ÜRÜN DEĞİL DE SATABİLDİĞİNİZ ÜRÜN SİZİNDİR
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, Ürün İhtisas Borsasının kurulmasının iyi olduğunu belirtti. Konya`nın Türkiye`de önemli bir borsa gücüne sahip olduğuna da dikkat çeken Çalış, şunları kaydetti: "Biz sürekli zaten ihtisas borsasını değerlendiriyorduk. Esas sorunumuz ürettiğiniz değil de satabildiğiniz ürün sizindir. Dünya ne kadar çok gelişmiş olarak gözükse de fiziksel olarak bir bilgisayar ve telefona sığacak kadar küçülmüş durumdadır. Bu ticaretin yapılması konusunda, global dünyaya ayak uydurma kısmında üreticilerin veya şirketlerin birebir takip etme gibi durumu yok. Ürün ihtisas borsalarının oluşturulması elde edilen ürünlerin kalitesine göre değerlerini bulması anlamında hem üreticinin hem de bu işin ticaretini yapan esnafın yanında olacak bir olaydır. Bu daha önceki yıllardan beridir dillendirilen bir olaydı. Genel anlamda bakıldığı zaman sadece tarımla ilgili kurumların yapacağı bir işti. Çünkü bu işin ticareti her alanı ilgilendirdiğinden dolayı bu işe ekonomi bakanlığı da dâhil oldu. Bildiğimiz gibi Konya borsa konusunda Türkiye`nin en önemli ve güçlü borsasına sahip. Kendi alanın da yükselen 110 yıllık tecrübesiyle Konya Ticaret Borsası bilindiği gibi 4 yıl önce İstanbul Borsası ile entegre olarak dünyaya açılmıştır. İhtisas borsalarının artık kanunen yerini almasından dolayı hem üretici hem esnaf alanında iyi olacak. Biz bunu gönülden destekliyoruz. Devam etmesini de istiyoruz."
BÖYLE YÖNTEMLER İLE PROFESYONELLEŞECEĞİZ
Ürün İhtisas Borsasının işleyişi hakkında da açıklamalar da bulunan Çalış, böyle yöntemler ile profesyonelleşmeye doğru ilerlediğimizi kaydetti. Esas amacın ürünün geçek değerini elde etmek olduğunun da altını çizen Çalış, "Ürünlerin değerleri belirlendikten sonra ürün senetleri oluşturuluyor. Eğer üreticilerimize ürünlerin kalitesine göre ürünlerinin özellikleri belirlendikten sonra borsanın oluşturmuş olduğu lisanlı depolarda mal saklama olanağı olursa istediği zaman ürününü kâğıtlar ile satabilecek pozisyona gelecek. Üreticimiz elinde ki kâğıt ile ürününü rahat bir şekilde satacak. Lisanslı depoculuk konusunda da zaten devlet yardımcı oluyor. Yani ürünün bulunduğu dönemde ki değeri haricinde uzun vadede değerlendirme konusunda da atılmış çok önemli bir adım. Tarım camiası olarak maalesef hem bitkisel hem de hayvansal üretimde ürünleri elden çıkarttıktan sonra bu senetler ile birlikte bekleyip daha sonra değerlendirmeye tahammül edemiyoruz. Oluşturulan kanunlarla artık arazi toplulaştırması, lisanslı depolar, gibi yöntemlerle profesyonelleşmeye doğru ilerliyoruz. Bu profesyonellik inşallah zamanla olacak ve oturacak. Yaklaşık 6 yıl öncesi alınan karar ile ürünlerin protein değerine göre alımlar yapılması kararlaştırılmıştı. Üretici ürün alış verişinde sonucu gördüğünden dolayı ürününün proteinini yükseltme anlamında ne yapabilirim? telaşı içine giriyor. Burada esas alınan amaç üretilen ürünün gerçek değerinin elde edilmesidir" ifadelerini kullandı.
İHTİSAS BORSALARI ÜRETİCİ VE TÜCCAR AÇISINDAN ÖNEM ARZ EDECEK
Meram Ziraat Odası (MZO) Başkanı Ali Ataiyibiner ise kurulacak olan Ürün İhtisas Borsasının iyi olacağının ifade ederek önemli olanın ürünü üreterek, ürettikten sonra da serbest piyasa da ve elektronik ortamda ürünün satışının sağlanması olduğunu söyledi. Ataiyibiner İhtisas Borsalarının hızla kurulması gerektiğini de belirterek cümlelerini şu şekilde aktardı: "Ürün İhtisas Borsasının kurulması olumlu bir gelişme oldu. Türkiye`nin Ticaret Borsaları ile birlikte ticaret hacminin gelişmesi sağlandı. Özellikle bölgemizde ki hububat çeşitliliğinin artması ile birlikte ana ürün hububat olmasına karşılık diğer sebze ve endüstriyel ürünlerin artışı söz konusu. Bunun için de özellikle İhtisas borsalarının kurulması, hem üretici açısından hem de tüccarımız için büyük önem arz etmektedir. Ticaret ile uğraşan esnafın ürünü alırken hem kaliteyi, hem seçebilme özelliğini hem de piyasa ile yarışabilmesini sağlayacaktır. Hububat borsasında olduğu gibi Ticaret Borsasının yaptığı son yıllardaki atılımlar ile de ürünün gerçek değerini bulması ve gerçek fiyatında satılması sağlanıyor. Bu da bizler için son derece önemli. İnşallah ihtisas borsaları da hızla kurularak, diğer ürünlerin de borsalar aracılığı ile satılmasını temenni ediyorum. Bizim için önemli olan ürünü üretmek, ürettikten sonra da serbest piyasa da ve elektronik ortamda ürünün satışının sağlanması. Bir de ticari rekabetin sağlanması önemli. İnşallah bu şekilde gerçekleştiği zaman ürünler hem Türkiye hem de Dünya pazarına açılma imkânı bulacak. Çiftçi zaten her zaman kaliteli ürün üretmeyi hedefliyor. Ama bazen hava şartları gibi olumsuzluklar olabiliyor."