YENİGÜN / TARIMSAL DESTEKLEMELER ZAMANINDA VERİLSİN / 07 MART 2018

YENİGÜN  / TARIMSAL DESTEKLEMELER ZAMANINDA VERİLSİN / 07 MART 2018
KONYA
08.03.2018

"ARAZİ YAPILARINA GÖRE DESTEK VERİLSİN" önerisi

 

 

2018 yılında yapılacak tarımsal destekleme oranları çiftçiler tarafından olumlu karşılandı. Fakat desteklemelerin 1 Ekim`den 1 Ekim`e yapılması ve arazinin yapısına göre destek verilmesi gerektiği önerildi.

Bakanlar Kurulu`nun 2018 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere ilişkin kararı 26 Şubat 2018 tarihinde 11460 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştı. Bu kapsamda çiftçiler verilen desteklemelerden dolayı memnun kaldı. Uzmanlar mazot desteklemelerinin devlet tarafından verilen “mazot tüketiminin yüzde 50’si bizden” sözünün tutulduğuna dikkat çekti. Buna göre; Buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale ürünlerine dekar başına 15 lira mazot, 4 lira gübre olmak üzere toplam 19 lira verilecek. Çeltik ve pamuğa dekar başına 40 lira mazot, 4 lira gübre olmak üzere toplam 44 lira verilecek. Nohut, mercimek, kuru fasulyede dekar başına 14 lira mazot, 4 lira gübre olmak toplam 18 lira; aspirde dekar başına 12 lira mazot, 4 lira gübre olmak üzere toplam 16 lira; yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, dane mısır ve patateste dekar başına 19 lira mazot, 4 lira gübre olmak üzere toplam 23 lira; kanalo, soğan, yaş çay, fındık, yem bitkileri ve diğer ürünlerde dekar başına 10 lira mazot, 4 lira gübre olmak üzere toplamda 14 lira destek verilecek. Nadas alanlarında ise dekar başına 6 lira mazot verilirken gübre desteği verilmeyecek. Mazot fiyatlarında artış olması durumunda belirtilen mazot destekleme birim fiyatları, 1 Ocak 2018-31 Aralık 2018 tarihleri arasında günlük mazot fiyat artış oranları ortalaması kadar oranda Maliye Bakanlığı’nın uygun görüşü ile artırılarak uygulanacak.

HESAPLAMALAR 1 EKİM’DEN 1 EKİM’E YAPILMALIDIR

Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış, 2018 yılı için ödenecek olan tarım desteklerinden çiftçilerin memnun olduğunu dile getirdi. Çalış, ödemelerin yapıldığı tarım takviminin 1 Ekim’den 1 Ekim’e olması halinde üreticilerin desteklerden daha erken faydalanacağını da belirterek, “2018 Tarım Desteklemelerinden çiftçimiz memnun. Mazot ve gübre destekleri bilindiği gibi geçen sene Kasım, Aralık aylarında ödenmişti. Bu sene Şubat sonu başladı ve herkesin ödemesi yapıldı. Daha önce Mazot tüketiminin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanacak denilmişti. Yapılan ödemeler hesaplandığında verilen söz tutulmuş oldu. Desteklemelerde bizim ısrarla üzerinde durduğumuz konu şudur; Tarım takvimi 1 Ocak’tan 1 Ocak’a değerlendirilmeye devam ediyor. Biz hesaplamaların 1 Ekim’den 1 Ekim’e yapılmasını istiyoruz ve bekliyoruz. Eğer böyle yapılmış olursa üreticiler geç aldıkları destekleri erken almış olacaklar. Kıraç alanlar ve hububat üreticileri için yapmış oldukları masraftan 1-2 ay sonra alabilecekler. Şuanda almış olduğumuz destekler 2017 yılı desteklemeleri. 2017 yılının masrafları 2016 yılında yapılmaya başlandı. Üreticinin 2018 yılı üretimi için yapmış olduğu masrafların destekleri önümüzdeki güz veya yeni sene verilecek. Yani tarım takvimi 1 Ekim’den 1 Ekim’e revize edilecek olursa üreticiler bu desteklemelerden daha erken faydalanacaklar” diye konuştu.

20 NİSAN’A KADAR DON OLAYLARI OLABİLİR!

Bitkilerin çıkışlarının iyi olduğunu vurgulayan Çalış, bundan sonraki aylarda don olayının yaşanabileceğine karşı çiftçileri uyardı. 20 Nisan’a kadar don olaylarının yaşanabileceğinin altını çizen Çalış sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu yıl ılıman bir kış mevsimi geçirdik. Bundan dolayı birçok korkmuş olduğumuz olaylar başımıza gelmedi. Sebebi ise şu; Arazi boş iken eksi 8 ve eksi 10 üzerinde oluşabilecek soğuklar olsaydı ciddi manada zararlar olurdu. Geçen yılın aksine bu yıl Sonbaharı çok verimli geçirdik. Yağışlar mevsim normallerinin üzerinde olmasına rağmen dağılım açısından iyi olduğundan dolayı hemen hemen tamamı faydalı yağış olarak gözüktü. Bitkilerin çıkışıyla alakalı da herhangi bir sorun yaşanmadı. Geçen sene belli bölgelerde yüzde 50’lere varan tohum kayıpları bu sene yaşanmadı ve toprağa atılan tohumların tamamı çıktı. Mısır, şeker pancarı, ayçiçeği eken üreticiler havalar iyi olduğundan dolayı hazırlıklarına devam ettiler. Ama don olayları 20 Nisan’a kadar olabilir. Baharlık ürün ekecek olan üreticilerimizin acele etmemesi lazım”

SİGORTA YAPTIRMA ORANLARI İLERLEYEN ZAMANLARDA ARTACAKTIR

Çalış, TARSİM sigorta yaptırma oranlarının çiftçilerin bilinçlenmesi ile birlikte gün geçtikçe artacağını da ifade ederek; “2 yıldır İç Anadolu Bölgesinde oluşturduğumuz kamuoyu sonrasında Bakanlık tarafından buğday ve diğer ürünler TARSİM kapsamı altına alındı. 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren Milli Tarım Projesi kapsamında sigorta yaptıran çiftçiler afet ve sel gibi felaket olduğu takdirde destek alabilecekler. Daha öncelerde biz çiftçilerin sigortalarını yaptırmalarını tavsiye etmiştik. Türkiye genelinde yüzde 17, Konya genelinde ise yüzde 20 civarında bir sigorta yaptırma oranı vardı. Kuraklığında sigorta kapsamına girmesiyle ve üreticilerimizin bilinçlenmesi ile oranlar inşallah daha da yükselecektir” diye konuştu. 

ÇİFTÇİLER, DESTEKLEMELERDEN MEMNUN KALDI

Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner bitkisel ve hayvansal açıdan yapılan desteklerin miktarlarının yükselmesinin çiftçiler açısından iyi olduğunu vurgulayarak çiftçilerin bu durumdan memnun kaldığını belirtti. Ataiyibiner, “Açıklamalara göre dekar başına Buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale ürünlerine dekar başına 15 lira mazot, 4 lira gübre olmak üzere toplam 19 lira verilecek. Hesaplar zaten mazot üzerinden hesaplandı. Çiftçimiz bunu makul karşıladı. Onun yanında paket halindeki desteklemeler; Ziraat Bankası kredilerinde yapılandırmalar çok önemli. Cumhurbaşkanımız bununla ilgilide açıklama yaptı. Daha önce 5 yıl ödemeli olan Ziraat Bankası kredileri 2 yıl ödemesiz 5 yıl ödemeli olarak 7 yıla çıkarıldı. Çiftçimiz bundan gayet memnun. Önümüzdeki süreçte inşallah tarımda yeni bir kalkınma süreci başlayacak. Eskiden olan destekler yeniden düzenlenerek yürürlüğe girdi. Gerek damızlık hayvanlarda gerekse etçil hayvanlarda destekleme paketlerinin miktarları artırıldı. Çiftçimiz bunlardan üretim için ziyadesi ile memnun oldu. Hayvancılıkla ilgili olan yeni projeleri iyi buluyoruz” dedi. Tarladaki ürünlerin iyi olduğunu da dile getiren Ataiyibiner yağışların şu an için yeterli olduğunu söyleyerek kuraklık açısından herhangi bir olumsuz durumun olmadığını vurguladı. 

ARAZİLERİN VERİM YAPILARINA GÖRE DESTEKLERİN SAĞLANMASI LAZIM

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker destek oranlarının çiftçiler tarafından iyi karşılandığını ancak, arazilerin yapılarına göre desteklerin sağlanmasının daha iyi olacağını vurguladı. Kavuneker, "Destek oranları şu anda iyi karşılandı. Ama çiftçimizin beklentisi Cumhurbaşkanımız ‘mazotun yarısı bizden açıklamasını yapmıştı. Çiftçimiz şu anda bunun nasıl olacağını bekliyor. Yapılan ekimlerin çeşidine göre yakıtların yanması değişiyor. Her yerde aynı olmuyor. Bu kıraç arazilerde daha az. Sulu arazilerde ise daha fazla mazot tüketiliyor. Buna bir ayrım getirilmesi gerekiyor. Arazilerin verim yapılarına göre desteklerin sağlanması lazım. Devletimiz destek veriyor ama bu yapının tamamen değiştirilmesi lazım” dedi.  Yağışlarla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Kavuneker, “Arazilerde şuana kadar hiçbir sıkıntı yok. Atmış olduğumuz tohumların tamamı çıktı. Daha iyi yağışların olmasını bekliyoruz. Bahar yağmurları da iyi olursa çiftçinin yüzü gülecek” diye konuştu. 

Okunma Sayısı: 262
Fotoğraf Galerisi