YENİHABER GAZETESİ / KENDİ YAĞIMIZDA KAVRULUYORUZ / 31 TEMMUZ 2018
KONYA OVASI, TRAKYA İLE YARIŞIYOR
Yılda yaklaşık 5 milyon ton tahıl üretimiyle Türkiye`nin tahıl ambarı olarak bilinen Ovası, tarım sektöründe artık sadece tahılla değil, ayçiçek üretiminde de zirveyi zorluyor.
2017 yılında 263 bin 8 ton ayçiçeği üretimi yapılan Konya, Türkiye’nin toplam ayçiçeği üretiminin yüzde 13,4’ünü karşılayarak ikinci oldu.
Konya Ovası`nda ekimi yaygınlaşan ayçiçeğinin, daha az masraflı ve daha fazla kazançlı olması nedeniyle üreticinin tercihi olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, TÜİK tarafından açıklanan Ayçiçeği Üretimi Verilerini yorumladı. TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre; Konya Ovası`nda alternatif ürün olarak ekimi yaygınlaşan ayçiçeği hem kalite hem verim konusunda Trakya`yı geride bıraktı. 2017 yılında Konya’da toplam 700 bin 920 dekar alanda 263 bin 8 ton ayçiçeği üretildi ve Konya bu üretimle Türkiye’nin toplam ayçiçeği üretiminin yüzde 13,4’ünü karşılayarak ayçiçeği üretimi sıralamasında Türkiye ikincisi oldu. 2017 yılında 1 milyon 567 bin 329 dekar alanda 368 bin 125 ton ayçiçeği üretimiyle (yüzde 18,7) Tekirdağ birinci, 1 milyon 8 bin 114 dekar alanda 244 bin 655 ton ile (yüzde 12,5) Edirne üçüncü oldu. Karaman’da 88 bin 492 dekar alanda 22 bin 979 ton ayçiçeği üretilirken Karaman, bu üretimle Türkiye üretiminin yüzde 1,2’sini karşılayarak Türkiye 18’incisi oldu. Türkiye’de 2017 yılında 7 milyon 794 bin 387 dekar alanda 1 milyon 964 bin 385 ton ayçiçeği üretildi.
2017 YILINDA AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİ ARTTI
2016 yılında Konya’da toplam 212 bin 312 ton ayçiçeği üretimi yapılırken, Konya bu üretimle Türkiye üretiminin yüzde 12,7’sini karşılayarak 3’üncü olmuştu. Konya’da ayçiçeği üretimi 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 23,9 arttı. 2016 yılında ayçiçeği üretiminin en çok yapıldığı iller yüzde 17 pay ve 283 bin 838 ton üretimle Tekirdağ ve yüzde 13,3 pay ve 222 bin 64 ton ile Edirne oldu. Karaman’da 2016 yılında 16 bin 485 ton üretim yapılırken 2017 yılında ayçiçeği üretimi yüzde 39,4 arttı. 2016 yılında Karaman, bu üretimle Türkiye’nin yüzde 1’lik ayçiçeği üretimini karşılayarak 20’nci sırada yer almıştı. Türkiye’de 2016 yılında 1 milyon 670 bin 716 ton ayçiçeği üretimi yapılırken, ayçiçeği üretimi 2017 yılında yüzde 17,6 arttı.
DEVLET DESTEĞİ BÜYÜK
Ayçiçeğinin su tüketimi olarak diğer ürünlerle kıyaslandığı zaman daha az suya ihtiyaç duyduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Çiftçi hasattan sonra hemen aynı tarlaya buğday ekebiliyor. Son iki üç yılda da fiyatlar iyi seviyelerde seyrediyor. Kilogramda 40 kuruşluk devlet desteği de ayçiçeği ekimini daha cazip hale getiriyor. Son yıllarda, arpadan sonra da sulama imkanı olan yerlerde ikinci ürün olarak ayçiçeği ekiliyor. Çiftçinin sulama yöntemleri ve ekipmanları da ayçiçeğine uygun, bir de işçiliğin daha kolay olması da tetikliyor. Adana’da ayçiçeği hasadı başladı ve fiyatlar kilogramı 2.1 liradan seyrediyor. Konya’da ise ilk hasat kanal yoluyla sulama nedeniyle 15 Ağustos gibi Karatay bölgesinde başlar. Diğer bölgelerde de ay sonu itibariyle başlar. Eylül sonuna kadar hasat dönemi devam eder” dedi.
KONYA KENDİ YAĞIYLA KAVRULUYOR
Ayçiçeğinin ithalatın azalması noktasında Türkiye’ye büyük faydaları olduğunu dile getiren Soylu, “Altınekin, Cihanbeyli, Çumra, Karapınar ve Ereğli gibi ilçelerde çiftçiler ayçiçeğini yoğun olarak yetiştiriyor. Konya’nın yanı sıra komşu iller Karaman ve Aksaray’da da ayçiçeği yoğun ilgi görüyor. Önemli bir hibrit ayçiçek tohumu üreticisi olan Konya, Türkiye yağ ithalatını azaltarak ekonomiye önemli bir katkı sunuyor. İklime adaptasyon yeteneği yüksek bir bitki olan ayçiçeği ayrıca fasulye ve nohut gibi hastalık geçirmeyen bir bitki. Biçerdöverle biçiminin yapılması nedeniyle ayçiçeği üretimi çiftçi için daha cazip geliyor. Üretim tesislerinin de Konya’da olmasının etkisiyle, Konyalı çiftçiler ayçiçeği ekimine yöneldi. Ayçiçek yağı üreticileri ise ürünü tarlada görerek, hem kontrol ediyor hem de nakliyesini kendisi yaparak, satın alıyor. Bu sayede hem çiftçi hem de esnaf iş yükünden kurtuluyor ve daha az masraf ediyor. Ayçiçeği tarımının Konya Ovası`nda yaygınlaşmasında hem daha az iş gücü gerektirmesi hem de pazarlamasının daha kolay olması etkili oldu” diye konuştu.