YESEK AMA NE YESEK? - TEMPO - 27.05.2004
GIDA ÜZERİNE SÜREN TARTIŞMALAR YÜZÜNDEN ARTIK BÜTÜN ÜRÜNLER ŞÜPHELİ DURUMA DÜŞTÜ
YESEK AMA NE YESEK?
SON GÜNLERDE GIDA ÜZERİNE PEK ÇOK HABER OKUDUK. GENETİK YAPISIYLA OYNANMIŞ MISIR VE SOYAYLA BAŞLAYAN TARTIŞMALAR, EKMEKLERDE OLDUĞU ÖNE SÜRÜLEN KANSEROJEN MADDELERLE İYİCE ALEVLENDİ. ASLINDA, GIDA ÜZERİNE SÜRDÜRÜLEN TARTIŞMALAR TEMEL OLARAK 'genetik katkılı', 'hormonlu' VE 'kanserojen katkı maddeli' OLMAK ÜZERE ÜÇ GRUPTA TOPLANIYOR. TEMPO, BU ÜÇ KATEGORİDE SÜRDÜRÜLEN TARTIŞMALARI ELE ALDI.
* BAYILA BAYILA YEDİĞİMİZ SERA MAHSULLERİNİN HEMEN HEPSİ HORMONLU
* GENETİK YAPISI DEĞİŞTİRİLMİŞ GIDALAR HER YANIMIZI SARMIŞ DURUMDA
* HAZIR ÜRÜNLER ARASINDA DA KATKI MADDESİZ GIDA YOK DENİLECEK KADAR AZ
* UZMANLARA GÖRE İSE HİÇBİRİNİN SAĞLIĞA GERÇEK BİR ZARARI YOK
* YİNE DE 'genetik ürünler'DE GELECEKTEKİ TEHLİKELER ÇOK TARTIŞILAN BİR KONU
* 'Hormon' VE 'katkı'DA İSE DOĞRU DOZLARI KULLANMAMAK SORUN YARATIYOR
TRANSGENİK ÜRÜNLERDE TİCARET YASAĞI YOK
'GM gıda/transgenik ürün' (GMO) OLARAK ANILAN BESİN MADDELERİ, BAŞTA ABD, ARJANTİN, KANADA VE ÇİN OLMAK ÜZERE PEK ÇOK ÜLKEDE ÜRETİLİYOR. GM GIDALARIN TÜRKİYE'de ithalatı serbest, üretimi yasak. Sadece Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'NIN DENETİMİNDE KONTROLLÜ BİLİMSEL ÇALIŞMALAR YAPILABİLİYOR. HER NE KADAR BU GIDALARIN SAĞLIĞA ZARARLI OLDUKLARI BİLİMSEL OLARAK KANITLANMAMIŞ OLSA BİLE, UZMANLAR ARASINDA SIKI BİR TARTIŞMA YAŞANIYOR. DÜNYA TİCARET ORGANİZASYONU'nun biyo-protokol anlaşmasına göre, transgenik ürünlerin sağlığa zararlı oldukları kanıtlanmadığı sürece bunların ticareti engellenemiyor.
Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, konuyla ilgili olarak "Bitkideki gen sayısı insandakinden kat kat fazla. İnsanda gen nakli etik kabul edilmezken, yeterince araştırma olmaksızın bitkide sorgulanmadan yapılıyor. Olası olumsuzlukların telafisi olmayabilir" derken, Türkiye'DE GIDALARIN TRANSGENİK KÖKENİNİ TESPİT EDEBİLECEK LABORATUVARLARIN OLMADIĞINI SÖYLÜYOR. KLASİK YÖNTEMLERLE ÜRETİLEN TARIM ÜRÜNLERİNİN DÜNYA HALKLARINI RAHATÇA DOYURABİLECEĞİNİ DE SAVUNAN ATALIK, TRANSGENİK ÜRÜNLERİN ASIL OLARAK TÜKETİCİYE VE ÇİFTÇİYE DEĞİL, BUNLARI ÜRETEN VE SATAN FİRMALARA YARARI OLDUĞUNU BELİRTİYOR VE "TRANSGENİK SOYA UYGULAMASI İLE SAĞLANAN FAZLA KAZANÇ 1998 YILI İÇİN 840 MİLYON DOLAR. BUNUN % 45'i çeşit sahibine, % 20'Sİ ÇİFTÇİYE VE % 25'i fabrikatöre, geri kalanı da tüketiciye yansımış" diyor.