YILDA 1 MİLYON YTL KAZANAN TARLALAR GOLF SAHASI OLACAK - REFERANS - 14.02.2006

MERKEZ
14.02.2006
 

DALAMAN TİGEM TURİZME AÇILIYOR, STK'lar ayakta

Pınar Arat / Haber

Dünya ortalamasının üstünde verim alınan birinci sınıf tarım toprakları ile 2004'DE 855 BİN YTL NET KâR AÇIKLAYAN, BUNA KARŞIN TURİZME AÇILMASI KARARLAŞTIRILAN DALAMAN TARIM İŞLETMESİ'ne golf sahası, Klima Kent ve Eko Kent yapımı planlanıyor. Sivil toplum kuruluşları Danıştay'A İKİNCİ BİR BAŞVURU HAZIRLIĞINDA.

"NENELER YURDU" BİR BUĞDAY TARLASI. "ALADAĞ" MANDALİNA; "FEVZİYE" İSE BİR PORTAKAL BAHÇESİ... TAM 34 BİN DEKAR ÜZERİNE KURULU DALAMAN TARIM İŞLETMESİ'nde her bahçenin bir adı var. Gözalabildiğine uzanan yemyeşil bir cümbüş burası. Her ton yeşil, yapraklardan ağaç diplerine uzanıp açığa vurmuş kendini. Portakal ve limon kokuları birbiriyle yarışa çıkmış. Meyve çeşitleri bununla sınırlı değil. Greyfurt, nar, avakado, incir, frenk elması, mandalina, ayçiçeği, biraz zeytin ve biraz da enginar var burada. Yem bitkileri, buğday, arpa tarlaları meyve ağaçlarını çevrelemiş. Pekçok üründe elde edilen verim hem Türkiye hem de dünya ortalamasının üstünde. Birinci sınıf tarım toprağı, tüm marifetlerini ortaya döküyor. 2004'DE 855 BİN YTL NET KAR ELDE EDİLMİŞ. İŞLETMENİN BİR DİĞER UCU, HAYVAN ÇİFTLİĞİ. YAKLAŞIK 1200 SÜT SIĞIRI VAR. YILDA YAKLAŞIK 500 BUZAĞI ÜRETİLİYOR.

BUĞDAY TARLASINA YAKINDA BETON DÖKÜLECEK. KLİMA KENT YAPILACAK. GREYFURT AĞAÇLARI DA KESİLECEK ELBETTE. TIPKI, MANDİLANA, LİMONLARIN BAŞINA GELECEKLER GİBİ. KESİLECEK VE YERİNE GOLF SAHASI YAPILACAK. YAKLAŞIK 100 BİN AĞACIN YERİNİ TURİSTİK BİR EKO-KENT ALACAK. BÖYLE YAZIYOR TURİZM BAKANLIĞI'nın projesinde. Muğla/-Dalaman Tarım İşletmesi, Bakanlar Kurulu ve Yüksek Planlama Kurulu'NUN KARARIYLA KÜLTÜR VE TURİZMİ KORUMA VE GELİŞTİRME BÖLGESİ İLAN EDİLDİ. İŞLETMENİN TAMAMI, TURİZM BAKANLIĞI TARAFINDAN TURİSTİK TESİS YAPIMI İÇİN PROJELENDİRİLİYOR. ANCAK SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ KARARA TEPKİLERİ BÜYÜYOR. TARIMSAL ÜRETİMİ GELİŞTİRMEK AMACIYLA KURULAN TİGEM ARAZİLERİNİN TASFİYESİ VE TURİZME AÇILMASI KARARINA KARŞI BİRLEŞEN SVİL TOPLUM KURULUŞLARI (STK) DANIŞTAY'a ikinci bir başvuruya hazırlanıyor. İlk başvuru 2005'DE TARIM İŞ SENDİKASI TARAFINDAN YAPILDI. TEMA, ZİRAAT MÜHENDİSLERİ VE TARIM ORKAMSEN DE MÜDAHİL OLARAK YER ALACAĞI YÜRÜTMEYİ DURDURMA BAŞVURUSU, 15 GÜN İÇİNDE YİNELENECEK.

PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR

TARIM İŞ SENDİKASI BAŞKANI BEDRETTİN KAYKAÇ, TÜRKİYE'de 38 Tigem'DEN 12'sinin özel sektöre kiralandığını, 2'SİNİN İHALE AŞAMASINDA OLDUĞUNU BELİRTEREK, "ŞİMDİ DALAMAN TİGEM'i turizme açıp, Yalova ve Lüleburgaz Tigem'LERİ TASFİYEYE GİDİYORLAR. TOPLAM 3 MİLYON 765 BİN DEKAR BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ TİGEM ARAZİLERİ, TÜRKİYE'de tarımsal üretim kadar istihdam ve tarım tekniklerine yönelik seminerlerle bulundukları bölge kalkınmasına büyük katkı sağlıyor" diyor. Zarar ettiği savunulan tarım işletmelerine yapılan 2004 yılı toplam yatırımı ise 6 trilyon TL olduğunu belirten Kaykaç, kiralanan işletmelere verilen teşvikler hesaba katıldığında asıl zararın şimdi verilmeye başlandığını iddia ediyor. Kaykaç, "Samsun Gelemen ve Trakya İnanlı Tigem'LERİNİ YILLIĞI 1.3 TRİLYON TL'ye kiralayan Koni İnşaat'A TOPLAM 79 TRİLYON TEŞVİK BELGESİ VERİLDİ. PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR DENİLDİĞİNDE KIZIYORLAR ANCAK BU BİR GERÇEK" ŞEKLİNDE KONUŞUYOR.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBE BAŞKANI AHMET ATALIK DA İŞLETMEDE TÜRKİYE VE DÜNYA ORTALAMASININ ÇOK ÜSTÜNDE VERİM ELDE EDİLDİĞİNİ BELİRTEREK, "BU VERİMLİ ARAZİYİ AMAÇ DIŞI KULLANMAK, AÇLIĞA DAVETİYE ÇIKARMAKTIR” DİYOR. DALAMAN TİGEM'de toplam 164 kişinin çalıştığını belirten Atalık, "Turistik tesisin bölgede istihdam yaratacağı savunuluyor. Ancak zaten Dalaman halkının çoğu bu işletmede çalışıyor" ifadesini kullanıyor.

TEMA Mütevelli Heyeti Başkanı Hayrettin Karaca, alınan karar ile yasaların ihlal edildiğini iddia ediyor ve toprağın yok oluşuyla birlikte ekonominin de zarar göreceğini söylüyor.

Bazı ürün gruplarında dünya, Türkiye ve Dalaman Tigem verim göstergeleri. (kg/Dekar)

Ürün

Dünya

Türkiye

Dalaman

Buğday

287

223

542

Ayçiçeği

121

135

383

Mısır

491

428

712

Pamuk

207

367

375

Okunma Sayısı: 632