YIRCA`YA BİN ZEYTİN FİDANI

YIRCA`YA BİN ZEYTİN FİDANI
MERKEZ
10.11.2014

Soma Yırca`da kesilen zeytin ağaçlarının yerine ODA`mızın da desteğiyle yeni zeytin fidanları dikildi.

 

 

Soma Yırca‘da termik santral için kesilen zeytin ağaçlarının yerine, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve Yırca köylüleri tarafından yaklaşık bin zeytin fidanı dikildi.

ZMO Genel Başkanı Özden Güngör, "Burada ağaçlar katlediliyor. Tarım arazileri rant uğruna betonlaştırılıyor. Bizler Ziraat Mühendisleri Odası olarak, çevreye ve doğaya duyarlı bir örgüt olarak her zaman bunun karşısında olduğumuzu ifade ettik. Onun için de Yırca halkının yanına gelerek kesilen ağaçların yerine yeniden zeytin fidanı diktik. Köylülerimize sonuna kadar destek vereceğiz" dedi. GÜNGÖR şu görüşleri dile getirdi:

"Danıştay ve Manisa Tarım İl Müdürlüğü`nün aksi yöndeki kararlarına rağmen burada 6 bin ağaç kesilmiştir. Yırca`da da tanık olduğumuz gibi Bakanlar Kurulu`ndan çıkartılan "acele kamulaştırma" kararları sadece ve sadece verimli arazilerin rant uğruna betonlaşmasına hizmet etmektedir. Zeytincilik bugün Manisa`da binlerce ailenin geçim kaynağını oluşturan bir sektördür. Madenciye dönüştürülen kır emekçilerinin yaşamlarının bilinçli ihmallerle alındığı yetmemiş gibi şimdi de bin bir emekle yetiştirdikleri, yaşamlarını kurdukları zeytinlik alanlara göz dikilmiştir. Burada termik santral kurulması halinde, tesisin çıkaracağı toz ve duman çevredeki zeytinliklerin de gelişimini ve verimliliğini olumsuz yönde etkileyecektir. Sonuç olarak meydana gelecek olan zarar sadece tarım dışı faaliyete tahsis edilen bölge ve zeytinliklerle sınırlı kalmayacaktır. Bu nedenle daha fazla kazanç uğruna zeytinliklerimizin talan edilmesi asla kabul edilemez.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, enerji üretimine karşı değildir, ancak toprak ve su kaynaklarımız ile doğal varlıklarımıza zarar verebilecek girişimler yerine, yenilenebilir enerji projelerinin tercih edilmesi gerektiğini savunmaktadır. Bu doğrultuda rant odaklı yaklaşımlarla verimli arazilerimizi hedef alan yatırımlara karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi belirterek, siyasi iktidarı bir kez daha zeytinlik alanları tahrip eden söz konusu acele kamulaştırma kararından vazgeçmeye çağırıyoruz. "

Etkinliğe Manisa Şube Başkanımız İbrahim DEMRAN, İzmir Şube Başkanımız Ferdan ÇİFTÇİ, üyelerimiz ve meslektaşlarımız da aileleriyle birlikte katılım sağladılar.

Okunma Sayısı: 46
Fotoğraf Galerisi